ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları 'soykırım' olarak tanımladı. Biden, Ronald Reagan'ın ardından bu nitelemeyi yapan ilk ABD Başkanı oldu. ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ‘soykırım’ açıklamasına Zonguldak'tan da art arda tepkiler geldi.

"Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz" cümleleriyle başladığı açıklamasında Biden, iki kez "soykırım" ifadesini kullandı.

İstanbul'dan "Konstantinapolis" olarak bahseden ABD Başkanı mesajında, "24 Nisan 1915'te Konstantinopolis'te Ermeni aydınları ve cemaat önderlerinin Osmanlı yetkililerince tutuklanmasıyla başlayarak bir buçuk milyon Ermeni bir imha harekatı dahilinde sınırdışı edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü" dedi. 
Çok sayıda siyasi parti temsilcisi STK ve dernek yöneticisi de Biden’in açıklamalarını skandal olarak yorumlayarak sosyal medya hesapları üzerinden tepki gösterdi.