Zonguldaklı Milli Tenisçi Berfu Cengiz Rusya'da düzenlenen Winter Moscow Open'da 8 numaralı seri başı Sofya Lansere'yi 7-6, 6-3 yenerek 2. tura yükseldi. 21 yaşında olan ve hem Zonguldak’ı hem Türkiye’yi en iyi şekilde temsil eden milli tenisçi Berfu Cengiz, Rusya'da şampiyonluk hedefliyor. 

Berfu Cengiz kimdir:

1999 doğumlu Berfu Cengiz’in yaşından çok kupası var. Yedi buçuk yaşından beri katıldığı turnuvalarda 20′den fazla şampiyonluk elde etmiş.

Henüz beş yaşındayken beden öğretmeni babası Hakan Cengiz’in teşvikiyle başladı tenise Berfu. Top yerine balonlarla oynayarak… Yedi buçuk yaşında Mersin’de ilk turnuvasına çıktı ve kazandı… Babası bu maç sayesinde kızındaki konsantrasyon yeteneğini keşfetti ve daha da üzerine düştü. Ancak Hatay’da yaşayan ailenin, anne baba da öğretmen olunca maddi imkanları sınırlıydı. Hatay’da ise halka açık ücretsiz bir tenis kortu yoktu. Dolayısıyla günde 2-3 saat antrenman yapması gereken Berfu yeterince çalışamıyordu. Anne Zonguldaklıydı ve orada ücretsiz bir kort olduğunu biliyordu. Hiç düşünmeden Zonguldak’a tayinlerini istediler. Ancak kışın kapalı kort olmadığı için yağmur yağdığında baba kız önce havlularla kortu siliyor, ardından çalışmalara başlayabiliyorlardı… Bu dönemde iş adamı Necdet İnan, İstanbul Pamukspor’da 9 yaş finali oynarken izlediği Berfu’yu çok beğendi. Ve bir yıl sonra Zonguldak’ta veteran turnuvasına geldiğinde Berfu’nun nerede çalıştığını görmek istedi. Fener mahallesindeki bakımsız, zemini çatlak, fiesi yırtık, etrafı çok gürültülü ve açık olan korta gidildiğinde Necdet Bey: “Burada çalışarak mı gelip İstanbul’da Türkiye şampiyonlukları alıyor bu kız, sizi gerçekten tebrik ediyorum” dedi ve Zonguldak’a Berfu sayesinde bir toprak kort yaptırdı...

Baş antrenör Gavin Hopper’ın Berfu’yu tesadüfen izlemesiyle birlikte Berfu, Enka’ya transfer oldu. Aile bu sefer de İstanbul’a tayinini istedi. Artık İstanbul’da yaşayan aile, SİSEV Vakfı’nın uluslararası turnuva masraflarını karşılamasıyla da rahat bir nefes aldı ve de kızlarının şimdiye kadar ki en önemli başarısına şahitlik etti. Berfu, Uluslararası Tenis Federasyonu’nun Umman’daki turnuvasından şampiyon olarak döndü. Günde 4-5 saat tenis, 2 saat kondisyon çalışan Berfu için şüphesiz hak edilen sonuçlar bunlar… 13 yaşında ITF junior şampiyonluğu alan ilk Türk kızı olan Berfu böylece, 1999 doğumlularda dünyada en iyi on tenisçi arasında kendisine yer buldu. Berfu Cengiz o tarihten itibaren kariyerine yeni şampiyonluklar katmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilişim