Yakın tarihe kadar emeğin başkenti olarak anılan, Türkiye’nin ağır sanayi şehri Zonguldak göç vermeye devam ediyor.
Bir zamanlar, kömür ocakları ve demir çelik fabrikaları başta olmak üzere; merkez ve ilçelerine konuşlanan kamu yatırımlarıyla gözde bir vilayetti Zonguldak.
Yöre insanı işsiz kalmak şöyle dursun, işe girmek istediği kurumlar arasında tercih yapardı.
Gün geldi, iş ve aş kapısı kurumlar küçüldükçe küçüldü. İşsizlerin umudu olmaktan çıktı.
Göç alan Zonguldak. göç vermeye başladı.
Memleketlerinde iş bulma umudunu kesen Karaelmas’ın çocukları; İstanbul, İzmit ve Bursa gibi sanayi şehirlerinin yolunu tuttular.
Son TÜİK verilerine göre, sadece İstanbul’daki Zonguldaklıların sayısı 125 bine ulaştı.
Fabrika ve atölyelerde işçi olarak çalışmaya başlayan ilk kuşak gurbetçilerin ardından, bizzat kendi işini kurup işveren statüsüne geçiş yapan hemşehrilerimizin sayısı hızla artmaya başladı.
Diğer taraftan da dernekler kurarak, kendi kültürlerini yaşatmak, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu hayata geçirmenin gayreti içinde oluyorlar.
Bu amaçla İstanbul’da tam 31 adet dernek kurulmuş.
Bu dernekler de kurulan Zonguldak Dernekler Federasyonu (ZONDEF) çatısı altında kümelenmişler.
Zonguldaklıların İstanbul’daki çatı kuruluşu ZONDEF’in Genel Kurulu da 27 Mart’ta gerçekleşti. Genel başkanlık görevine de Ziya Öncan seçildi.

Ziya Öncan Kimdir?
Peki, son dönemdeki faaliyetleriyle iyi bir çıkış yaparak dikkatleri üzerine çeken Ziya Öncan kimdir?
İşçi olarak başladığı çalışma hayatına 2011 yılında makine metal imalatı yapan işyeri açıp, iş insanı olarak devam eden Devrekli bir madenci torunudur.
“Çeliğin girmediği hiçbir sektör yoktur”  der ve çeliğin anavatanı bir yörenin insanı olarak, kısa bir süre önce Z Çelik Sanayi şirketini kurarak çelik sektörüne de adım atar.
İş dünyasının sıkıntılı günler yaşadığı pandemi sürecinde, üreticilerin maske makinesi taleplerini karşılayarak krizi fırsata çevirmeyi başarır.
Pendik Devrekliler Derneği Başkanlığını yürütürken, bu görevini kısa bir süre önce Pendik Dernekler Federasyonu başkanlığıyla taçlandırır.
Zonguldakspor’a desteğinin yanı sıra Zonguldaklı hemşehrimiz Hüseyin Döngelli’nin kurduğu Gaziantep Ampüte Futbol Kulübü’nün yardım çağrısına kulak vererek sponsor olur.

Sıra Dışı Bir Kampanya
İstanbul’daki hemşehrimiz Ziya Öncan, ZONDEF genel başkan adaylığı süresince izlediği kendine özgün yöntemle de dikkat çeken bir kampanya yürüttü. Hazırladığı 21 adet projeyi Genel Kurula 21 gün kala her akşam saat 21.00’de kamuoyu ile paylaştı.
Ana omurgasını yeni dönemde inşa etmeyi planladığı yönetim ve organizasyon sisteminin kurulması oluşturan projeler arasından;
ZONSİAD’la aynı binada güçlerini birleştirerek hizmet etmek
Zonguldak Tanıtım Platformu ile koordine halinde Zonguldak ve ilçelerinin tanıtımına yönelik geziler düzenlemek
Konularında birikim ve tecrübe sahibi, önemli görevler üstlenmiş hemşehrilerimizden Yüksek İstişare Kurulunun oluşturulması
Yardım kampanyası, turizm vs. projelerin ZONSİAD’la birlikte tek elden yapılması
Zonguldak’ın değerlerini yurtiçi ve yurt dışında tanıtmayı amaçlayan “Yılın Enleri” programları düzenlenmesi gibi konular öne çıkan başlıklar.
Projelerin tamamı gerçekleştirilirse, gurbetçilerimiz ve memleketimiz hayrına az işler olmayacaktır.
İki adaylı Genel Kurula katılanlar da buna inanıp Ziya Öncan ve yönetimini tercih etmişler.

Şimdi İcraat Zamanı
Artık seçim geride kaldı.
Şimdiki zaman; icraat, verilen sözleri tutma zamanı.
Zonguldaklılar, madenci fenerinin karanlık maden ocaklarını aydınlattığı gibi, Ziya Başkan’dan da ismiyle müsemma olup aydınlık geleceğin ışığı olmasını bekliyor.
Haydi bakalım Ziya Başkan!
Şimdi sıra sende, göster kendini.
Bize de düşen görev de iyi işler yapan hemşehrilerimize daima destek olmaktır.