Binlerce sağlık çalışanının uzun bir süredir beklediği ek ödeme yönetmeliği devreye girdi. Yeni yönetmelikle birlikte branş, kademe ve derecelere göre personellerin alacağı taban ve tavan oranları belirlendi. Merak edilendetayları Sağlık-Sen Başkanı Semih Durmuş bir televizyon kanalının canlı yayınında yanıtladı. İşte merak edilen tüm sorular...

Özlük haklarında değişiklikler içeren yönetmelikle birlikte alınacak maaşlar da merak konusu oldu. Peki hangi sağlıkçı ne kadar ödeme alacak? Ayrıntıları Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş NTV'de açıkladı.

EN YÜKSEK EK ÖDEME HANGİ GRUBA YAPILACAK?

“Uzman hekim ve üzerine yapılmış olan düzenleme net olarak 10 bin liraya tekabül ediyor. Aynı düzenlemeyle beraber asistan arkadaşlarımızın 7 bin 500 liraya yakın bir ilave ücretleri olacak. Pratisyen hekimlere de yansıması 5 bin lirayı bulacak. Diş hekimleri için de aynı düzenleme geçerli olacak.”

UZMAN HEKİMLER NE KADAR EK ÖDEME ALACAK?

“Uygulama ayırt etmeksizin bütün uzman hekimleri kapsıyor. Diş hekimleri de aynı düzenlemeden faydalanıyorlar. Diş hekimleri 5 bin lira uzmanları da 10 bin lira ilave taban ücreti almış olacaklar."

ASİSTAN HEKİMLERİN EK ÖDEME TUTARI NE OLACAK?

“Bu gruba da 7 bin 500 liraya yakın bir ek ödeme düzenlemesi yapılmış oldu.”

HEMŞİRELER VE TEKNİKERLER İÇİN NASIL BİR DÜZENLEME BELİRLENDİ?

“Öncelikle aralık ayında yapılan düzenleme bütüncül bir düzenleme değildi. Biz Sağlık-Sen olarak buna itiraz etmiştik. Buradaki düzenleme bir hemşire için 850 liraya, teknikerler için de 500-600 liraya varan bir düzenleme gerçekleştirilmiş oldu. Sağlık çalışanlarına derece, unvan ve kademelerine göre; 400 liradan başlayarak 10 bin liraya kadar gidebilecek ek ödeme yapılacak.”

TEŞVİK ÖDEMESİ ARALIĞI NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

“Teşvik ödemesi alınan sabit maaşların dışında belirlenen kriterlere göre her bir çalışanı ilgilendiren yönergelerle belirlenecek oranlar var. Burada da 350 liradan başlayıp 8 bin liraya kadar gidebilecek ilave teşvik ücretleri alınabilecek.”

FARK NEDEN KAYNAKLANIYOR?

“Biz sağlık çalışanlarının taban ücretlerinin artırılması gerektiğini özellikle söyledik. Burada taban ücretleri arıtıldı ama teşvik kısmı da var. Taban kısmında eksik bırakılmış kısmın teşvik ile mutlaka verilmesi gerekiyor. Elbetteki hekimlerimizin maaşları artsın ancak arada çok ciddi bir makas oluştu. Diğer sağlık çalışanlarının da maaşlarının da artırılması gerekiyor.”

BAKAN KOCA MÜJDEYİ DUYURMUŞTU

Sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. Yönetmelik dilinin herkes için açık olmayabileceğini belirten Koca, "Günlük hayata tercüme, her ayın 15'inde yapılacak. Hayırlı olsun." dedi. Yeni yönetmeliğin sağlık çalışanlarının beklentilerini büyük oranda karşılayacağını vurgulayan Bakan Koca, "Bir gün bir yönetmelik okuduk. Türkiye’de doktor olmanın anlamı değişti. İleride böyle denecek" dedi.

İLK ADIM 23 HAZİRAN'DA ATILMIŞTI

23 Haziran'da yürürlüğe giren yasayla, çalışan ve emekli hekimlerin mali ve özlük haklarında iyileştirmeler yapıldı. Bu kapsamda sağlık personelinin ek ödemeleri artırıldı. Hekim dışı personelin döner sermayeden aldığı pay yükseltildi. Doktor ve diş hekimlerinin sabit ek ödemelerinin merkezi yönetim bütçesinden karşılanması sağlandı. 

Editör: TE Bilişim