Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Zonguldak’ta kanaat önderleri ile yaptığı toplantı öncesi Zonguldak’ın sorunlarına değindi. Kılıçdaroğlu özellikle kömürü üretmektense dışarıdan ithal etmenin sorunlarına değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Zonguldak’ın şöyle bir önemi var. Altında bir hazine var. Topraklarında dağlarında kayalarında bir hazine var. Kömür diyoruz buna. Bir yılda ortalama 38 milyon ton kömür tüketiyoruz. Bunun 35 milyonunu dışarıdan getiriyoruz. Zonguldaklı haklı olarak şu soruyu sormalı. Burada kömür varken neden dışarıdan kömür getiriyoruz? Bu soru sorulmazsa Zonguldak’ın sorunlarını tartışmanın hiçbir anlamı yok. 1,5 milyar ton kömür rezervi var sadece Zonguldak’ta. Neden buradan çıkarmıyoruz da dışarıdan getiriyoruz? Bunun kararını alan kim? İçeriden çıkarmayalım dışarıdan ithal edelim kararı siyasetçinin belirlediği bir karar. Ülkenin sorunları sadece beni ilgilendirmiyor, her birimizi tek tek ilgilendiriyor.

Kömür çıkarırsak ne olur?

Zonguldak’ın kömürünü işlersek üç temel şey olur.  İstihdam yaratırsın. Kömür çıkarmak için orada işçi çalışacak. Eskiden burada on binlerce insan çalışırdı.  Bu sayı neden düştü Zonguldak’ın sorgulaması gerekiyor. Dışarıdan getirip döviz ödüyorsunuz daha yüksek para ödüyorsunuz. Zonguldak kazanmıyor dışarıdakiler kazanıyor. Sürekli dolar ve Euro ile ödeyince ne oluyor merkez bankası rezervleri de eksiye düşüyor.

Bir taşla üç kuş vurmak varken neden negatif bir tablo ile karşı karşıyayız? Bunu birlikte düşünmemiz lazım” ifadelerini kullandı

Editör: TE Bilişim