Etinden, sütünden, yününden Tosyalı yararlanıyor

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde bir konuşma yaptı. CHP’li vekil Filyos Vadisi Projesi’nin Türkiye açısından önemine vurgu yaptı ve “Filyos Vadisi Projesi milli bir projedir. Ancak Filyos Projesindeki her taşın altından Tosyalı Holding çıkmaktadır” dedi.

Ünal Demirtaş konuşmasına şöyle devam etti;  “Varlık Fonu Yöneticisi Fuat Tosyalı'nın sahip olduğu Tosyalı Holding... Bu Tosyalı Holding, Tank Palet Fabrikasını da ihalesiz olarak alan şirket. Bakın, Filyos Projesi'ndeki her taşın altından Tosyalı Holding çıkmaktadır. Tosyalı Holding önce altı günlük şirketiyle ihalesiz olarak Filyos Endüstri Bölgesi'nin yönetici şirketi olarak atandı ve daha geçenlerde Zonguldak açıklarında çıkan doğal gazı Filyos'a taşıyacak 190 kilometrelik çelik boru yapım işi de Tosya Holdinge ihalesiz olarak verildi. Peki, Tosyalı bu boruları nerede üretecek? Tosyalı'nın Zonguldak'ta üretim tesisi var mı? Yok. Borular İskenderun'da üretilecek ve oradan da 880 kilometre taşınacak ve Filyos açıklarında montajı yapılacak. Bu şekilde maliyet artmayacak mı? Öte yandan, bu boru yapımıyla ilgili neden serbest rekabet koşullarının sağlandığı bir ihale yapılmamıştır? Sayın Bakan, Filyos Projesi'nin etinden de, sütünden de, yününden de Tosyalı yararlanmaktadır. Size soru soruyoruz da cevaplamıyorsunuz. Biz bu soruları 83 milyon adına soruyoruz”

FİLYOS LİMANINI KİM İŞLETECEK?

Filyos Limanı’nı kimin işleteceğini de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soran CHP’li Demirtaş; “Zonguldak'ta Filyos Limanı üstyapı işlerinin ve liman işletmesinin de Tosyalı Holdinge verileceği konuşulmaktadır. Zonguldak kamuoyu bu durumdan rahatsızdır. Şimdi, ben bir kez daha size soruyorum, Zonguldak adına sormuyorum sadece, 83 milyon adına soruyorum: Filyos Limanı'nı kamu mu işletecek özel sektör mü işletecek? Eğer özel sektöre verecekseniz üstyapı işleri ve işletmesi için serbest rekabet koşullarının oluştuğu, açık, şeffaf bir ihale mi yapacaksınız, yoksa Filyos Limanı üstyapı işlerini sarayın kapalı kapıları ardında gizli pazarlıklarla Tosyalı Holding'e mi vereceksiniz? Sizden bu sorunun cevabını bekliyoruz. Yoksa bu soruların cevabını siz de mi bilmiyorsunuz?” diye sordu.

Ünal Demirtaş konuşmasında şunları da ifade etti;

83 MİLYON ADINA SORUYORUZ

5’Lİ ÇETEYE 6’INCI ÜYE Mİ EKLENİYOR?

Filyos Projesi'nde, maalesef, kamu kaynakları doğru kullanılmamış ve maliyetler şişirilmiştir. Bu Filyos Limanı, aslında, Türkiye'nin 3'üncü büyük limanıdır ve Karadeniz'in de en büyük limanıdır. Bizim bildiğimiz kadarıyla, 537 milyon liralık Filyos Limanı altyapı işleri ihale bedeli 4'e katlandı ve 2 milyon 126 milyon TL'ye çıktı. 4'e katlanan bu işten ise iki şirket karlı çıktı. Bildiğimiz kadarıyla diyorum çünkü birçok bilgi kamuoyundan gizleniyor. Bu iki şirketten birincisi; Bayburt Grup, ikincisi ise Kolin İnşaat. Bakın, 4/12/2019 tarihinde "Filyos Limanı inşaatı, rıhtım ve geri saha inşaatı" adı altında yeni bir ihale yapıldı, bu ihale de 695 milyonluk bir ihale. Kolin İnşaat'a vermişsiniz. Peki, biz bunu bilmiyorduk, ne zaman öğrendik? Bakın, ihalenin yapılmasından tam dört yüz otuz dokuz gün sonra 1 Şubat 2021 tarihli Resmî Gazete'den öğrendik. Biz bu ihaleyi öğrenememişiz ve siz gizlemişsiniz bakın. Bütün büyük altyapı işleri gizli kapaklı yapılıyor, gizli kapaklı yapılan işlerin tamamı da 5'li çeteye gidiyor ve şimdi Filyos'ta 5'li çeteye 6'ncı üye mi eklenmektedir?

FİLYOS VADİSİ PROJESİ MİLLİ BİR PROJEDİR

Filyos Vadisi Projesi sadece Zonguldak için değil, Türkiye ekonomisi açısından son derece önemli bir projedir. Millî bir projedir ve son kırk yıldır da bütün iktidarların bu projede katkısı vardır. Filyos Vadisi Projesi'nin kamulaştırma kararları rahmetli Bülent Ecevit döneminde alınmıştır. Biz de bu projenin ivedilikle faaliyete geçmesini istiyoruz. Bütçe sunumunuzda Filyos Limanı'nı tamamlanan projeler arasında gösterdiniz ve Sayın Cumhurbaşkanınca açılışının yapıldığını ifade ettiniz. Oysa liman henüz tam anlamıyla tamamlanmadı, limanın sadece altyapı işleri tamamlandı; açılış yaptığınız yer de işin altyapı kısmıdır. Oysa limanın üstyapı işleri durmakta ve daha önemlisi Filyos Limanı'nı kimin işleteceği şu an kamuoyuna açıklanmamıştır.

Biz ülkemiz ekonomisine katkı sunacak, istihdam sağlayacak hiçbir yatırıma itiraz etmeyiz. Ak Partili arkadaşlar "İşte, şunu yaptık, bunu yaptık." diyorlar, memnunuz sorun yok. Ancak, biz, bu işlerin yapılmasına değil; bu işler yapılırken tüyü bitmemiş yetimin hakkının gözetilmemesine, birilerini zenginleştirmek için bu projelerin maliyetlerinin şişirilmesine ve ülke kaynaklarının doğru şekilde kullanılmamasına itiraz ediyoruz.

Editör: TE Bilişim