CHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümünde basın açıklaması yaptı.

CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, Mustafa Kemal Atatürk’e şükranlarını sunarak bulunduğu makamda da Atatürk’ün devrimleri sayesinde oturduğunu ve kadın olarak bu görevi yerine getirmekten büyük onur duyduğunu ifade ederek, basın açıklaması yayınladı. 

Ebru Uzun’un o açıklaması:
Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte hayata geçen, en önemli devrimlerimizin başında; kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilmesi gelmektedir.
3 Nisan 1930 yılında kadınlarımızın, Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının verilmesi ile başlayan bu tarihi süreç, daha sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı ile devam etti.
5 Aralık 1934 tarihinde ise Türk Kadını, dünyadaki birçok ülkenin kadınlarından önce, milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşuyordu.
Bu aslında, Cumhuriyet Devrimi içerisinde, Atatürk'ün Türk kadınına verdiği değer ve biçtiği rol bakımından çok önemli bir yer tutuyordu.
Çünkü onun gözünde; eşini  ve oğlunu cepheye gönderip Kurtuluş Savaşında kağnı ile cephane taşıyan kadın, vatan toprağı kadar kutsal ve değerli idi.
"Kadınlarımızın, daha kötü koşullar altında, erkeklerden geri kalmayışı ve belki özdeş koşullar altında erkeklerden ileri gidişi övüncü gerektirir" sözleri kadınlara verdiği önemi belirten ifadelerinden sadece bir tanesidir.
Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 87.yılında, M.Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin Zonguldak Merkez İlçe Başkanlığını yapmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyorum.
Bütün kadınlarımızı siyasetin her alanında görmek ve ülke yönetiminde söz sahibi olmaları dileklerimi bir kez daha yinelerken; M.Kemal Atatürk'e sonsuz hayranlığımı, tükenmez sevgilerimi, saygılarımı ifade ediyorum.

Editör: TE Bilişim