Notebook Ekran Sorunu ve Değişimi

Notebook’unuz içerisinde oluşan bir problem yüzünden ekran sorunu yaşıyorsanız öncelikle sorunun kaynağını bulmanız gerekmektedir. Sorunun kaynağını bulmadan harekete geçmek sizlere gereksiz zaman kaybettirebilir ve gereksiz parça değişimlerinde bulunmak zorunda kalabilirsiniz. Ekranınıza giden gücün kesilmesi konusunda bir problem var ise veya başka bir donanım parçası sorunluysa ilk olarak bu durumu açıklığa kavuşturmalısınız. Bilgisayarınız sorunsuz bir şekilde çalışıyor ise donanım birimleri konusunda bir probleminiz yok demektir. Sorunun ekranınızda olduğunu düşünüyorsanız harici bir erkan bularak görüntüyü aktarabilirsiniz. Sorunsuz bir şekilde diğer ekran üzerinde görüntü alabiliyorsanız ekran kartınızda veya diğer görüntü işlem birimlerinde de bir sorun yok demektir. Geçici olarak sizleri bir süre idare edebilecek bu durumdan ekranınız tamir olana kadar faydalanabilmeniz de mümkündür.

Notebook bilgisayarların ekranları oldukça hassas olduğundan dolayı darbelere karşı oldukça dayanıksızdır. LCD paneline gelebilecek bir zarar yüzünden ekranınızı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Herhangi bir darbeye maruz kalan bu paneller işlevlerini kolayca kaybedebilmektedir. Aynı zaman da aydınlatma gibi birkaç farklı kısımda oluşabilecek problemler ekranınız tamamen işlevini kaybetmemiş olsa bile değişim olmadan sorunu çözmeyi imkansız hale getirecektir. Kolayca bozulabilecek oldukça hassas olan LCD panelleri darbelere karşı koruduğunuzdan emin olun.

Panel üzerinde darbeden kaynaklı bir problem yok ise sorun başka bir donanım biriminde olabilir. Görüntü sağlanmaması veya işlenmemesi nedeninden dolayı oluşan bu problemler farklı bir arıza çeşididir. Paneliniz ile anakartınız arasında köprü görevi gören ve transferi sağlayan kablonun bozulması bir arızaya sebep olmaktadır. Transfer doğru bir şekilde gerçekleşmediğinden dolayı görüntünüz bozuk şekilde karşınıza çıkabilir veya hiç çıkmayabilir. Bu gibi durumlarda sorunun kaynağını öğrenmeden ekranınızı veya panelinizi değiştirmeye çalışmak sizlere hem vakit hem de para kaybettirecektir. Genel olarak bu problem dışarı beyaz bir ekran olarak yansımaktadır. Bu durum ekranınızın çalıştığını fakat görüntü transferinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmediğini göstermektedir. Kablo tamamen veya kısmi bir şekilde zarar görse de içerisinde bulunan ince kablolar görüntü iletimi konusunda büyük bir önem taşımaktadır. Herhangi birinin zarar görmesi halinde görüntü doğru bir şekilde aktarılamayacaktır.

Notebook ekran sorunlarından bir diğeri ise grafik kartı problemidir. GPU olarak adlandırdığımız bu donanım birimi görüntü işleme görevini üstlenmektedir ve CPU ile birlikte çalışmaktadır. Birbirlerine bağlı olan bu donanım parçalarından herhangi birinde problem oluşmasından kaynaklı olarak görüntünüz doğru bir şekilde ekranınıza iletilemediğinden dolayı problem yaşayabilirsiniz. O yüzden yazımızın ilk kısmında bahsettiğimiz gibi sorunun kaynağını öğrenmeden kesinlikle harekete geçmemelisiniz. Aynı şekilde rastgele erişilebilir bellek oran RAM’ler konusunda da bir arıza yaşıyorsanız kesinlikle ekranınıza doğru bir görüntü ulaşmayacaktır.

Panel ve Donanım Birimleri Değişimleri

Çeşitli donanım birimleri konusunda problem yaşadığınızı düşünüyorsanız LCD panel değişiminden önce kesinlikle arızalı olan birimleri değiştirmelisiniz. Ekran kartınızın ve belleklerinizin doğru bir şekilde çalıştığından eminseniz problemin ekranınızda olduğunu fark edebilirsiniz. Harici bir ekran kullanarak sorunsuz bir şekilde görüntü alabiliyorsanız bu durumu bu şekilde teyit edebilirsiniz. Notebook ekran değişimi konusunda servislerden ve uzmanlardan destek almanız çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Oldukça hassas yapıda üretilen bu paneller uzman olmayan biri tarafından kolayca bozulabilmektedir. İçerisinde farklı kısımlar bulunduğundan dolayı diğer arıza bulunmayan kısımların doğru bir şekilde korunabilmesi ve tekrar kullanılabilmesi için uzmanlar ince işçilik ile bu süreci tamamlamaktadır. Bir uzman ya da servisten destek olarak ekran sorunu probleminizi ortadan kaldırabilir ve yeni ekranınız ile bilgisayarınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.