Film ve dizilerde ki aksiyon sahnelerinin nasıl çekildiğini hepimiz merak etmişizdir. Özellikle bu sahnelerde kamera hızı inanılmaz heyecan vericidir. İşte bu kamera hızını sağlayan aygıta jimmy jib adı verilir.

Jimmy jib nedir? Klip ve video çekimlerinde ya da dizi ve film çekimlerinde kısaca pek çok alanda kullanılan kameralara eşlik eden araçlardan birisi olup kamerayı üstünde taşıyan sisteme verilen isimdir. Bu sistemin esin kaynağı sinek gözü olup sinek gözü her tarafa odaklanabilen birden fazla açıyı görmeye yarayan küçük odacıklardan oluştuğu için jimmy jib sisteminde de küçük odacıklar sayesinde görünüm kazanırsınız. Ayrıca yine buradan esinlendiği için hızlıca hareket edebilme özelliğine de sahiptir.

Jimmy Jib Yapısı

Daha çok balık oltasına benzeteceğimiz bu sistem sayesinde hemen hemen birçok alanda çekim sağlanabilir. Balık oltası sistemine benzer bir sistem olan jimmy jib yapısı ucunda basit bir aygıt yer almaktadır. ve bu aygıtın üzerine ise kamera yerleştirilir. Eğer istendii zaman uçta yer alan bu kısım uzatılarak yeni alanların da da çekimi sağlanabilir. Uzatma sonucu 7 metreden başlayıp 30 metreye kadar tüm alanları hızlı bir şekilde görülmesini sağlayan bir yapıya sahiptir.

Kamera üzerinde çekimler sırasında yakınlaştırma ve uzaklaştırma seçenekleri için kameranın üstüne motorlar yerleştirilir. Bu motorlar sayesinde kamera kolay bir şekilde hareket ettirilir.

Jimmy Jib Nerelerde Kullanılır?

Jimmy Jib kullanım alanlarına bakacak olursak jimmy jib kullanım alanlarının başında öncelikle film ve dizi setleri gelebilir. Özellikler film ve dizilerde ki sahnelerin çekiminde jimmy jib sayesinde birçok açıdan geniş bir görüntü seçeneği sunar. Aynıı zamanda oyunucunun yöneleceği yerden tutun da mimik hareketlerine kadar birçok açıdan geniş bir görüntü imkanı sunmaktadır.

Bir diğer kullanım alanı haberciliktir. Habercilikte özellikle özel görüşmeler olsun. Ya da canlı yayınlar olsun birçok açıdan geniş bir görüntü desteği sunmaktadır.

Klip çekimlerinde de jimmy jib kullanımı yaygındır. Klip çekimlerinde özellikle arka arkaya hızlı gelen sahneleri tek bir kadrajda gösterebilmek için mutlaka jimmy jib kullanılır. Daha çok radyo televizyon gibi alanlarda kullanılan jimmy jib bu açıdan yararlı teknolojiler arasında yer almaktadır.