Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yasasının değiştirilmesi yönündeki girişimlere istinaden bir basın açıklaması yaptı.

Aynı zamanda elektrik mühendisi olan milletvekili, yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Değerli Basın Mensupları,

1954 yılından beri faaliyet gösteren, 600 bine yakın üyesi bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), nice hükümetler görmüş, bunca zaman özerk bir kurum olarak teknik ve etik ilkeleri bağlamında, halk yararına, doğa yararına denetleyici bir misyon üstlenmiştir. Fakat gelin görün ki AK Parti hükümetinin, Türkiye’nin bu köklü ve yararlı meslek odasına, Anayasanın 135. Maddesi’ndeki özerkliğine gölge düşürecek biçimde birtakım “düzenlemeler” yapmanın, kurumun denetim faaliyetlerine ket vuracak, bu ket vurmayı yasal kılıfa uyduracak birtakım girişimlerin peşinde olduğu anlaşılmaktadır.

Mevcut hükümetin bu yolla, yıllardır sürdürdüğü, mühendis ve mimarlık ilkelerine, doğa ve halk yararına tezat, ranta ve talana dayalı faaliyetleri rahat rahat gerçekleştirmenin peşinde olduğunu tahmin etmek güç değildir.

Meslek odalarının iç dinamikleriyle oynamak, mevcut hükümetin rant ve talan iştahının önünde herhangi bir engel bulunmasını istemediğindendir. Böylece vatandaşların vergilerinin ne tür yapılaşmalara harcandığının takibinin yapılamaması arzu edilmektedir.

Öte yandan, dünyayı saran bir hastalık ülkemizi de etkisi altına almışken, milletin meclisini tam 45 gün bu hükümet kapalı tuttu. Oysaki korona virüsten önce çığ gibi olan sorunlar, bu 45 günde, salgının da yarattığı etkiyle çok daha kötü bir hale geldi. Tüm bu sorunların çözüm adresi olan meclis yine de kapalı tutuldu!

Meclis açıldı. Gündemimizde ne olmalıydı? İşsizlik, özellikle genç işsizlik, yoksulluk, açlık, ekonomik bunalımdan kaynaklanan intiharlar, kadına şiddet ve daha pek çok dağ gibi sorun!

Peki, hükümetin meclis gündemine almak istediği konu nedir? Meslek odaları… Tüm ülke ekonomik kriz içindeyken milletin meclisi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'yle uğraşmalıymış!

Özellikle gençler diplomalarıyla işsiz, parasız, umutsuz, çaresizken gündemimiz yarım asrı geçkindir faaliyet gösteren TMMOB ve daha başka meslek odaları! AK Parti hükümetinin, kendi gündemini Türkiye’nin gündemiymiş gibi dayatmaya çalışması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, vatandaşlarımızın çok acil olarak çözülmesi gereken sorunlarına çözüm bulmasına engel olması ayrıca ve de bilindik bir yanlışıdır.

Bir elektrik mühendisi ve bir milletvekili olarak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi bir kurumun işlevsizleştirilmesine ve AK Parti tarafından siyasi olarak dizayn edilmeye çalışılmasını reddediyorum.

Mevcut hükümet, meslek odalarını rahat bırakmalı ve acilen vatandaşlarımızın gerçek sorunlarıyla uğraşmalıdır. 18 yıldır aksi yönde bir seyir izleyen hükümetin doğru yolu seçmeyeceği aşikâr olsa da onları bir kez daha milletimiz adına uyarıyor, bir an evvel hükümet olmanın asli görevini yerine getirerek, vatandaşımızın ekonomik sorunlarını çözmeye davet ediyorum. Saygılarımla.”

Editör: TE Bilişim