Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Opr. Dr. Eylem Ertuğrul, fındık hasatının başlaması nedeni ile bir basın açıklaması yayımdı.

Fındık rekoltesinin henüz açıklanmaması ve yüksek olacağı söylentilerinin üreticinin aleyhine olacağını belirten Ertuğrul şu ifadeleri kullandı:

“Yine bir hasat dönemine yaklaşıyoruz. Bu yıl rekoltenin geçen yıla göre yüksek olacağı söyleniyor.. henüz yetkili makamlarca  2021 yılı Türkiye rekoltesi açıklanmamışken rekoltenin yüksek olacağına dair  çıkarılan söylentiler üreticilerimizin aleyhine olmaktadır..  Yüksek rekolte beklentisi fındık fiyatını belirleyen oyun kuran tekellerin iştahını kabartırken üreticilerimiz bir taraftan masrafını çıkarmanın bir taraftan da Bankalardan aldığı kredileri geri ödemenin derdine düşmüştür. 

Oysa  en önemli fındık bölgelerinden  Ordu'da ilk bahar aylarında don şimdi de    dolu ve rüzgar zararları haberleri geliyor.  Yani  gerçek rekolte fındık harmana inince belli olacak.  Hükümetin üreticinin fındık ticaretini elinde tutan tekellerin oyununu bozmak için bir an önce TMO aracılığı ile fındık alımında uygulayacağı taban fiyatları açıklaması gerekir. 

Dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini, ihracatın ise yüzde 80’ini gerçekleştirmesine rağmen  yapılan politika yanlışlıklarından dolayı bir türlü söz sahibi olamıyor. Üretici nezdinde katma değer yaratılamadığından işin kaymağını  hep başkaları yiyor. Her ortamda yerli ve millilikten dem vuran  AKP Hükümeti fındık üreticisini  dünya devi Ferrero'nun insiyatifine bırakmıştır. Türkiye'deki önemli fındık firmalarını satın alan Ferrero toplam fındık üretiminin % 80'nin satın almakta ve fiyatlarla istediği şekilde oynamaktadır. Günün sonunda üreticinin hakettiği fiyatlar değil Dünya Tekeli Ferrero'nun belirlediği fiyatlar konuşulmaktadır. Bu firmanın  daha çok kar elde etmek için fındığı ucuza kapatma oyunları içinde olduğunu fındık sektöründe bilmeyen yok. Ne yazıkki Ferrero’nin fındığı ucuza kapatmasına iktidar müdahale etmiyor. TMO’nun açıkladığı fiyat Ferrero’nun işine geliyor. Fındık fiyatları gerçek değerine yükselmiyor. Bu fiyat oyununun sonucunda fındık üreticisi kaybediyor, İtalyanlar kazanıyor. İktidar da olup bitene seyirci kalıyor, üreticinin mağduriyeti önemsenmiyor. Bu politika fındık sektöründe yaratılan katma değerin yurt dışına çıkmasına yol açıyor. Aslında bir kaç firma para kazanırken biz  ülke olarak kaybediyoruz.

Elbet çıkış yolları var.. İktidara geldiğimizde;

Fındık sektörü  paydaşları ile Fındık Piyasası Denetleme Kurulu  oluşturacağız. Kurul'un bilimsel çalışmaları doğrultusunda fındık politikamızı belirleyeceğiz.

Üreticilerin fındık tekelleri elinde ezilmemesi için  'Üretici Birlikleri'  kurulmasını teşvik ederek  fındığın alım satım ve işlenmesinde etkin olmasını sağlayacağız.

Bu sayede üreticilerin fındık sektöründe yaratılan katma değerden pay almalarını sağlayacağız.

TMO ve Fiskobirlik veya yeni kurulacak üretici birlikleri eliyle taban fiyat uygulaması üzerinden ve piyasanın altında olmamak kaydıyla fındık alımı yapılmasını sağlayarak üreticinin yanında olacağız. Üreticimizi yabancı tekeller ve Türkiye'deki ortaklarına ezdirmeyeceğiz.

Fındık sektöründe sorun çok.. bahçelerin yaşlanması, mevsimlik işçiler,sigortalama, girdi maliyetlerinin yüksek oluşu, verimlilik başkaca çözülmesi gereken sorunlar..

Cumhuriyet Halk Partisi olarak  fındık ile ilgili ne kadar sorun varsa paydaşlarla oturup bilimsel yöntemlerle çözeceğiz.

Saydığımız  sorunlar elbette çözülecektir. Şimdi öncelikli olan bu yıl üreticimizi kurtarmaktır. Bunun için acil olarak yapılması gereken iki çalışma vardır. 

1- Fındıkta 2014 yılından bu yana dekar başına 170 TL olarak ödenen alan bazlı gelir desteği 7 yıldır değişmiyor. Oysa başta gübre, ilaç, mazot olmak üzere hemen her şeyin fiyatı yüzde 100’ün üzerinde artarken.  2014 yılından bu yana sadece enflasyon farkları eklense fındık alan bazlı gelir desteğinin 2021 yılı için dekar başına 400 TL civarında olması gerekiyor. Fındıktaki alan bazlı desteğin enflasyon artışı ve girdi maliyetleri dikkate alınarak bir an önce güncellenmesi çok önemlidir.

2-Fındık üretimini olumsuz etkileyen don, dolu,  v.b afetler ile girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alınarak sezon başlamadan  taban fiyat ve TMO'nun alım yapacağı açıklanmalıdır. Bu yıl üreticiyi kurtaracak olan fiyat 4 dolar karşılığı olan 30-35 TL'dir. Fındık fiyatının dış alıcının insiyatifine kalmadan dengelenmesini devlet sağlamalıdır. Çünkü kur  artışları üreticinin aleyhine olmaktadır.

Hükümeti bir an önce  bu konularda karar almaya davet ediyoruz.

Üreticilerimiz  yalnız değildir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman üreticimizin, halkımızın yanındayız. Her platformda üreticimiz  ve halkımız üzerinde oynanacak oyunları açıklamaya, açığa vurmaya devam edeceğiz.

Birlik olalım. Milli çıkarlar fındık üreticisini desteklemeyi gerektiriyor. yabancı şirketleri değil. Bu bilinçle hareket edelim. Uluslararası Tekelin elinde oyuncak olmayalım. Oyunu biz kuralım. Çünkü biz güçlüyüz. Bunu göstermeliyiz. Biz kazanalım ülke kazansın.

Sağlıklı ve kazançlı bir fındık sezonu diliyorum.”

Editör: TE Bilişim