Dizüstü Bilgisayarlar

Gelişen teknoloji ile birlikte alım ve satımı daha da yaygınlaşan dizüstü bilgisayarlar hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Masaüstü bilgisayarla karşılaştırdığımızda donanımların işlevi açısından aynıdır. Kullanılabilirlik açısından çok daha avantajlıdır.

Portatif olan dizüstü bilgisayarlar harici donanım parçalarını saymazsak tek parça halindedir. İstenilen her yere taşınma ve şarj özelliği ile insanlar tarafından çoğunlukla tercih edilmektedir. Bazı kurumlar ve işletmeler günümüzde masaüstü bilgisayarları tercih ederken kişiler dizüstü bilgisayarları tercih etmektedir.

Dizüstü bilgisayarlar için laptop, notebook gibi boyuta bağlı olarak kullanılan diğer adlarda mevcuttur. Fakat dizüstü bilgisayarları alırken dikkat etmemiz gereken bazı özellikler var. Bu özellikler genellikle donanımsal parçaların kapasiteleri, markaları, modelleri, serileri ile alakalı olabilir. Donanımsal parçaları iç donanım dış donanım olmak üzere iki parçaya ayıracağız.

Bizim için belirli olan elbette iç donanım parçalarıdır. Dış donanım parçaları harici parçalardır. Tekrardan satın alınabilir, değiştirebilir parçalardır. İç donanım parçalarının değiştirilmesi çok daha zordur ve maliyetlidir. Uygun parça bulmak ve bunu dizüstü bilgisayarınıza monte etmek teknik bilgi istemektedir.,

Kullanıcı Sebepleri

Öncelikle dizüstü bilgisayarı ne amaçla aldığımızı belirlememiz gerekiyor. Örneğin yazı işleri için, oyun oynamak için, grafik tasarımı için, yazılım geliştirmek için vb. birçok ağır basan sebebimiz olabilir. Ne için aldığımızı belirlemek buna uygun yazılımı kaldırabilecek potansiyelde iç donanım birimlerini seçmemizde bize yarar sağlayacak. Dizüstü bilgisayarı oyun oynamak için aldığımızı farz edersek özellikle dikkat edilmesi gereken parçalar;

  • İşlemci
  • Ekran Kartı
  • Bellek
  • Ram

Dizüstü bilgisayarı satın alınırken dikkat etmemiz gerekenler

 Dizüstü bilgisayar almaya karar verdik bunun için teknoloji mağazasını ziyaret ettik. Amacımız belirlendiyse dizüstü bilgisayar alınırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayalım. Windows 10 için Arama bölmesine Bu Bilgisayar yazarak sistem özelliklerine erişebilir ve inceleyebilirsiniz.

1. İşlemci: Bilgisayarlar için en önemli parçalardan biridir. İşlemci bilgisayarın merkezidir. Genellikle İntel ve AMD markasını görmekteyiz. İntel’in farklı serileri mevcut tavsiye olarak en kötü i7 işlemciyi tercih edin. Mümkün mertebe en güncel işlemciyi alın. Modelin bilgisi genellikle dizüstü bilgisayarlarda klavyenin altına sembolik olarak bilgilendirici bir görselle yapıştırılmıştır.

2. Bellek: Diğer önemli parça bellektir. Bellekler bilgisayar için veri depolama alanıdır. İç donanımda olabileceği gibi harici olarak da satın alınıp kullanılabilir. Eğer bilgisayarınızın yeterli bellek alanı yoksa yavaşlamasına zaman zaman durmasına sebebiyet verecektir. Günümüzde en kötü 1 Terabayt olmalıdır.

3. Ram: Geçici bellek alanı olaraktan isimlendirilir. Yaptığımız tüm geçici işleri kayıt altında tutar. Önemli bir parçadır. En kötü 8 GB Ram olmasında fayda var.

4. Ekran Kartı: Ekran Kartı da maliyet açısından zirvede olan parçadır. Zorlanması durumda zarar gören bir parçadır. Dizüstü bilgisayarı alma amacımıza göre özelliklerine dikkat etmeliyiz.

5. Şarj (Pil) Ömrü: Bilgisayarın dışarda kullanılmasında bize katkı sağlar şarj genellikle kullanılan uygulamalara göre gitmektedir. En azından on altı saat pilin ömrü olmalıdır.

6. Bilgisayar Markası: Satın aldığımız marka önemlidir. Fakat iç donanım birimlerinin potansiyeli asıl belirleyicidir. Dizüstü bilgisayar satın alırken garanti süresine ayrıca dikkat edilmelidir.

Editör: TE Bilişim