Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak teşkilatı 4 Ocak’ta gerçekleştirilen 2021 yılının ilk Belediye Meclis Toplantısı’nda yaşanan polemikleri değerlendirdi.

CHP’den yapılan yazılı açıklamada Selim Alan’a “Siyaset adabından nasibini almamış, başarısız, beceriksiz, adaletsiz, halk iradesine saygısız bir yönetim gösteren Sayın Başkan” şeklinde seslenilirken suya zam konusu ve mecliste yaşanan polemiklere değinildi.

Yapılan yazılı açıklama şu şekilde        

“4 Ocak 2021 günü Zonguldak Belediye Meclisinde gerçekleşen oturum demokratik hakların halk adına kullanılması yönündeki her türlü engellemeyi içinde barındıran bir meclis olarak tarihe geçmiştir. Belediye Başkanının meclis üyelerimizi susturma, gerçeklerin söylenmesini engelleme çabasını hiç de yadırgamadık. Kendisini kaf dağında gören, karşısındakini aşağılayan, kibir ve ego dolu davranışlarını artık neredeyse tüm Türkiye biliyor.

2 yıldır merkezi hükümetin projelerine ve hibelerine sırtını dayarken, belediye kadrolarını arkadaşları ile şişiren, belediyeyi daha da borçlandırarak harcadığı milyon TL’lere rağmen merdiven boyamaktan öteye bir hizmet üretmeyen,  işgal ettiği Başkanlık koltuğunda kullandığı dil ve tavırlarla insanları aşağılayan, ötekileştiren, gerilim ortamı yaratma çabası ile hem beceriksizliğini hem de ülkenin ve şehrin gerçek sorunlarını halkın gözünden kaçırmaya çalışan bir başkanımız var maalesef.

Amacına ulaşamadıkça her geçen gün temsil ettiği makama yakışmayan davranışları derinleşen sayın Başkan, görünen o ki ne şehrini ne de insanını tanıyamamış. Okumuş ama öğrenememiş. Bu kadim şehrin siyasal tecrübe ve görgüsü yüksek, emek-ekmek mücadelesinde bugüne kadar hiçbir koşulda siyaseten kutuplaşmaya fırsat vermeyen, ülkesini ve insanını seven Zonguldak halkı, ilk seçimde sayın Başkana bu tavır ve söylemlerinin karşılığını gösterecektir.

Dünya tarihinin en büyük hak arama eylemlerinden biri olan, Zonguldak insanının kadını, erkeği, çoluğu çocuğu ile başlattığı “büyük yürüyüş” gününde, adeta bu emekçi halkla dalga geçercesine, Zonguldak Belediye Meclisinde halk için verilen “su ücretinde pandemi sürecinde indirim yapalım” özündeki önerge gündeme bile alınmamıştır. Ama bir kooperatif üstünden, 6-7 kişilik bir gruba 160 bin metrekarelik hazine arazisini teslim etmek için, henüz yargı süreci bile bitmemiş bir imar plan tadilatı için hiç vakit kaybedilmemiş ve gündeme alınabilmiştir.

Sayın Başkan seçim kampanyası boyunca “en pahalı su Zonguldak’ta, ilk işimiz suyu ucuzlatmak olacak” diye sözler vermiştir. Ama ilk işi suya zam olmuştur. TCMB verilerine göre 2011 Ocak – 2019 Nisan ayları arasındaki 8 yılda enflasyon %120 olmasına rağmen Cumhuriyet Halk Partisi yönetimindeki belediye suya zam yapmamış, halkın cebine el uzatmamıştır. 2019 Nisan’dan bugüne %18,9’luk enflasyonu kendine mazeret gören sayın Başkan, Sayıştay raporlarına da konu olacak şekilde merkezi hükümetten suya zamla halktan alacağı paradan çok çok daha fazlasını bağış yolu ile almasına rağmen bu zamla halkın cebine elini sokmaktan hiç yüksünmemiştir. Çünkü belediye kadrolarını şişirerek işe aldığı arkadaşlarının maaşlarının ödenmesi gerekmektedir.

Mecliste partimiz üyelerinin konuşmalarının önünü kesmeye çalışan, meclis üyelerimizin mesleki ve siyasi bilgi birikiminden, doğruluklarından, halkçılıklarından, devletçiliklerinden korkan bir Belediye Başkanımız var. Bu korkusunu meclisin açılışında meclis çalışma yönetmeliğine atıfla yaptığı konuşma ile ispatlayan sayın Başkan, oturum boyunca üyelerimizin sesini kısma, konuşturmama çabasında olmuşsa da bu antidemokratik, adaletsiz ve siyasi ahlaka uymayan tutumunun karşılığını kendi meclis üyesinden almıştır.

Dünkü mecliste siyaset adabından nasibini almamış, başarısız, beceriksiz, adaletsiz, halk iradesine saygısız bir yönetim gösteren Sayın Başkan, okuduğu ama anlayamadığı o yönetmelik gereği oturumda olmaması gereken kendi meclis üyesine söz bile vermiş, susturamamış, hatta partimiz üyesi meclis üyelerinin üstüne yürümesini de seyretmiştir.

Sayın Başkan şunu bilmelidir ki, bizim meclis üyelerimiz bırakın o yönetmeliği, hem siyasi nezaket kuralları içinde, hem de adabı muaşeret kapsamında başkana ve o mecliste halk adına görev alan her bir meclis üyesine sonsuz saygı göstererek, tüm Zonguldak halkı adına orada bulunmaktadır. Seslerinin kesilmesi çabası beyhudedir ve dün olduğu gibi gelecekte de bu çabalar misli ile karşılığını bulacaktır. Sayın Başkana naçizane tavsiyemiz, önce kendi meclis üyelerine sahip çıkmasıdır. O yönetmeliği hep beraber bir okumaları, öğrenmeleri, özümseyip anlayarak meclise gelmeleri gerektiği dünkü toplantı ile ispat olmuştur. Bunu yapsınlar ki, dün yaşandığı gibi oturumlar hukuksuz hale gelmesin.  

Aradan geçen 2 yılda yaşananların en kısa özetini yapmak gerekirse Zonguldak halkı için görüntü çok nettir. Zonguldak’ta sadece konuşan, ama kime dediği, ne dediği, niye dediği de anlaşılamayan, bir öyle diyen, bir böyle diyen, halka hizmet üretmek yerine sataşma ve polemiklerle siyasi geleceğini oluşturmaya çalışan, bir kamu kurumunu yönettiğinin farkında olmayan, kadim bir şehirde halk adına hizmet etmek yerine kendi egosunu tatmin etmekten öteye geçemeyen, Başkanlık makamının ayrıcalığının ve değerinin farkına varamayan, Zonguldak’ın, Zonguldaklının Belediye Başkanı olamayan ve her geçen gün çıkar odaklarının emri altına girdiği gözlenen, söylemleri ve yaptıkları ile şehrül-emin sıfatını çoktan kaybetmiş bir Başkanımız var.

Hukuksuz ve yanlış olan her olayda, her türlü demokratik ve hukuksal yolu sonuna kadar halk adına kullanacağımızdan, geri adım atmayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Kamuoyuna saygıyla iletiyoruz.