Gazeteci Yazar Aytunç Erkin, bugünkü yazısında 2002 yılında Amerika’da yapılan görüşmelerin perde arkasında yaşananları aktardı.

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin, bugünkü köşe yazısında 17 Ocak 2002 yılında dönem hükümetinin ABD ziyaretinde yaşananları aktardı.

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in liderliğindeki heyette devlet bakanları Kemal Derviş ve Tunca Toskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ve Dışişleri Bakanı Cem'in özel danışmanı Engin Soysal yer aldı.

Aytunç Erkin’in yazısında ilgili kısım şöyle:

“Şimdi bu görüşmenin tanıklarından Bakan Zeki Çakan'a geçelim. 8 Mayıs 2001'de Cumhur Ersümer'in yerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Çakan getirildi. 18 Kasım 2002'de de görev süresi bitti Çakan'ın. Ancak… 13 Temmuz 2004 tarihinde “görevi ihmalden” Meclis tarafından Yüce Divan'a sevk edildi ve 27 Temmuz 2007'de hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti. (Bu başka bir yazı konusu diyelim ve konumuza devam edelim.)

Yüce Divan sürecinde Zeki Çakan'ın avukatlarından birisi de Turgut Kazan! Kazan, Çakan'ın kendisine anlattığı bir görüşmeyi benimle paylaştı. 2002'de Ecevit'in kaleminin Beyaz Saray'da yapılan görüşmede nasıl kırıldığını net ifadelerle dile getirdi. Söz Turgut Kazan'da:

“BUSH, DERVİŞ'İN SIRTINI SIVAZLADI”

… Zeki Çakan'ın Yüce Divan sürecinde avukatıydım ve bana anlattığı o günü (17 Ocak 2002) sizinle paylaşmak istiyorum. Çakan o günü şöyle anlattı:

“Beyaz Saray'dayız ve atmosfer sıcak. Dostane bir hava var ve Başkan Bush, Türkiye'nin stratejik ortak olduğunu söyledi. Çıkarlarımızın nasıl kesiştiğini, ortaklıktan duyduğu memnuniyetin altını çizdi. Enerji başta olmak üzere birçok konuda fikirler masaya yatırıldı. Başbakan Bülent Ecevit de stratejik ortaklık konusunda Bush'la aynı fikirde olduklarını iletti. Bu sırada konu Türkiye'nin komşularına geldi ve Bush, Irak, İran, Suriye konusunda gerekirse askeri müdahale bile yapılabileceğini açıkladı. Ecevit de üç ülkenin komşu ve Müslüman ülkeler olduğunu söyledi. Harekata sıcak bakmayacaklarını belirtti. İşte o anda Beyaz Saray buz kesti ve o dostane hava gitti. Bush, Ecevit'in sözlerinden sonra bir daha konuşmadı. Başbakan da müsaade istedi. Bizi uğurlamadılar bile. Bush, sadece Kemal Derviş'in sırtını sıvazladı, Beyaz Saray'dan çıktık. Orada hükümetin düştüğünü gördüm.”

… Evet, Zeki Çakan o günü benimle paylaştı ve size anlatma ihtiyacı hissettim. Sivil darbe sorunuza yanıtım böyle.”