19 Mayıs 1974’te Zonguldak’ta spor tarihinin en önemli günlerinden biri yaşanıyordu. Şehrin uzun zamandır sporun en üst sahnesinde yer alma çabaları sonuç veriyor ve 14 yıl sürecek başarılı hikayenin tohumları atılıyordu. Kimsenin emeğine toz kondurmadan söylemek isterim ki bence o gün oynanan müsabaka Kömür Ülkesi tarihinin en önemli maçıydı. 1942 yılından beri arzulanan başarı en sonunda gelmişti. Benim de 8 yıl önce bütün bir Zonguldakspor tarihini yazmak amacıyla başladığım bu süreçte 1973-74 yıllarında yaşanılan üstün başarıyı gördükten sonra buna kayıtsız kalmam mümkün değildi. Bu nedenle böylesi bir dönemin yazılı tarihe de girmesi gerektiğini düşündüm ve İşçi Milli Takımı Zonguldakspor - Biz de Varız’’ kitabını yazdım.

Fotoğrafta Şehir Stadyumunda oynanan ve Zonguldakspor’un Gençlerbirliği karşısında 5-2 kazandığı maçın başlama vuruşu öncesi görüntüsü yer almaktadır.

Turgut Kafkas -Fuat-Turgut-Hamdi-Ahmet-Gediz-Şaban

Halil-Yusuf-Orhan-Türker-Salih

Yazımı kitaptan bir alıntı ile bitireyim.

"Hasılat rekorlarının kırıldığı, sevinç gösterilerinin yıllarca konuşulacağı bu maç için Zonguldak’a gelen ulusal basın çalışanları, “Beşiktaş’ta, Fenerbahçe’ de, Galatasaray’da böyle bir tablo görmedik” diyorlardı. Zonguldaklılar aynı gün büyük liderin Kurtuluş Savaşını başlatmak için Samsun’a çıkışını kutladıkları gibi emeğin başkentinin 1. Lige çıkışını kutluyorlardı. En büyük zorluklara, en büyük acılara göğüs gerenler en büyük mutluluğu yaşıyorlardı."

Koray Atalı-19 Mayıs 2022

Koray Atalı Zonguldakspor'un şampiyonluk hikayesini anlattı. "Biz de varız" isimli kitap 14 Ocak 2022'de çıktı, okurlarını bekliyor.

Kaynak: Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilişim