Snelman’ı bileniniz var mı? Elbette vardır, hem de epeyce vardır umarım. Vilhelm Snelman bir çeşit halk öğretmeni, halk önderi. Bir ulusu, içinde debelendiği yokluk ve çaresizlik batağından çıkarmak için bir avuç aydınla birlikte yola çıkan ve sonuçta bunu başaran bir önder.

Küçücük Finlandiya ulusunu; 650 yıllık İsveç hakimiyetinden sonra, 1800’lü yıllarda, yoksulluk, imkansızlık ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, aydınların önderliğinde, askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan iş adamlarına kadar her meslekten insan, omuz omuza bir dayanışma içinde verdikleri mücadele ile geri kalmışlıktan kurtarıp sonuçta dünyanın en müreffeh toplumu haline getirdiler.

Bu destansı hikâyeyi, Grigory Petrov, “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” isimli kitabında anlatıyor. Büyük Atatürk’ü de çok etkileyen ve okullarda okutulmasını tavsiye ettiği, ilham verici bir eser.

Asıl amacım kitap tanıtımı değildi ama bu kitabın her aydının başucu kitaplarından biri olması gerektiğine de inanıyorum.

O ruh bizde neden olmasın?

Geçen hafta Zonguldak için yüreği bir fazla çarpanları heyecanlandıran bir gelişmeye şahit olduk ilimizde.

Bir grup Zonguldaklının, kısaca ve net olarak, bu kentin kendilerine verdiklerinin karşılığını ödemek amacıyla kurdukları 67’liler Platformu’nun beş temsilcisinin ilimizi adım adım ziyaretleri ve yaptıkları toplantılarla oluşturdukları heyecandı şahit olduğumuz gelişme.

Heyette başta Op.Dr.Tunç Çelebi olmak üzere alanlarında her biri ayrı bir değer olan Fulya Kalafatoğlu, Cenk Kaplancan, Muammer Güner ve Erhan Akman yer alıyordu.

Ziyaretlerin detayları basında yer aldı zaten, o nedenle tekrarlamıyorum.

Bu noktada 4 günlük gezi ve temaslar sonucunda son derece profesyonelce hazırlandığı görülen ve ilimizin temel sorunlarını isabetle ortaya koyarken somut önerilere de yer veren Sonuç Bildirgesi’nin herkes tarafından incelenmesi ve fikren katkı verilmesinde büyük yarar var. Çünkü böyle bir projenin halka mal olması şarttır.

Toplantılardan birine katılma şansı bulduğum programın bence en çarpıcı etkilerinden birinin de Zonguldaklılık olgusunu vurgulayarak Zonguldaklılık bilincine yaptığı katkı olduğunu düşünüyorum.

“Zonguldak için hareket edecek olan herkesin ve özellikle proje gruplarının siyaset dışı bir konumda yer almaları beklenmektedir. Tüm amaç ve gayesi; Zonguldaklılık olgusunu perçinlemek, Zonguldak’ın azami ve mutlak faydası temelindeki projelere destek olmak, Zonguldak’ın yöresel değerlerine sahip çıkmak, Zonguldak’ın tarihi, doğal, kültürel, sosyal, ekonomik değerlerine sahip çıkıp korunmasına öncelik vermek olan birlikteliğimizde olmazsa olmaz prensip siyaset dışı kalmaktır.” Sonuç Bildirgesi’nden aldığım bu paragrafta da açıkça vurgulandığı gibi hareket, her siyasi görüşten insanı bünyesine katarak ve sadece Zonguldak yararına olan fikirlere destek olmak amacıyla yola çıktığını her fırsatta ortaya koyuyor. Umarım ve umut ediyorum ki aynı çizgide devam eder.

Bizler çok daha şanslıyız

Snelman’a dönersek, o ve yurtsever arkadaşları da her görüşten ve her meslekten insanlardan oluşan bir topluluktu. Onların şartları çok daha olumsuz, elverişsiz ve moral bozucuydu. Buna rağmen asla yılmadan mücadeleye devam ederek, yüzyılların çürümüşlüğü içinde her türlü değerini kaybeden bir toplumu yeniden bilinçlendirip, eğiterek ayağa kaldırmayı başardılar.

Elbette bizler o derece kimliğimizi, benliğimizi, değerlerimizi kaybetmedik ve kaybetmeyiz ama en azından böyle bir hareketin Zonguldak için bir silkinme ve atağa kalkma fırsatı yaratacağına inanıyorum.

Finlandiya’yı doğal zenginliklerden yoksun, kıraç göllerle dolu bir bataklıktan pırıl pırıl insanların yaşadığı “beyaz zambaklar ülkesine” çeviren ruhun bir benzeri şimdi zamanın ruhu olarak bizlere yol gösteriyor dersem lütfen bu sözlerimi romantizmle değerlendirmeyin. Ben gerçekçi olduğumu düşünüyorum.

Bu anlamda, 67’liler Platformu’nun ve bu hareketin ciddiyetine inananların işi kolay değil ama sonuçta elde edilecekler buna değer.

Yüreğinde Zonguldak sevgisi ve aidiyeti barındıran herkesin elini altına atacağı taşlar var, yani herkes gücü yettiği kadarını ortaya koymalı ve sürece dahil olmalı bence. Yani demokrasinin vermiş olduğu hak ve yükümlülüklere uygun davranarak sorumluluk üstlenmeli.

● Güncel bir sorun için öneri

Somut bir öneri olarak güncel bir konu da Kız Meslek Lisesini yıkarak otopark yapma gibi inanılmaz akıl dışı niyete karşı çıkalım. Hastane otoparkı için başka alternatifleri ortaya koyalım bu arada. En önemlisi de bir kültür ve eğitim mirasımıza sahip çıkma görevimizi yerine getirelim.

Zonguldak için yeni konularda görüşmek umuduyla hoşça kalın, sağlıkla kalın.