2000’li yılların başlarında herkesin çocukluğunda bir uzaktan kumandalı araba kullanma deneyimi vardır.Tabiî ki aralarında birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Şöyle ki, dronelar uzaktan kumandalı arabalara göre teknolojik anlamda çok daha gelişmiştir. Ayrıca dronelar uzaktan kumandalı arabalardan farklı olarak havada hareket eden bir araçtır. Drone kullanımı her geçen gün çeşitli alanlarda kendini göstermekte ve hobi olarak yapılan işlerde de kullanımı artmaktadır.

Drone Nedir?

 Drone kelime anlamı itibariyle İngilizce’de erkek arı anlamına gelmektedir. Günümüzde ise drone kelimesi insansız hava araçlarını tarif etmek için kullanılan bir kelime halini almıştır. Çok da uzak olmayan bir tarihe bakıldığında, genel anlamda askeri amaçlı olarak kullanılmış ve geliştirilmiş olan dronelar, artık günlük hayatta da karşılaşılan, oldukça yaygın olarak kullanılan ve ulaşılabilir bir cihaz halini almıştır. Günümüzde iki farklı drone tipinden söz edilmektedir. Bunlardan ilki Wi-Fi teknoloji aracılığıyla çalışmakta olup, uzaktan kumanda vasıtasıyla kontrol edilebilen, belirli bir mesafeye kadar çıkıp, şarjı bitinceye kadar havada çekim yapabilme imkanı olan ARDrone ve DJIPhantom gibi cihazlardır. Diğer tip drone ise; Sürekli havada kalacak olup, gelecekte internetin olmadığı bölgelerde erişimi sağlaması öngörülen hava araçlarıdır. Bu tip dronelar aracılığıyla internet olmayan alanlara internet sunma imkanı olabileceği düşünülmektedir. Günümüzde günlük hayatta oldukça yaygın olarak yaşamın her alanında kullanılan dronelar ise ilk bahsedilen tipten dronelardır.

Droneların Kullanım Alanları Nelerdir?

 ARDrone ve DJIPhantom markaları, son dönemde en fazla satış gerçekleştirilen drone markalarındandır. Söz konusu markaların çok satmalarının bir nedeni olarak da piyasaya çok önceden girmiş oldukları gösterilebilmektedir. Öngörülmüş olan bazı yasal düzenlemeler ile droneların kullanılması kimi alanlarda yasaklanmış kimi durumlarda izne tabi tutulmuş olsa da genel anlamda belirtilen drone kullanım alanları şu şekilde olmaktadır;

Gazetecilik ve TV Dünyası: Dronelar günümüzde profesyonel kameralar dışında çekilmesi güç olan görüntüleri belirli bir süreye kadar kaydedip, fotoğraf çekebilme kabiliyetinde olduğundan dolayı, gazetecilik ve TV dünyası açısından büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Bunun en son örneklerinden birisi geçtiğimiz günlerde Güney Kore’de düzenlenmiş olan kış olimpiyatlarında görülmüştür. Söz konusu olimpiyatlarda, Intel’in desteğiyle, toplamda 1218 drone’un bir araya gelmesiyle mükemmel bir drone gösterisi gerçekleştirilmiştir. Aynı şekilde 30 Ağustos Zafer bayramı gecesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi tarafından mükemmel bir drone gösterisi yapılarak Beştepe'de Ankara halkına unutulmaz bir şölen yaşatmıştır.

Spor: Özellikle ekstrem sporlar açısından GoPro tarafından sunulan fayda, şu zamana kadar henüz başka hiçbir cihazdan sağlanamadı. GoPro’nun sörf yaparken kişinin kendisini kaydetmesine imkan tanıması ya da su altında da kayıt yapabiliyor olması, olaya farklı bir boyut katmıştı. Günümüzde ise dronelar, bu faydaları bir üst seviyeye taşımaya niyetli gibi durmaktadır. Ekstrem sporu sevenler bakımından SkydioR1 ve Airdog adıyla bilinen firmalar, oldukça kullanışlı bir ürün geliştirmektedir. Kişi sporunu yaptığı sırada kişiyi tepeden takip edecek olan ürün, kişiye ait tüm hareketleri kaydedecek.

Seyahat: Yerden yaklaşık olarak 6 metre yüksekliğe kadar sabit uçuş adıyla bilinen moda uçup, 50 metre yüksekliğe kadar çıkabilen dronelar, şehirlerin kuş bakışı olarak görüntülenmesinde oldukça yararlı cihazlardır. Bu tür videoların bir arada bulunduğu kimi seyahat ve turistik platformlara da rastlamak mümkündür. Bu gibi sitelerde birçok şehir tanıtım videosu olup böyle videolar, şehre seyahat etmeye karar verilmesinden önce kişilere fikir vermektedir.

 Bu alanların dışında daha birçok alanda gördüğümüz dronelar; tarım, pazarlama, kargo, yarış, sağlık ve çeşitli alanlarda kullanılmakta olan, giderek yaygınlaşan bir teknolojik cihazdır.

Editör: TE Bilişim