Windows 0x80073712 Hatası Nasıl Çözülür?

Windows 10 işletim sisteminde en çok karşılaştığımız hatalardan birisi olan Windows 0x80073712 hatası güncelleme sırasında dosyalar yüklenirken bir dosyanın bozuk ya da kötü yazılım içermesinden kaynaklı bir şekilde durdurabilmektedir. Bu durumu çözmek için eğer bir antivirüs programı kullanıyorsanız önce dosyayı taramalısınız. Ancak nedenini bilmeden bir işlem yapmak kesin bir çözüm olmayacaktır. Bu nedenle birden fazla yöntemle sorunun nedenini bulmalıyız.

Bilgisayarınızda manuel olarak yapabileceğiniz çözümler ise;

  • Öncelikle bilgisayar saatinizin doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Ctrl+Alt+Delete tuşlarına basarak görev yöneticisini çalıştırın ve ‘Hizmetler’ bölümüne tıklayın özelliğini değiştirmek hizmetin üzerine gelip sağ tıklayıp ‘Hizmetleri aç’ deyin,
  • Ya da Başlat menüsüne çalıştır yazarak ‘services.msc’ komutunu yazarak ‘Hizmetler’ kısmını açın.
  • Hizmetler kısmında Windows Update hizmetini bulun ve sağ tıklayarak özellikler kısmına gelin ve başlangıç türünü otomatik olarak değiştirin.
  • Bu işlemi değiştirdikten sonra, Arka plan Akıllı Aktarım Hizmeti, Şifreleme Hizmetleri, Windows Modül Yükleyicisi hizmeti gibi hizmetlerin çalışır durumda olduğunu kontrol edin.
  • Bu işlemlerde işe yaramadığında 3.sınıf bir antivirüs programı kullanıyorsanız bu programı geçici olarak devre dışı bırakmalısınız.

Bu çözüm işinize yarayacaktır ancak bu çözüm normal temiz bir güncelleme dosyasının bozulmasından kaynaklanan hatayı düzeltebilir. Eğer bir virüsten kaynaklı bir hata alıyorsanız bu işlem işe yaramayabilir. Bu sistem sorunu güncelleme sırasında yaşandığı için öncelikle bilgisayarınızı bir önceki sürüme döndürerek basit bir çözüm yöntemini deneyebilirsiniz.

Diğer bir komut yöntemi ise;

  • Windows (Başlangıç) kısmına CMD yazın ve komut istemine sağ tıklayarak yönetici olarak çalıştır deyin,
  • Kod ekranına;

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Scanhealth
DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

Kodlarını yazarak yeniden güncelleştirmeyi deneyin.

  • Bu kodlar bilgisayarınızda bulunan güncelleme sağlıklarını denetler ve sorunlu bölümleri yeniden yapılandırır bu sayede güncelleme sorununu yaratan etkenler kaldırılmış olur.

Sizlere sunduğumuz bu işlemde çalışmaz ise;

  • Windows (Başlangıç) kısmına CMD yazın ve komut istemine sağ tıklayarak yönetici olarak çalıştır deyin,
  • SFC/SCANNOW yazarak Enter tuşuna basın ve bilgisayarınız tamamen tarandığında sorunun devam edip etmediğini tekrar kontrol ediniz.

Eğer bu işlemlerin hiçbiri size istediğinizi vermiyorsa en son olarak bilgisayarınıza bir format atabilirsiniz ya da temiz bir kurulum yapabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra güncellemeler otomatik olarak başlatılacağından sizler bir hata almadan bilgisayarınızı kullanabilirsiniz.

DENEYAP Atölyeleri başvuru süreci uzatıldı! DENEYAP Atölyeleri başvuru süreci uzatıldı!

Windows 0x80073712 Hatası Sorun Giderici

Windows bu soruna karşı bir sorun giderici ile çözüm yöntemi sunmuştur.

  • Bu adresten destek sayfasına giriş yapın ve açılan pencereden kullandığınız işletim sisteminin sürümüne göre bir seçim yapın. Eğer Windows 8 sürümünü kullanıyorsanız 8.1 sürümüne yükseltmeniz gerekecektir.
  • Ekranda sizlere sunulan en uygun Güncelleme Sorun Giderici linkinden, işletim sisteminiz için olan sorun gidericiyi indirin. Eğer işletim sisteminizle uyuşan sorun gidericiyi indirmezseniz bu işlem işe yaramayacaktır.
  • İndirdiğiniz sorun gidericiye sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın. Sorunu bulup gidermesi için tarama işlemine anında başlayacaktır. Bir süre sonrasında eğer bir sorun bulursa giderecektir.
  • Bu işlem bittikten sonra yeniden güncelleme işlemini çalıştırın.

Bu işlemlerin hepsi bahsettiğimiz gibi bir dosyanın eksik ya da bozuk olmasından kaynaklanan güncelleme hatalarında geçerli çözümlerdir. Eğer bu çözümler işinize yaramıyor ise bir virüste bu güncellemeleri engelliyor olabilir. Eğer sorun hala çözülmüyorsa bilgisayarınızı kolay bir şekilde fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.

Fabrika ayarlarına döndürmeden önce birden fazla antivirüs programı ile bilgisayarınızı tarayabilirsiniz. Bu işlemler her tür antivirüs programı tarafından kolayca halledilebilir. Eğer tarama sırasında bir virüse rastlanırsa ve virüs tarama bitiminde kaldırılırsa sizlerde bu işlemleri tekrar deneyebilirsiniz.