Level Hospital’in deneyimli kadrosuna eklediği Diyetisyen Hilal Özdemir, Dünya Beslenme Günü dolayısıyla soruları yanıtladı. Yaşanılan pandemi sürecinde beslenmenin sağlık ve hayat kalitesi açısından önemli unsur olduğu, koronavirüse karşı bağışıklığın nasıl artırılabileceği konularında bilgiler veren Özdemir salgınla mücadelede yapabileceklerimizi aktardı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronovirüs salgını önemli bir sağlık tehdidi oluşturmaya devam ediyor.  Koronavirüs’ün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek araştırmalarla kanıtlanmış herhangi bir gıda bulunamamışken sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlandı.

Dünyayı sarsan koronovirüs ile savaşırken bizim yapabileceklerimiz bağışıklık sistemimizi olabildiğince güçlü tutmaktır. Peki, bu konuda yapabileceklerimiz nelerdir? Diyetisyen Hilal Özdemir Z HABER okuyucuları için anlattı.

Beslenmemizde hangi vitamin ve mineralleri almaya dikkat etmeliyiz?
Yeterli besin alamadığınızda bağışıklık sistemi zayıflar ve bu durum virüsleri daha güçlü hale getirir. Enfeksiyonlarla mücadele için gerekli olan besin öğeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir. Mevsim sebze ve meyvelerini tercih etmeye özen göstermeliyiz. Vücut sisteminin çalışma ritmi ve mevsiminde yetişen gıdalar birbiri ile bağlantılıdır. Yazın yetişen domatesin cildi güneş ışınlarından koruması ve kışın yetişen kerevizin vücudu soğuklara karşı koruması buna bir örnektir.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinler nelerdir?
A, C ve E vitamini kaynağı olan brokoliye beslenmemizde yer vermeliyiz. Bağışıklık sistemimize destek olan C vitamini kaynaklarından limon, misket limonu, portakal, greyfurt, mandalinayı mutlaka tüketmeliyiz.  Sarımsak bakterilere ve virüslere karşı dirençli olmamızı sağlar. Zencefil boğaz ağrısını ve diğer enflamatuar hastalıkları azaltmaya yardımcı olur. Zerdeçal hastalıklarla savaşmamızda bize yardımcı olabileceği gibi kan şekerimizi de dengelememize yardımcı olur. Yeşil çay enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bağırsak florası bağışıklık sistem için çok önemlidir. Lifli gıdalar, sebzeler, meyveler, kuruyemişler, tam tahıllı gıdalar, kuru baklagiller, kefir, ev yoğurdu, ev sirkesi, ev turşusu tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Sağlıklı ve dengeli öğün porsiyonu nasıl olmalıdır?
Tabağımızın yarısı sebzelerden, dörtte biri protein kaynaklarından, dörtte biri ise karbonhidrat kaynaklarından oluşmalıdır. Ara öğünlerinizde ise mevsim meyveleri ve selenyum, E vitamini, çinko kaynağı olan ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlara günlük rutininizde yer vermeyi ihmal etmeyin.

Stresli bir dönemden geçiyoruz, duygusal yemeye bağlı kilo alıyorum ne yapabilirim?
Stresli bir durum ortaya çıktığında, insanlar genellikle yeme davranışlarında önemli değişiklikler yaşar.  Koronovirüs’e yakalanma riski ile karşı karşıya olmak kaygıya ve duygusal yeme ataklarına yol açabilir. Duygusal yeme ile başa çıkabilmek için herhangi bir şey yemeden önce kendinize gerçekten aç olup olmadığınızı sorun. Evde kaldığımız karantina dönemlerinde egzersiz eksikliği ve duygusal yemeye bağlı kilo artışları olmuş olabilir. Bunun önüne geçmek için sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığını oluşturmalıyız. Paketli gıdalardan uzak durup evde yaptığımız sulu yemekleri tercih etmeliyiz. Kilo vermek adına yapılan düşük kalorili diyetler bağışıklık sistemimize zarar verebilir ve bizi hastalıklara açık hale getirebilir.

Sadece beslenme, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve korumak için yeterli mi? Stres hastalığa yakalanmamızda ne kadar etkili?
Bazı virüsler uyku halindedirler ve ortaya çıkmak için insanların yaşlanmasını, bağışıklığın zayıf düşmesini, beslenme eksikliklerini veya stres durumunu beklerler. Stres bağışıklık sistemimizi zayıflatarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini azaltır, üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski artırır.

Uykusuz kalmak bağışık sistemimizi ne kadar etkiliyor? Uyku verimini arttırmak için ne yapabiliriz?
Uyku ritminin düzenlenmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücut ısısının ayarlanması ve hücre yenilenmesi gibi biyolojik ve fizyolojik süreçlerde önemli bir rol oynayan melatonin hormonu gece 02:00-04:00 saatleri arasında en üst seviyede salgılanır. Bu yüzden gece melatonin salgılanan saatlerde televizyon izlemek, cep telefonu ile vakit geçirmek, ışığa ve özellikle mavi ışığa maruz kalmak uyku kalitesini düşürür ve vücudun hastalıklara karşı direncini azaltır. Uyku veriminizin düştüğünü hissettiğiniz günlerde papatya, rezene veya melisa çayı gibi bitki çaylarından faydalanabilirsiniz.

Egzersiz kesinlikle şart!
Egzersiz yapmak bize duygusal olarak iyi hissettirdiği gibi vücut direncimizi de arttırmaktadır. Bağışıklık sistemimizin iyi olabilmesi için, fiziksel olarak da iyi olmamız gerekmektedir. Egzersiz yapmak, stres durumumuzu kontrol etmemize de yardımcı olur. Haftada 4 gün yapacağımız 30-40 dakikalık yürüyüşler ya evde yapılan egzersizler yeterli olacaktır.