Klonlama Teknolojisi Hakkında Geçmişten Günümüze Bilinmesi Gereken Her Şey

Eski çağlardan beri insanlar birçok alanda deneyler yapmıştır. Bunların bir kısmında başarılı sonuç elde edilip bilim dünyasında yeni bir sayfa açsa da başarısız olanlar da çoktur. İlk olarak İskoç bilim adamları tarafından ortaya atılan klonlama teknolojisi uzun yıllardır bilim insanlarının geliştirmek için uğraştığı bir konuydu. Klonlama ilk olarak koyun Dolly ile ortaya çıksa da daha öncesinde bilim adamlarının denemeleri olmuştur. Her ne kadar inanılması zor gelse de bu konuda ciddi başarılara imza atılmış ve bu teknolojinin ilerlemesi sağlanmıştır. Genetik bilimi ve teknolojinin birleşimiyle ortaya çıkan klonlama için hala çalışmalar devam etmektedir.

Klonlama Nedir?

Klonlama nedir sorusuna basitçe bir cevap vermek gerekirse bir organizmanın kopyasının elde edilmesi denilebilir. Bir canlının, genom adı verilen hücre çekirdeğini diğer canlının hücre çekirdeğine aktararak genetik bir kopyası oluşturulmuş olur. Klonlama uygulaması 3 ayrı şekilde yapılır.

  1. DNA klonlama: Bir canlının DNA’sının alınıp başka bir canlının hücresine yerleştirilmesiyle oluşturulur.
  2. Tedavi için klonlama: Son yıllarda ortaya atılan bu yöntem hala geliştirilme evresindedir. Embriyodan alınan kök hücrenin kopyalanmasıyla kişinin tedavi edilmesi sağlanır.
  3. Üreme için klonlama: Hayvanlar üzerinde kullanılan bu kopyalama yöntemde bir hücre çekirdeğinin aktarılmasıyla bu canlının genetik olarak kopyası oluşturulur. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ya da tükenmiş hayvanlar üzerinde uygulanarak bu soruna bir çözüm getirilmiş olunur.

Klonlama Nasıl Yapılır?

Klonlama işlemi için ilk olarak kopyalanacak canlı belirlenir ve bu canlının bir genetik haritası çıkarılır. Çıkarılan bu genetik harita üzerinden hareket edilir. Seçilen hücre çekirdeğinin, yani genomun, bir kopyası oluşturulur. Aktarımın yapıldığı embriyoda bulunan hücreye yerleştirilir. Böylece canlının genetik bir kopyası oluşturulmuş olur. Klonlama deyince akla ilk olarak tamamen aynı bir canlıyı yeniden oluşturmak gelse de bu durum tam olarak böyle değildir.

Hücrelerle aktarım yapıldığı için genetik olarak bir kopya elde edilir ve bazı durumlarda fizyolojik olarak tam benzerlik oluşturulamayabilir. Mesela bilim insanlarının kopyaladığı bir kedide anne karnındaki beslenme şeklinden dolayı tüy renkleri değişimi meydana gelmiştir. Fakat yine de bu kedi bir klondur.

Klonlama Nerelerde Kullanılır?

Klonlama uygulaması bilim dünyası açısından birçok kapıyı açmıştır. Kök hücre tedavisinde kullanılan bu teknoloji birçok hastalık için umut ışığı olmuştur. En çok kullanıldığı alan ise nesli tükenmekte olan hayvanlar içindir. Nesli tükenen veya tükenmekte olan hayvanların neslinin devamı için genetik kopyalama yapılır. Hala devam etmekte olan çalışmalarla daha fazla alanda kullanılması hedeflenmektedir. Bunlardan bir tanesi de organ naklidir.

Bilim insanları ilerleyen zamanlarda organ naklinde klonlama teknolojisi kullanılabileceğini belirtmiştir. Eğer çalışmalar doğru sonucu verirse bu teknolojiyle yeni organlar elde etmek ve hayat kurtarmak mümkün hale gelecektir.

Klonlamanın Tarihçesi

Klonlama teknolojisinin tarihi çok eskilere dayanmamaktadır. İlk olarak 1997 yılında İskoç bilim insanları tarafından Dolly isimli koyun ile duyulmaya başlansa da bundan önce de denemeler olmuştur. Daha önceki yıllarda Thomas King ve Robert Briggs isimli iki bilim insanının bir kurbağayı klonlamayı başardığı biliniyor fakat bu hayvan işlemin ardından öldüğü için Dolly gibi duyulması sağlanamamıştır. Tarihteki klonlama uygulamaları arasında birçok başarısız deney mevcuttur. Klonlama işlemi düşük başarı veren bir işlem olduğundan Kopyalanan canlının hayatta kalması çok önemlidir. İlk klon olarak kabul edilen koyun Dolly sadece 7 sene yaşamış olsa da bu bilim dünyası için büyük bir başarıdır. 

Klonlanan Canlılar Nelerdir?

İlk klonlanan fakat hayatta kalmadığı ve başarılı olmadığı için pek geçerliliği olmayan hayvan kurbağadır. Bunu, klonlama programı hakkında insanların bilgi sahibi olmasını sağlayan koyun Dolly takip eder. Bilim dünyasında bir çığır açtığı kabul edilen Dolly ismini bir Amerikalı şarkıcıdan almıştır. Dolly’den sonra bilim dünyasının ilgisini çeken bu teknolojiyle birçok hayvan kopyalanmıştır. Aralarında katır, inek, domuz ve kedinin de bulunduğu kopyalanan hayvanlarda en çok tercih edilenler nesli tükenmekte olanlardır. Lan Wilmut