Bolu'nun Yuva köyünde içme suyundan zehirlenenlerin sayısı 63’e yükseldi. Tedavi gören 31 kişi taburcu edildi. Ankara'da tedavi gören altı hastanın üçü yoğun bakımda. Öte yandan Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli, "Hastalardan 5’inin diyaliz ihtiyacı olmuştur" ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı’nın son gününde çoğunluğu çocuklar olmak üzere karın ağrısı, mide bulantısı ve kanlı ishal görüldü.

Hastaneye götürülen çocuklar ve yetişkinlerin ilk belirlemelere göre zehirlendiği belirlendi.

Tetkikler sonucu çocuklarda bağırsak enfeksiyonu tespit edildi. Bazı hastalarda ishal nedeniyle böbrek yetmezliği de başladı.

Durumu ağırlaşan 10 çocuk, Ankara’daki çeşitli hastanelere sevk edilerek yoğun bakıma alındı.

Toplamda 63 kişi rahatsızlanırken, bunlardan tedavisi tamamlanan 31 kişi taburcu edildi. Şu anda 7’si yoğun bakımda olmak üzere 32 kişinin tedavisi sürüyor.

‘SU KAYNAKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

Bolu Valisi Erkan Kılıç, hastanelerde tedavi gören vatandaşları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. İncelemelerin devam ettiğini belirten Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Sağlık Bakanlığı’ndan da görevliler geldi. Bizim ekiplerimiz ile inceleme yapıyorlar. Nereden kaynaklandığı noktasında çalışılıyor. Su kaynaklı olarak düşünüyoruz. Ama tam olarak netleşmedi. Sonuçların çıkması, birkaç gün sürer” dedi.

Vali Kılıç, “Şu anda hastanelerde 32 kişi var, taburcu olanlar da var. Bolu ve il dışındaki hastanelerde 32 kişi tedavi altında. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan sel ve su taşkınlarından dolayı suya mikrop karışmış olabilir diye düşünüyoruz. Fakat tam olarak netleşmedi” diye konuştu.

‘DÜN AKŞAM SULAR TEMİZLENDİ’

Köyde imamlık yapan Zeki Yeşiller, şöyle konuştu:

"Cumartesi günü bayramdan sonra halk arasında karın ağrısı ve ishal görülmüş. Cumartesi günü Sağlık Müdürlüğü yetkilileri muhtarımızla geldi. Sulardan tahlil alındı. Daha çok çocuklarda görülüyor. Büyük insanlarda daha hafif geçtiği ancak kanlı ishal olduğu söylendi."

KENDİSİ TABURCU OLDU, OĞLU YOĞUN BAKIMDAN ÇIKTI

“Rahatsızlandıktan sonra taburcu olan İbrahim Arslan da kendi çocuğunun yoğun bakımdan normal servise alındığını anlatarak, şöyle konuştu:

İlk önce çocukta karın ağrısı, kusma ile başladı. Daha sonra ishale döndü. Kanlı ishal oldu. Birkaç defa acile gittik. En sonunda çocuğu yoğun bakıma aldılar.

Buradan Ankara’ya sevk ettirdik. Bağırsaklardan kaynaklanan bir enfeksiyonun böbrekleri iflas ettirdiğini öğrendik.

Şu anda çocuk Ankara’da. Yoğun bakımdan dün çıktı. Normal servise alındı. Şu anda da diyalize girip, çıkıyor. Neden kaynaklandığı konusunda henüz bilgi alamadık.”

SAĞLIK EKİPLERİ EV EV DOLAŞIYOR

Zehirlenme vakalarının görüldüğü 729 nüfuslu Yuva köyünde sağlık ekipleri, ev ev dolaşarak köylülerin durumu hakkında bilgi aldı.

Kendini kötü hisseden kişilerden kan alınarak test yapıldı. Suların kesik olduğu köyde, cami bahçesine yüzlerce su depolandı.

Köylüler, pet şişelerdeki suyu alarak ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu arada hastanede tedavi gören kişi sayısının 36’ya yükseldiği öğrenildi

Editör: TE Bilişim