Bilindiği üzere Türkiye ehliyet ve kimlikte yeni döneme geçti. Yeni dönemin başlaması ile birlikte vatandaşlar nüfus müdürlüklerine akın etmeye başladı. Kimlikler ve ehliyetler yenilendi. Son aylarda başlatılan uygulama ile de ehliyet ve kimlikler birleştirilerek tek kart haline getirilmeye başlandı. Ancak bunları yapmak için de bir son tarih uyarısı geldi.

YENİ KİMLİK NASIL ALINIR?

Eski tip kimlik kullanan ve bunu yeni çipli kimlikle değiştirmek isteyen vatandaşların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden randevu alması gerekmektedir. nvi.gov.tr adresi üzerinden randevunuzu aldıktan sonra randevu saatinde üfus Müdürlüğüne nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı, geçici kimlik belgesi gibi üzerinde TC kimlik numarası yer alan resmi belgelerden birini götürmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra 1 de biyometrik fotoğraf götürmeniz gerekmektedir. 

Kimlikte fiyatlar ise şu şekilde:

* Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

* Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

* Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL

* Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00 TL

EHLİYET

Eski tip ehliyetlerin değişimleri de devam ediyor. 1 Ocak 2016 tarihinde başlayan ehliyet değişiminde 15 lira para ödemesi yaparak ehliyetinizi yeni tip ehliyet ile değiştirebiliyorsunuz. Ehliyetinizi değiştirmek için de Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekiyor. 

Aşağıdaki evraklarla birlikte başvuru yapmanız gerekiyor:

-Nüfus cüzdanı,

-Eski sürücü belgesi,

-15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz,

-Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ve ‘sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu.

SON BAŞVURU TARİHİ

Eski tip kimlikler 31 Aralık 2023 tarihinden sonra geçerli olmayacak. 

Eski tip ehliyetler ise 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli. Bu tarihten sonra trafikte eski tip ehliyeti olanlara Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereği 'Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak' fiilinden ceza kesilecek.

Fnans7.com