Avrupa'da sıcak hava dalgasıyla boğuşurken; Fransa, İspanya ve Portekiz'de en az 1000 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Uzmanlar sağlıklı kişilere bile 'dışarı çıkmayın' uyarısı yaparken, Avrupa'da etkili olacak kavurucu sıcaklar yarından itibaren Türkiye'ye geliyor. Aşırı sıcak hava dalgası için uyarılar şimdiden yapılırken; Marmara'da sıcaklıkların 35'i, Ege'nin bazı illerinde 45 dereceyi görmesi bekleniyor.

Hava durumu ve aşırı sıcaklıklarla ilgili Avrupa'dan gelen haberler endişe yaratıyor. Fransa, İspanya ve Portekiz başta olmak üzere Avrupa'da aşırı sıcaklıklardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 1000'i aştı. Portekiz’de de termometreler 47 dereceyi gösterirken, Batı Avrupa'da da orman yangınları etkisini göstermeye başladı. İngiltere'de termometreler 40 derecenin üstünü gösterirken, ülke tarihinin en sıcak günlerinin yaşandığı belirtildi. Uzmanlar ülkede sağlıklı olan kişilere bile 'dışarı çıkmayın' uyarısı yaparken, ülkede bazı yollarda meydana gelen erimelerin ulaşımda da aksaklıklara neden olması bekleniyor.

'OLAĞANÜSTÜ' SICAKLIK: HİÇ BİR ŞEYE BENZEMİYOR

Met Office’in baş meteorologu Paul Davies Avrupa’da yaşanan durumu ‘olağanüstü’ olarak nitelendirirken, sıcaklıktaki artışın iklim değişikliğiyle ‘tamamen tutarlı’ bir şekilde yükseldiğini de aktardı. Davies, Sky News’e bugün gördüğü hava durumu çizelgelerinin ‘şaşırtıcı’ olduğunu ve 30 yıllık kariyeri boyunca gözlemlediği hiçbir şeye benzemediğini söyledi.

Avrupa'da etkili olan sıcak hava dalgası yarından itibaren ise Türkiye'ye geliyor. Temmuz ayının ortalarına kadar devam eden yağışların ardından sıcaklıkların 5-10 derece birden artması bekleniyor.

EGE'DE SICAKLIK 45 DERECEYİ BULACAK

Marmara'da sıcaklıkların 35, Ege'de ise bazı illerde 45 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Ege Bölgesi rüzgarlar nedeniyle orman yangını tehlikesi altında. İzmir, Bodrum, Ayvalık, Çeşme boyunca rüzgarın hızı 70 kilometreyi bulacak.

METEOROLOJİ UZMANI ORHAN ŞEN UYARDI: ASFALTDA ERİMELER OLUR

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, son durumu değerlendirdi.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Orhan Şen, "İngiltere kırmızı alarm verdi. Türkiye bu sıcak hava dalgasından bu günlerde etkilenmeyecek. Çarşamba günü sıcak hava dalgası avrupadan Güney-doğu Avrupya kayması bekleniyor. Dolayısıyla Türkiye sıcak hava dalgasından etkilenecek. Şimdiden söyleyelim kara yollarına ve yerel yönetimlere hazırlık için. Tatil dönüşüne başlayanlar da dikkat etsinler. Aşırı sıcaklarda öğlen saatlerinden itibaren asfaltın cinsine göre yoldaki asfaltda erimeler olur. Eriyen asfaltın üzerine kum dükülmeli yada başka madde. ÖNEMLİ" ifadlerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim