NVIDIA Quadro RTX 8000 İncelemesi

Nvidia markasının RTX model yeni seri ekran kartları içerisinde amiral gemisi ve aynı zaman da en güçlü kartı olan Quadro serisi ortaya çıktı. Seri içerisinde bulunan ekran kartları arasında en güçlüsü olarak dikkat çeken RTX 8000 oldukça yüksek bir işlem gücüne sahip. Adeta bir canavar olan bu kart oldukça sınırlı sayıda üretiliyor. Turing mimarisine sahip olan Quadro RTX serisi en temelde TU104 mimarisini içerisinde barındırıyor. İçinde 3072 adet CUDA çekirdeği bulunan RTX 8000 diğer ekran kartlarına kıyasla oldukça farklı bir seviyede bulunmakta.  Aynı zaman da bunun yanında 384 tane tensör çekirdeği ve 48 adet RT çekirdeğine sahip olan ekran kartının 16 GB VRAM’i bulunuyor. GDDR6 modüllerine geçiş yapılan bu kartta oldukça yüksek bellek hızlarına çıkıldığını söyleyebiliriz. Daha eski seriden aklınızda bulunan GDDR5 modellere kıyasla çok daha yüksek hızlara çıkabiliyor. 256 bitlik bant genişliğine sahip olan ekran kartı yaklaşık 50.000 TL civarlarında müşterilere sunuluyor. Serinin diğer kartları ile kıyaslandığında çok daha üst düzey olan bu kartın fiyatı da oldukça üst düzey görünüyor diyebiliriz. NVIDIA yeni seri ekran kartlarının çıkış tarihinden hemen önce eski nesil RTX 2000 serisinin fiyatlarında indirim yaptı. Bu durumun oldukça iyi karar verilmiş bir pazarlama stratejisi olduğunu söyleyebiliriz.



RTX 8000 Gibi Üst Düzey Kartlar Ne İçin Kullanılıyor?

Oyun içeriği üreticilerinin veya oyuncuların bu tip kartlara ihtiyaç duyduğunu pek söyleyemeyebiliriz. Hali hazırda yeni ve eski seri içerisinde bulunan daha alt düzey ve ekonomik olan ekran kartları bu tip insanların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde. Fakat performans açısından çok daha üst düzey olan RTX 8000 gibi ekran kartları daha farklı sektörler içerisinde kendilerine yer buluyor. Bu yerler olarak verilebilecek örnekler arasında bilimsel araştırmalar gelmektedir. Aynı zaman da bu araştırmalar birçok farklı sektör içerisinde de yapıldığından dolayı bu ekran kartına ihtiyaç duyulan sektörlerin fazlalığından ve çeşitliliğinden bahsedebilmemiz mümkün. Özellikle yapay zeka çalışmalarında oldukça fazla işlem gücü gerektiğinden dolayı tercih edilebilecek bir ekran kartı olan RTX 8000 yüksek performansı sayesinde işlemleri çok daha kısa bir sürede tamamlayarak projenin süresini kısaltacaktır. Makine öğrenmesi gibi konularda işlem hızı ve süresi oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zaman da süper bilgisayarlar içerisinde yer alabilecek olan bu ekran kartı saniyeden çok daha kısa süreler içerisinde milyonlarca işlemi gerçekleştiren süper bilgisayarlar içerisinde kullanılabilmektedir. Bu süper bilgisayarlar içerisinde birden fazla sayıda donanım birimine ihtiyaç duyulduğundan dolayı birçok RTX 8000 ekran kartına ev sahipliği yapacağını söyleyebiliriz.

Aynı zamanda animasyon ve film setleri içerisinde  render yapmak için kullanılan bu ekran kartları işlem süresini oldukça kısaltarak sektöre büyük katkıda bulunabiliyor. Görüntü işlemenin kullanıldığı birçok alan içerisinde kendine yer edinebilecek olan bu muhteşem performanslı ekran kartları gün geçtikçe daha da gelişmekte. Gelişen teknoloji sayesinde bu tip ekran kartlarına ihtiyaç duyan sektörlerin artması ile ekran kartları da doğru orantıda gelişiyor. Gelecek zaman da karşımıza çıkabilecek olan ultra gerçekçi simülasyonların içerisinde kullanılabilecek olan bu kartları çok daha farklı şekillerde de karşımıza çıkabilir.

İlerleyen günlerde bu tip üst düzey performansa sahip ekran kartlarının nerelerde kullanıldığı konusunda çok daha farklı durumlar ortaya çıkacaktır. Durmadan gelişen teknoloji ile yeni nesil cihazlara güç verecek olan bu ekran kartları durmadan gelişmeye ve daha yüksek seviyelere ulaşmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilişim