Türkiye’de isim bulma konusunda yaşanan ciddi sıkıntıları biliyorsunuz. Bence Stadyumlara en çok yakışan isimler kulüpte ya da o şehirde iz bırakmış önemli sporcuların stadyumlara adının verilmesi. Bunu Trabzonspor’un ilk Beden Eğitimi öğretmeni olan Hüseyin Avni Aker ve Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen örneğinde görüyoruz. Bu iki stadyum ve şahsiyet en bilinenleri. Fakat bu bilinenlerin aksine Türkiye’nin ücra köşelerinde kalmış bir sürü hikayesi olan stadyum var. Bunlardan biri de Karaelmas Kemal Köksal Stadı.

Peki kim bu Kemal Köksal dediğinizi duyar gibiyim. Gelin hem bu stadın hem de Kemal Köksal’ın hikayesine göz atalım.

Türkiye rekortmeni 60.04 derecesiyle Kemal Köksal…

1923 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Kemal Köksal, Türkiye’ye adını 1943 yılında Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen Balkan Oyunlarında ciridi 60.04 metre uzaklığa atarak cirit sporunda 60 metreyi geçen ilk Türk atlet unvanını kazandıktan sonra duyurdu. Sporcu 60.04 derecesiyle bu şampiyonayı beşinci sırada tamamladı ve aynı zamanda Türkiye rekorunu kırmayı başardı. Ciritte yakaladığı başarıyla Türkiye’yi sallayan Kemal Köksal’ın cirit sporuyla tanışmasının hikayesi ise oldukça ilginç. Çocukluk döneminde spor ile iç içe yaşayan genç adam Gençlerbirliği takımında futbol, Ankaragücü takımında da güreş sporuyla ilgileniyordu. 1936 yılında Ankara’da antrenman yapan ciritçi çocukları seyrederken, önüne düşen ciridi alıp aynı şekilde gerisin geri iade etmesiyle farkında olmadan bu spora ilk adımını atmış oldu. Antrenman yapan ciritçilerin antrenörü aynı şekilde geri gelen ciridi kimin attığını merak edince ciridi atan Kemal Köksal’la tanışır. Ciridi öğrencilerinden daha iyi atan Kemal Köksal o dakikadan sonra artık onun da öğrencisi olur. Cirit sporuna adım attıktan altı ay sonra Mili takıma seçilen Kemal Köksal 20’li yaşlarda Atina’daki Balkan Oyunlarında yaptığı 60.04’lük derece ile Türkiye’yi ayağa kaldırır.

Zonguldak’ta yapmadığı iş kalmadı…

Yaptığı bu dereceden sonra cirit sporuna altı yıl daha devam eden Kemal Köksal, 1949 yılında spor yaşamını bir kenara bırakıp Zonguldak Atletizm İl Temsilciliği ve antrenörlük görevini üstlendi. Kemal Köksal’ın Zonguldak’a gelmesiyle şehir de atletizmle tanışmış oldu. Şimdi kendi adına taşıyan Şehir Stadyumundaki küçük odasında kurduğu “Stat Atletik” isimli atletizm kulübü aynı zamanda şehrin ilk atletizm kulübü olarak tarihteki yerini aldı. Bu küçük şehirdeki kocaman kalpli adamın güler yüzle, sevgiyle ve emekle yetiştirdiği sporcular Kemal Köksal zamanında başarıdan başarıya koştu. Antrenörlüğü süresince 51 sporcuyu milli formaya ulaştıran, bunlardan 33 tanesinin Türkiye derecesi yapmasını sağlayan Köksal’ın eski öğrencileri arasında Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi ve eski Spor Toto Teşkilat Müdürü Erdenay Oflas’ta bulunuyor. Antrenörlükteki bu başarısı Kemal Köksal’ı Milli Takım Baş Antrenörlüğüne kadar yükseltecekti. Daha sonra Kemal Köksal bir basamak daha çıkarak 1969 yılından itibaren Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevini üstlendi. Hayata gözlerini yumduğunda ise takvim yaprakları 25 Eylül1984’ü gösteriyordu.

Zonguldak şehrine, halkına ve sporuna büyük hizmet veren Kemal Köksal’ın bu hizmetleri halk tarafından unutulmadı ve her sene Kemal Köksal adına Zonguldak Atletizm İl Temsilciliği tarafından ilköğretim ve lise öğrencilerinin katıldığı atletizm müsabakaları düzenlendi. Fakat 2004 yılında Zonguldak şehri efsaneye bir jest daha yaptı. Kemal Köksal’ın şehre kattıkları bir kez daha taçlandırıldı. 2004 yılında Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın katkılarıyla Zonguldak Kömürspor’un karşılaşmalarını oynadığı Zonguldak Şehir Stadyumunun ismini Karaelmas Kemal Köksal Stadı olarak değiştirdi. Halk en azından bu efsane isme borcunu bu şekilde hafifletmeye çalıştı.

1943 senesinde Yunanistan da Türkiye’nin ciritte 60.04 ile rekortmen atleti unvanını alan.1949-1984 yılları arasında kesintisiz 35 yıl Zonguldak Atletizm İl Temsilciliği ve antrenörlük yapan. Bunlara birde 1969 senesinde Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünü ekleyen Kemal Köksal Zonguldak şehrine spor kimliğini yükleyen adam olarak tarihe geçti.

Bu emekler bir kişiye ulaşsa yeter…

Kemal Köksal Zonguldak’ta 30 yılda koca bir çınar haline geldi. Bu çınar şehirde her dallanıp budaklandığında Zonguldak’ta spor yapmak isteyen gençler onun gölgesinde toplandı. Şehre atletizm’i sevdiren adam oldu. Bir çok genç sporcu yetiştirdi. Şehrin topraklarına saldığı bu kökler belki ileride yine Zonguldaklı fidanlara atletizm sporunu aşılamak için uğraşıp didinecek.

Kaynak: Zonguldak Nostalji Murat Şeker (2012)

Editör: TE Bilişim