Hafta içinde Ukrayna'nın batısındaki bazı kentlere ilk kez saldıran Rus işgalciler, bu sabah Polonya sınırının dibindeki bir Ukrayna askeri üssüne sekiz füze ateşledi. Polonya sınırına yalnızca 10 kilometre mesafedeki üste NATO tarafından Ukraynalılara eğitim verilen Uluslararası Barış ve Güvenlik Merkezi bulunuyordu. Ukraynalı yetkililer NATO'ya ait eğitim üssünün vurulduğunu doğruladı, yerel yöneticiler ise en az dokuz kişinin öldüğünü ve onlarca insanın da yaralandığını açıkladı.

Görgü tanıkları, NATO'ya ait eğitim üssünün vurulduğu Yavoriv'de çok sayıda ambulansın olay yerinde olduğunu söylüyor. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, füze saldırısının ardından 19 ambulans sirenleri açık halde askeri üsten ayrıldı.

Sosyal medyada ise, Rus saldırısına uğrayan üsten ilk fotoğraflar paylaşıldı.

Yavoriv'deki 390 kilometrekarelik söz konusu üs, Polonya sınırına 10 kilometre mesafede bulunuyor.

1790 askerin barınabildiği üste saldırı sırasında kaç kişinin bulunduğu bilinmiyor. Askeri üssün Ukrayna ordusu ve NATO tarafından, işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bir program kapsamında eğitim ve tatbikatlar için kullanıldığı biliniyor.

Şubat ayı başlarındaki fotoğraflar, ABD ordusu eğitmenlerinin Ukraynalı askerlerle üsteki tatbikata katıldığını gösteriyordu.

Ukrayna'nın batısında, Polonya sınırı yakınındaki Lviv, NATO'nun hem insani hem de askeri yardım tedariki için kilit bir merkez konumunda.

NATO üssünün saldırıya uğramasının ardından NATO ülkelerinin karşılık vermesi bekleniyor. Bilindiği üzere Türkiye'de NATO ülkeleri arasında ve coğrafi olarak kritik konuma sahip.