Pandemiyle birlikte Türkiye’de antidepresan ilaç kullanımında ciddi artış yaşanırken, 18 yaş altındaki çocuklarda da durumun ürkütücü bir hal aldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, “son bir yılda psikiyatri kliniğine başvuran 18 yaş altı çocukların sayısına istinaden” TBMM başkanlığına sunmuş olduğu soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2020 ile 15 Mart 2021 tarihleri arasında kamu hastaneleri psikiyatri kliniğine başvuru yapan 18 yaş altı çocuk sayısını 768 bin 733 olarak açıkladı. 

Yavuzyılmaz’ın aynı tarihler arasında kaç çocuğa antidepresan reçete edildiğine ilişkin sorusunu, 138 bin 193 olarak yanıtlayan Bakanlık, çocukların alt yaş sınırına ilişkin herhangi bir bilgiyi ise paylaşmadı.

Önergeyle ortaya çıkan durumu “endişe verici” olarak değerlendiren Yavuzyılmaz, konuya ilişkin şunları söyledi: 

“Pandemi döneminde, psikiyatri kliniklerine başvuran ve antidepresan reçete edilen çocuklarımızın sayısındaki artış gerçekten ürkütücü boyuttadır.

Salgın ve sonraki süreçlerdeki kısıtlamalar kadar ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamı, gelecek kaygısı ve yaratılan kutuplaşma iklimi, çocuk, erişkin, yaşlı, genç tüm vatandaşlarımızın ruh sağlığını derinden etkilemektedir. 

Bu sorunların kökeninde hükümetin basiretsizlikleri yatıyor. Bir an önce ülkemizin bu durumdan çıkması lazım.”