Soma İmbat Madencilik'te çalışan bin 500 işçi baskı ve cezalara karşı eyleme başladı. Aralarında Zonguldaklı maden işçilerinin de bulunduğu grup şirket yöneticileriyle görüşmek istedi. İşçiler polisin engellemesine rağmen geç saatlere kadar eylemi sürdürdü.

Manisa Soma’da faaliyet gösteren İmbat Madencilik işçileri, son iki aydır artan baskı, mobbing ve idari cezaları gerekçe göstererek işletme önünde eyleme başladı.

İşçiler, yemek ve tuvalet molalarının bile dakikalarla hesaplandığını, ocaktan 2 dakika erken çıkmaları durumunda yevmiyeden kesme cezalarının verildiğini belirten işçiler yöneticilerle görüşmek istedi.

00.00-08.00 vardiyasında benzer baskıların yapılması nedeniyle işten çıkan işçiler, maden sahasını terk etmedi. Yeni vardiyaya gelen işçilerin de katılımıyla artan kalabalık, yönetimin görüşmeye yanaşmaması nedeniyle eylemi sürdürdü.

Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, partilerin ilçe başkanları ve sendika temsilcileri sorunu çözmek için arabulucu olarak maden sahasına gitti ancak çözüme ulaşılamadı.

Çevik kuvvet polisi ve jandarmanın engelleme çabalarına rağmen eylem gece saatlerine kadar sürdü.

Gece 01.00 saatlerinde İmbat Madencilik işçisi ve Bağımsız Maden İş Ege Şube Başkanı Onur Köse eylemlerinin devam edeceğini belirterek şunları söyledi: “Yarın yönetimle görüşmek üzere ayrılıyoruz. Ayrımcılık yapmaya devam edeceklerse hepimize çıkış verecekler! Sarı sendikacıları da şirketi de uyardık! Gerekirse ailelerimizi de katıp direneceğiz