Tüm Etkinlik Sektörü işveren Sendikası (Etkinlik Sen) Genel Başkan Vekili Mehmet Buğra Aktimur, yazılı açıklamasında, ülkenin ve ticari hayatın Koronavirüs (Covid-19) pandemi sürecinde büyür bir imtihan döneminden geçtiğini belirtti.

Türkiye’nin, pandemi dönemindeki normalle sürecini, ekonomisini tamamen durdurmadan, kendine has bir yöntemle yürüttüğü savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Tüm bunlara rağmen, yok sayılan Etkinlik Sektöründe 15 aydır süregelen belirsizliğin artık giderilmesi lazım gelmektedir. Zira Ülkemiz eski ekonomik ve sosyal gücüne ancak Hizmet ve Etkinlik sektörünün faaliyetlerine başlaması ile ulaşabilecektir. Bu sebeple aşı uygulamasında ve ekonomik destek paketlerinde öncelik ve ayrıcalık, artık hizmet ve etkinlik sekterü paydaşlarına verilmelidir. Etkinlik sektörü temsilcileri olarak bizler, ülke çapında yüzbinlerce işletme, on binlerce Etkinlik Mekanı, yüzlerce farklı sektör paydaşımız ve milyonlarca çalışanımız ile, 2020 yılı başından itibaren durağanlaşan talep ve yükselen maliyetler ile karşı karşıya kaldık. 16 Mart 2020 tarihinde getirilen Pandemi kısıtlamaları sonrasında Temmuz ve Ağustos aylarında sadece 55 gün faaliyet gösterebilmiştir. Bununla beraber, halen devam eden personel, kira, elektrik, SGK, Oda aidatları gibi masraflarımız ile ayakta kalmaya çalışan bizler hiçbir destek ve mali yardımdan istifade etmeden faaliyetlerimize başlayacağımız günü sabırla bekliyoruz. Açılış Takvimi belirsizliğinin devam etmesi durumunda işletmelimizde kaybolacak talep, bizleri umutsuzluğa düşürmektedir. Zira etkinlikler İptal edilmeyecek ve Kontrolsüz Şartlarda ev, bahçe, bağ, sokak, bina korunakları gibi mekanlarda bulaşa, vergi ve istihdam kaybına sebebiyet verecek şekilde gerçekleşecektir. Etkinlik Ruhsatlı, Belediyeler Tarafından Belirlenen, Vergi Kaydı olan işletmelerce gerçekleşmeyen her türlü etkinlik Pandemi Öncesinde Olduğu gibi yasaklanmalıdır.”

HOŞGÖRÜ VE SABIR TÜKENİYOR!
Aktimur, sektörün ülke genelindeki istihdam ve ekonomiye güç kattığını savunduğu açıklamasını, şöyle sürdürdü:
“5 milyondan fazla etkinlik çalışanı geçimini bu sektörden sağlamaktadır. Aileleri ile birlikte bu rakam ülke nüfusunun çok büyük bir paydasına tekabül etmektedir.  Bu insanlar mağdur, küskün ve kızgın durumdalar. Etkinlikler Günah Keçisi Seçilmemeliydi. Zira bu duruma sebebiyet verecek geçerli gerekçe de yoktu. Maalesef Pandeminin olumsuz koşullarından tüm sektörler eşit biçimde etkilenmedi. Bu bağlamda İşveren Sendikamız Etkinlik Sen sektör odaklı çalışmalar yapmış, ilgili Bakanlık ve kurumlara tespit ve önerilerde bulunmuştur. Bugün itibarıyla alınan karardaki tarih ve uygulama belirsizliği ile yok sayıldığımız gerçeği etkinlik sahipleri ile bizleri karşı karşıya getirmiştir. Buna rağmen Küresel salgın sürecinde, sektör paydaşları olarak hizmet anlayışımızı, sürecin elbet bizler için daha fazla uzamayacağı inancı ile, hoşgörü ve sabrımızı en üst noktalara taşıdık. Sektörümüz dayanma gücünü kaybetmiş ve yok olmanın eşiğine gelmiştir.

Etkinlik Sektörü adına endişe taşıyan etkinlik sahibi, işveren, ve işçileriyle; milyonlarca insan adına çözüm bekliyoruz.81 İlimizde faaliyet gösteren, fikirleri ve önerileri ile katkı, destek veren, sesini duyurmaya çalıştığımız, Açık ve Kapalı Etkinlik Mekanları, Organizasyon Firmaları, Yiyecek-İçecek Sunumu ile Catering Firmaları, MICE Endüstrisi Paydaşları, Prodüksiyon Firmaları, Fuar Firmaları, İncentive ve  Eğlence Sektörü işverenleri adına var gücümüzle her türlü kural ve kaidelere uyarak çalışacağımızın sözünü veriyoruz. Bizler sadece yaşamak ve yaşatmak istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim