Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz PTT kurumunu zarara uğratan ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Yavuzyılmaz Twitter hesabından bir açıklama yaparak “PTT’deki yandaş bürokratlara 1 yıl içinde brüt maaşlarının 36 katı tazminat ödendi” dedi.

Yavuzyılmaz’ın Sayıştay kaynaklı açıklaması şu şekilde

PTT'deki yandaş bürokratlara 1 yıl için brüt maaşlarının 36 katı tazminat ödeyenlerle ilgili suç duyurusunda bulundum. Örnek: 1 yıl çalışan bir genel müd. yardımcısına 847.532,81 TL tazminat ödendi.

Sayıştay 2019 Yılı PTT Bilgi Teknolojileri AŞ Denetim Raporuna göre; Şirketin (%100 PTT’ye ait) faaliyete başladığı 2018 yılından itibaren genel müdür ve genel müdür yardımcılarıyla yaptığı belirsiz süreli iş sözleşmelerine göre;

Şirket sözleşmeyi yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde feshedemez.

Sözleşmenin imzalandığı tarihten başlayarak hesaplanacak 3 yıllık süre içerisinde her ne suretle ve/veya sebeple olursa olsun (İş K. 25. Madde dahilinde bir sebebe de dayansa) sözleşmenin Şirket tarafından feshi halinde Şirket; Personelin son olarak aldığı giydirilmiş brüt ücretin 36 katı tutarında bir cezai şart olarak ödemek zorundadır.

Şirket bu tazminatı yasal alacaklara ilave olarak, dava açılmasına yahut ihtara gerek olmaksızın bir haftalık süre içerisinde defaten ve peşinen Personele ödemekle yükümlüdür. Böyle bir fesih durumunda, çalışma süresi cezai şart hesabında indirim sebebi olmayacak olup giydirilmiş son brüt ücretin 36 katı cezai şart esas olacaktır.

Ayrıca Sayıştay raporunda belirtildiği üzere, yasaya aykırı yapılan bu sözleşmeler nedeniyle;

Şirket örneğin personelin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı olarak hırsızlık yapması, güveni kötüye kullanması gibi durumlarda personel ile olan sözleşmesini feshetse dahi bu cezai tutarı ödeme zorunda kalacaktır.

Personelin sözleşmesi 3 yıl dolmasına 1 gün kala dahi feshedilse aynı durum ortaya çıkacaktır. Yani 3 yıl kalmasına 1 gün kala personel örneğin hırsızlık yaptığı için sözleşmesi feshedilse dahi giydirilmiş son brüt ücretin 36 katı cezai şart olarak alacaktır.

Raporda verilen örneğe göre; 2019 yılı içinde sözleşmesi feshedilen bir Genel Müdür Yardımcısına, 08.03.2018 tarihli sözleşmede yer alan aylık net 13.000,00 TL maaş ve 5.000,00 TL huzur hakkı ve diğer bazı ek haklar üzerinden hesaplanan 36 aylık brüt toplam 847.532,81 TL; neti ise 558.885,85 TL olan tazminat ödenmiştir.

Sayıştay 2019 Yılı PTT Bilgi Teknolojileri AŞ Denetim Raporu uyarınca, yasaya aykırı sözleşme yaparak PTT kurumunu zarara uğratan ilgililer hakkında Türk Ceza Kanununda düzenlenen görevi kötüye kullanma suçundan soruşturma başlatılması ve ilgililer hakkında kamu davası açılması için tarafımca yasal süreç başlatılmıştır.

PTT’de genel müdür ve yardımcıları 3 yıllık sözleşme imzalayarak çalışıyor. Neden mi ? Bu 3 yılın içinde sadece 1 gün bile çalışıp görevden alınsalar, brüt maaşın 36 katı tazminat alıyorlar. Örnek: 1 yıl çalışan bir kişiye 847.523,81 TL tazminat ödendi

Editör: TE Bilişim