Mart ayından itibaren ülkemizde etkisini gösteren Covid - 19 sağlık alanında uygulanan değişimleri hızlandırıyor. Salgın sürecinde yetkililer sağlık sektörü için gerekli planlamarı yapıp bu planları aşamam aşama uygulamaya koymaktadırlar. Bu zor zamanlarda sağlık çalışanlarının büyük emekleri göz ardı edilmemelidir. Doktor, hemşire ve diğer tüm sağlık ekibinin yoğun emekleri ile günümüzde Türkiye’nin içinde olduğu bazı ülkelerde vaka sayıları kontrol edilebilir seviyeye gelmiştir. Sağlık alanında bilim insanlarının son teknoloji çalışmaları sayesinde çığır açıcı nitelikte teknolojik keyifler yapılmaktadır. Her gün bir yenisi eklenen bu sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler pandemi sürecini kontrol altında tutabilmemiz için kilit taşı görevindedir. Tıp ve sağlık alanında kullanılan teknolojik cihazların etkisini bu süreçte oldukça fazla hissettik.

Sağlık Sektöründe Uygulanan Dijital Dönüşümler

Tüm sektörlerde gerçekleşen dijital dönüşümlerin en büyüğü sağlık sektöründe gerçekleştiğini söylersek yanılmış olmayız. Telefon ve internet aracılığı ile yapılan çalışmalar hem vaka sayılarının artmasına engel olmuştur hem de sorunlara dijital özerinden hızlı çözümler getirilebilmiştir.

Pandeminin Sağlık Sektörüne Etkileri

Pandemi etkisi ile başta turim, eğitim olmak üzere çoğu sektör iş yapamaz hale gelmişken sağlık çalışanlarına daha fazla yük binmektedir. Sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları ile sağlık sektörü ayakta kalabildi ve pandemi ile mücadelede büyük yol almamıza yardımcı oldular. Pandemi sürecinde bir kez dah görmüş olduk ki sağlık sektöründe yapılan teknolojik yatırımlar büyük önem teşkil etmektedir. Bu tarz sağlık alanındaki teknoloji yatırımlarına karşı şüpheci yaklaşan sağlık sektörü paydaşları ön yargılarını yıkmış ve önemini kavramış bulundular. Pandemi sonrasında da büyük ölçüde teknolojik yenilikler kalıca olarak yer bulacaktır. Özel hastanelerin uygulamaları sayesinde evde bakım hizmeti destekleri aracılığı ile hastalar evde muayene olabildi güvenle hemşirelik hizmetlerinden yararlanabildiler.

Sağlık Sektöründe Uygulanan Çalışmalar

Tüm dünyada uygulanmaya başlayan fakat daha minik adımlar atan dijital sağlık hizmetleri bununla birlikte evde bakım hizmetleri pandemi sayesinde daha fazla önem teşkil etti. Öneminin farkına varılan çalışmalar yetkililerin gerekli planlamaları yaparak kademe kademe uygulanması gerekmektedir. Kronik rahatsızlıklara sahip bireylerin yada evden çıkmak istemeyen bireylerin belirlenmesi ve pandemi sürecinde bu tarzda evde bakım hizmetleri gibi çalışmalarla tedavisinin yapılması gerekmektedir. Pek çok özel hastane dijital dönüşümlere adapte olarak görüntülü doktor görüşmesi hizmetini hızla yapılandırdılar. Hastalar ilgili branştan doktora akıllı telefonları üzerinden çevirim içi ortamdan ulaşabilir, sağlıklarına yönelik yönlendirmeleri evlerinden kolayca alabilirler.

Devlet Hastanelerinde Gereksiz Hasta Yoğunluğunu Azaltmak

Pandemi sürecinde ihtiyaç olmadığında hastanelerin yoğunluğu minimum seviyede tutulmalıdır. Bu hastalığın yayılmasında büyük önem teşkil etmektedir. Sağlık Bakanlığımız uzaktan sağlık hizmetlerine yönelik yasal düzenlemeleri yapmalıdır. Uzaktan sağlık hizmetleri için gerekli teknolojik alt yapıyı oluşturmalıdır. Dijital sağlık hizmetleri sayesinde hastanelerdeki gereksiz yoğunluk azaltılabilir ve belli bir grip hasta için çok fayda sağlanabilir. Bu tarzda yapılan dijital dönüşümler sağlık maliyetlerini olumlu yönde etkilemekle birlikte panemiyi kontrol altına alma durumda kilit taşı rolündedir.

Sağlık Alanında Uygulanan Teknolojiler

Covid – 19 dönemine ruh ve sinir hastalıkları, cilt hastalıkları gibi çoğu zaman fiziksel müdahale ve ileri tetkik gerektirmeyen branşlarda uzaktan tedavi hizmeti kullanılabileceği ön görülüyordu. Bu tarzda branşlarda hastalar uzaktan sağlık hizmetinden faydalandılar. Benzer şekilde bu hizmetten kronik hastalıkları bulunun bireyler ve romatolojik hastalıkları bulunun bireyler sıkça yararlandı. Hastalar cep telefonlarına indireceği uygulamalar ve evine alacağı bir muayene kiti ile ateş, nabız, tansiyon gibi bulgularını belirleyebiliyorlar. Kalb ve akciğer seslerini, kulak ve boğaz muayenesini görüntülerini, cilt lezyonlarının büyütülmüş resimlerini cep telefonlarına kayıt edebilmesi ve uzaktan erişimle bağlantı kuracağı doktorla paylaşabilmesi şu an için mümkündür. Dijital sağlık ve uzaktan sağlık hizmeti herkesin evinde bulunan tansiyon ölçüm aletleri gibi her evde bulunduğunda bu teknolojiler daha sık kullanılır hale gelecektir.

Uzaktan Tedavi Hizmeti

Her ne kadar uzaktan tedavi bazı branşlarda uygulanabilse de bazı hastalıklarda hekim ile temasa halinde olmak gerekmektedir. Bu tarzda temas gerektiren hastalar olsa da hepimiz farkındayız ki bazı hastaların hastaneye başvuru yapmasına ihtiyacı yoktur bu tarzda hastalar pandemi sürecinde hastanelerin yoğun olmasında neden olmaktadır. Dijital sağlık hizmetleri doğru planlandırıldığında hastayı hastaneye taşımadan sadece gerçekten hastaneye gitmesi gereken hastaların belirlenmesi böylece doktorların ve hastanelerin yoğunluğu azalabileceğine inanılmaktadır.

Pandemi dönemi ile birlikte sadece sağlık sektörü olmamakla birlikte tüm mesleklerin odağına teknoloji, yapay zeka, dijitalleşmenin yer alması gerektiğinin net bir şekilde farkına varıldı. Tüm meslek grupları Covid – 19 sebebi ile zarar ederken teknoloji şirketleri cirolarını ve kazançları her zamankinden de fazla arttırmayı başardılar. Salgın ile birlikte geleneksel tıp yapılarının kökten değişime girdiği bir dönem yaşıyoruz. Değişim ile birlikte hastasından doktoruna tüm sağlık çalışanları ve sağlık hizmeti paydaşalrı olarak muazzam teknolojik gelişimlere hazır olmalıyız. Pandeminin ne kadar devam edeceğini ve hayatımıza ne gibi etkileri olacağını bilmek zor ama şu aşikar dijitalin tüm sektörlerde etkisi büyük olacaktır

Editör: TE Bilişim