Starlink Nedir? Elon Musk’ın Uydu İnternet Sistemi Ukrayna’da!

Elon Musk, Amerika’nın uzay mekiği ve roket üretici olan SpaceX’in kurucusudur. Starlink ise Elon Musk’ın uydu internet sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu uydu sistemleri, genel olarak keşifler ve bilim amaçlı kullanılmak için üretilmiştir.

Starlink uydu sistemlerinin üretimine 2015 yılında başlanmıştır ve 2018 yılında iki prototip uyduların test uçuşu denenmiştir. İkinci uydu testinde ise 60 adet küçük uydudan oluşan takımyıldızları bulunmaktaydı ve bu uçuş 2019 yılında gerçekleşmiştir. Starlink araştırma ve incelemeleri SpaceX’in tesislerinde yapılmaktadır. Son zamanlarda yaşanan Rusya ve Ukrayna savaşının etkileri internet sistemini çökertmiştir. Bundan dolayı Ukrayna’nın talebine karşı Starlink uyduları Ukrayna’da aktif hale gelmiştir.

Starlink Uydularının Ukrayna’daki Aktiflik Durumu

Elon Musk, Starlink uydu terminallerini taşıyan kamyonunu Ukrayna’ya gönderdi ve bu terminallerin hükümet tarafından kullanılması beklenmektedir. Ukrayna’da yaşanan savaş dolayısıyla internet bağlantılarında sıkıntılar olabilmektedir. Ukrayna’daki internet kesintileri ve hızını takip eden şirketler bazı bölgelerde internet erişim sıkıntısı yaşandığını belirtmektedir. Ülke genelinde ise internet kapasitesinin tam anlamıyla çalışmadığı belirtilmektedir.

Olası bir internet kesintisinde Elon Musk’ın uydu internet sistemi görevini yerine getirebilecektir. Uydu terminalinin yakınında bulunanlar tarafından kullanılabilen internet sayesinde iletişim kesintisiz devam edebilecektir. Bu sayede dış dünyadaki gazeteci ve diğer gruplarla bağlantı kurmak mümkün hale gelebilecektir.  

Starlink Uyduları Nedir?

SpaceX şirketi hayata geçirmek istediği 12 bin projeyi tamamladığında 42 bin uydu dünyanın etrafına yerleştirmeyi planlamaktadır. Falcon 9 roketleri kullanılarak fırlatılan uydular 60 adetten oluşmaktadır. Bu uyduların yörüngelere taşınması bu şekilde gerçekleşmektedir. 226-227 kilogram ağırlığında olan Starlink uyduları, dünyanın yörüngesinde yanacak şekillerde üretilmiştir. Yanma işlemleri uydular görevini bitirdikten sonra gerçekleşecektir. Böylece atmosfer tarafından yakılacak olan uydular, uzay çöpü olamayacaktır.

Starlink Uydularının Özellikleri Nelerdir?

Elon Musk’ın uydu internet sistemi olarak çalışan Starlink uydularının haberleşme antenleri bulunmaktadır. Bu uydularda enerjilerini diğer uydularda olduğu gibi güneş panellerinden gerçekleştirmektedir. Starlink uydularının üzerinde bulunan navigasyonlar sayesinde çarpma gibi durumlardan kaçınabiliyor. Böylece hem kendi içerisindeki uydular ile hem de diğer uydular ile çarpışma durumları meydana gelmiyor.

Starlink uydularının bir diğer özelliği ise kriptonu, iyon yakıtı olarak kullanmasıdır. Diğer uydu sistemleri kriptondan önce ksenonu kullanıyordu. Ancak bazı çalışmalar gösterdi ki kripton elementi verimli sonuçlar ortaya koymuştur. Fiyat olarak da kriptonlar ksenona göre daha uydundur. SpaceX şirketi uzaya binlerce uydu göndereceği için kriptonu seçmiştir.  

Starlink Uyduları Nasıl Çalışır?

Starlink projesi, dünyanın en hızlı ve en ekonomik olacak internet hizmetini sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için SpaceX tarafından gezegenin birçok noktasına Starlink uydusu yüklenmektedir. Elon Musk’ın uydu internet sistemi olan Starlink, Falcon 9 roketleri aracılığı ile her seferinde 60 adet uydu gönderimi yapmaktadır.

Uzaya fırlatılan bu uydular, yaklaşık olarak 260 kilogram ağırlığında olmaktadır. Uzayda sıra halinde dizilen Starlink uyduları, dünyadan 350 Kilometre ve yukarısında olacak şekilde konumlandırılır. Uzayda bulundukları esnada yörüngeden çıkmamak için özel kripto motorlarını kullanıyorlar ve bu sayede yörünge üzerinde yükselip alçalabiliyorlar. Starlink uydularının üzerinde bulunan dört adet anten sistemleri aracılığı ile senkronize olmaktadır. Ayrıca çarpma durumlarını oldukça hızlı algılamakta ve bu sayede yörüngelerini değiştirebilmektedir.

Uyduların görev süreleri bittiğinde, tamir edilmesi imkansız ise atmosferde kendisini yok etmektedir. Uzaya gönderilen uydulardan, yüksekte bulunan kulelere ve oradan alçakta bulunan yerlere bilgi gönderilerek iletişim sağlanması amaçlanmıştır. Elon Musk’ın uydu internet sistemi sürekli olarak kendisini geliştirmeye devam etmektedir.

Starlink Projesi Neyi Amaçlıyor?

Elon Musk’ın uydu internet sistemi neden büyük bir proje ve neyi amaçlıyor sorusu bu alana ilgi duyan herkesi oldukça meraklandırmıştır. Birçok kişinin akla gelebilecek ilk cevabı para olabilir. Ancak Elon Musk’ın farklı hedef ve beklentilerinin de olması muhtemel bir gerçektir. Evlerimizde ve cep telefonlarımızda kullandığımız internet bağlantıları için okyanus ve yolların altından birçok kablo sistemi oluşturulmaktadır. İnternet gecikme süresi ve bağlantıları için bu oldukça önemli bir yatırımdır.

İnternete hızlı erişim aşamaları oldukça önemli olduğundan buraya yatırılacak olan maliyet tutarı da sürekli olarak artmaktadır. Günümüzde 4G ve 5G gibi hızlı erişim teknolojisi bulunmaktadır. Buralara yapılacak yatırımların 10 yıl içinde 150 milyar dolar bazında olması beklenmektedir. Kısacası şimdi kullanılacak olan maliyet hem daha az hem de temel olduğu için uygun bir yatırım olarak görülebilir.

Elon Musk’ın uydu internet sistemi projesi için söylenebilecek bir diğer nokta ise tüm dünyanın internete erişimini sağlamaktır. Günümüzde internete çeşitli sebeplerden dolayı erişemeyen insan sayısı tahmin edebileceğinizden oldukça fazladır.  

SpaceX Şirketinin Sağlayacağı İnternete Erişim Nasıl Gerçekleşecek?

İnternete erişim durumlarının oldukça kolay olacağı öngörülmektedir. Belli bir fiyat aralığında satın alacağınız çanak antenler ile internete bağlanabileceksiniz. Çanak antenlerin fiyatları genel olarak 150-200 dolardan başlasa da değeri oldukça fazla olan antenlerde bulunmaktadır.

Çanak antenlerin yanı sıra internet fiyatlarının da ne kadar olacağı merak edilmektedir. SpaceX şirketinden kesin bir açıklama gelmese de bu fiyatların 70-80 dolardan başlaması beklenmektedir. Ancak fiyatlar ülkelere göre farklılık gösterebilir. Henüz ne kadar miktar olacağı bilinmediği için güncel olarak araştırılması gerekilen konulardan birisidir.

İnternetin ne zaman kullanılmaya başlanacağı yönünde pek çok soru bulunmaktadır. Amerika ve Kanada gibi ülkelerde daha erken kullanılacak olan internete tüm dünyanın erişebilmesi için 2027 yılının beklenmesi öngörülmektedir. Elon Musk’ın uydu internet sistemi tamamlandığında tüm dünyada kullanımı gerçekleşecektir.

Starlink Uydu İnternet Sistemi Hızı Ne Kadar Olacak?

Starlink uydu projesi belirlenen tarihlerde tamamlanırsa 2025 yılından sonra tüm dünyada rahatlıkla kullanmak mümkün olacaktır. SpaceX yetkilileri, internet hızının gigabit hızında yani saniyede 1 milyar bit olacak şekilde ayarlandığını belirtmektedir. Ayrıca internet hızını paketler halinde müşterilere sunacaklarını belirtmiştir.

Elon Musk’ın uydu internet sistemi sayesinde hızlı fiber ağ bağlantısını yakalamak mümkün hale gelecektir. Gecikme süresi oldukça düşürülecek ve belli bölgelerde kapasitesi en çok olan bölgeye yönlendirme yapılabilecektir.

Starlink Uydu Sistemlerinin Verebileceği Zararlar

Elon Musk ve şirketi olan SpaceX projesinin içerisinde dünya etrafının 42 bin uydu ile çevrilmesi yer almaktadır. Bu uydular atmosferde ışık kirliliğine yol açmaktadır. Bu durum uzay gözlemi yapan astronom ve fotoğrafçılar için oldukça sorunlu olabilecektir. Astronomlar tarafından çekimi yapılacak fotoğraflarda genel olarak uyduların ışıkları meydana gelmektedir ve bundan dolayı istenilen çekimler gerçekleşememektedir.

SpaceX çalışanları bu durum için önlem almaya çalışmaktadır ve uydularının bulundukları rotaları astronomlara bildirmektedir. Böylece astronomlara arzu ettikleri fotoğrafları çekme imkanı verilmektedir.

Elon Musk’ın uydu internet sistemi aracılığa ile ortaya çıkabilecek diğer bir sorun ise uzay çöpleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Starlink uyduları görevleri bittikten sonra kendilerini imha etme özelliklerine sahiptir. Bu uydular, dünya atmosferine girdiği anda yanarak herhangi bir tehlikeye neden olmadan işlemini tamamlama üzerine tasarlanmaktadır.

Starlink Uyduları Türkiye’ye Ne Zaman Gelecek?

SpaceX şirketinin Starlink uydularından gerçekleşecek olan internete erişme kitlerinin ön başvuruları 2021 yılı sonlarına doğru başlamıştır. Birçok firma kitleler için ön başvuru yapmıştı ancak çip krizinin yaşanmasından dolayı kitler için gecikmeler meydana gelmiştir. Bu kriz çözüldükten sonra Starlink internet kitlelerinin 2022 yılı içerisinde dağıtılacağı bildirildi.

Şirketin söylediğine göre bu yeni kitlerin performansı oldukça yüksek olacak. 2022 yılı içerisinde Türkiye’de dahil 45 ülkeye kitlerin verilmeye başlanacağı açıklandı. 

Editör: TE Bilişim