İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal forması giyen Özil, geçtiğimiz günlerde Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine ve buna sessiz kalan Müslüman dünyasına tepki göstermişti. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Özil, Batı medyasında Doğu Türkistan haberleri yapılırken, Müslüman dünyasının buna sessiz kaldığını belirtmişti. Özil’in açıklamalarının ardından Çin Merkez Televizyonu da (CCTV) Özil'in bu tepkisi karşısında Arsenal-Manchester City maçını yayından kaldırmıştı. Öte yandan, Arsenal ise Özil’e bazı yaptırımlar uygulamıştı.

Özil yaptığı paylaşımda, "Kur'an-ı Kerim yakıyorlar, camileri kapatıyorlar. Okullarını yasaklıyorlar. Din adamlarını öldürüyorlar." "Erkekler kamplarda tutuluyor, aileleri Çinli adamlarla yaşamaya zorlanıyor. Kadınlar Çinli erkeklerle evlendirilmek zorunda bırakılıyor. Fakat Müslümanlar sessiz. Bu konuda kimsenin sesi çıkmıyor. Orada yasaklılar." şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Kulüp tarafından yapılan açıklamada, "Mesut Özil'in sosyal medyada yaptığı yorumlar üzerine Arsenal açıklama yapma ihtiyacı duymuştur. Paylaşılan şey, Özil'in kendi görüşüdür. Arsenal bir futbol kulübü olarak siyasi konulara karışmama konusundaki çizgisini korumakta kararlıdır" ifadeleri kullanıldı.

Arsenal'ın bu açıklamasının ardında ekonomik sebepler yattığı ortaya çıktı. Premier Lig'in Çin'deki yayıncısından tepki gecikmedi. CCTV isimli Çin kanalı, pazar günkü Arsenal - Manchester City maçını yayından kaldırdı. İnternet yayıncısı PPTV de maçı programından çıkardı.

Açıklamalarının ardından çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalan dünyaca ünlü Zonguldaklı futbolcuya bir destek de Devrek Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt’tan geldi. Başkan Bozkurt; “Acımasızlığa karşı sesimi yükseltmeye devam edeceğim.” diyerek Uygur Türkleri’nin haklarını savunan Mesut Özil’e yapılan baskıları kınadı. Başkan Çetin Bozkurt, “Hakkı haykırışı, zalime zalimsin demesi ile gönlümüzü fetheden ve Çin’i kınadığı için Arsenal’dan uzaklaştırılan hemşerimiz Mesut Özil’in yanındayız.” dedi.

Başkan Bozkurt açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Arsenal takımı, Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri’ne yönelik zulmüne dair Mesut Özil’in sosyal medyada haklı çıkışını destekliyoruz. Dünyadaki adaletsizliklere, haksızlıklara karşı ses çıkarıp Çin'in Uygur Türkleri’ne yaptığı zulmüne tepki gösterdiği için kariyerini tehlikeye atma pahasına dimdik duran Mesut Özil’e yapılan baskı, kadroya almama, linçe uğratma ve yalnızlaştırma politikalarına karşı Mesut Özil’in sonuna kadar yanındayız, Türk’üm diyen herkesi de onun yanında olmaya çağırıyorum. Bu vesile ile Mesut Özil’e desteğimizin tam olduğunu yineliyor kendisine yapılan baskıları da şiddetle kınıyorum.”

Editör: TE Bilişim