Uyku Bölündüğünde Tekrar Uyuyabilmek için Yapılması Gerekenler

Birçok uzmanın ortak görüşü, insanın sağlığı açısından en önemli süreçlerinden biri uyku düzeni ve kaliteli uyku olduğu yönündedir. İyi bir uyku hayatınıza pek çok noktadan olumlu etki edebilir. Mutlu ve olumlu yönde düşüncelere sahip olmanızı sağlar. İyi uyku çekmenin yolları kolay olabildiği kadar bazı etkenlerden kaynaklı zor da olabilir.

Yaşamın koşuşturmacası bazı dönemlerde stresi, kaygıyı ve yorgunluğu getirebilir. Bu dönemler, kişinin iyi uyku uyumasına engel olabilir. Uykudan aniden uyanma, uykunun bölünmesi gibi durumlar yaşanabilir. Bu doğrultuda iyi uyku uyumak olanaksız olmaktadır. Uyku bölünmeleri yaşamadan kaliteli uyku çalışmaları yapılabilir ancak bu durumlar yaşandığında o tarz çalışmalar etki etmeyebilir. Uyku bölündüğünde tekrar uykuya dalmak için yapılması gerekenler nelerdir diye soracak olursanız bunları uykuya dalmak için yapılması gereken 7 şey şu şekilde sıralanabilir:

  1. Alanınızı Değiştirebilirsiniz

Uykudan uyandığınızda tekrar 20 dakika içinde uyuyamadıysanız bir alan değişikliğine gidebilirsiniz. Biraz müzik iyi gelebilir. Bir koltuğa oturup biraz kendinizi rahatlatmaya çalışabilirsiniz.

  1. Soğuk Bir Duş Almak İyi Gelir

Yatmadan önce alınan soğuk duş almak vücut sıcaklığını düşürdüğünden rahat uyumanızı sağlar. Uzmanların önerdiği uyumadan bir saat önce soğuk bir duş almaktır. Uykudan uyandığınız takdirde ya da uyuyamadığınız zamanlarda da soğuk bir duş iyi gelir. Uyku problemleri arasında uyku bölünmesi önemli bir sorun olarak atfedilir. Bu nedenle uykuların bölünmesine engel olmak gerekir.

  1. Kitap Okuyabilirsiniz

Telefon kullanımları arttıkça melatonin hormonu azalmaya gider. Melatonin uykularınızı düzenleyen hormon olarak ifade edilir. Uykudan uyanıp tekrar uyuyamadığınız takdirde melatonin eksikliği söz konusudur. Telefondan uzaklaşarak kitap okumak uykuya tekrar dalmanızı sağlayabilir.

  1. Evcil Hayvanınızla Uyuyorsanız Ayrı Uyumanız İyi Gelebilir

Yapılan araştırmalar, sevimli evcil hayvanlarla uyumanın kişinin uyku kalitesi açısından negatif yönde etki ettiğini belirtir. Bu nedenle evcil hayvanlarınız varsa onları kendi yatağında uyumaya alıştırabilirsiniz.

  1. Lavanta Kokusu ya da Lavanta Çayı

Uykuya iyi gelen içecekler arasında lavanta çayı etkili bir içecek olarak belirtilir. Lavanta genel olarak vücudumuzu rahatlatan bir enerjiye sahip bir bitki olduğundan lavanta ürünleri ile rahat bir uyku uyuyabilirsiniz. Lavanta çayı, uyku getiren çay olarak da atfedilir.

  1. Ayaklarınızı Hareket Ettirebilirsiniz

Kademeli kas gevşetme hareketleri günün yorgunluğundan arınmanızı sağlar. Bacaklarınızı sıkarak ve gevşeterek bu hareketler doğrultusunda rahatlayabilirsiniz. Ayak parmak uçlarına da kıvırma egzersizini uygulayabilirsiniz. Rahatlayarak uykuya daha kolay dalabilirsiniz.

  1. Çorap Giyerek Uyuyabilirsiniz

Çoraplar, ayaklardaki damarları genişlettiğinden vücut ısısını dengeliyor. Uzmanlar tarafından önerilerin arasında uyurken çorap giymek yer almaktadır. Rahat bir çorap ile rahat bir uyku çekmenizi sağlayabilir.

Hemen uykuya dalmak için neler yapmalıyız diye soranlar bu önerileri değerlendirebilir.

İyi Uykunun Önemi

Güne mutlu başlamanın ve motive bir şekilde devam etmenin en önemli kriterlerinden biri uyku kalitesi olarak belirtilir. Uzun uzadıya uyumaktan ziyade iyi uyku uyumak daha önemlidir. Uyku süresini artırmak yerine kaliteli bir uyku için şartları düzenlemek daha kayda değer katkılar sağlayabilir.

Bedenin dinlenmesi doğrultusunda kişinin zihinsel hareketliliği de daha olumlu yönde olacaktır. Dikkat problemleri azalacak ve iş hayatından aksaklıklar oluşmayacaktır. Kaliteli bir günün kaliteli bir uykuya bağlı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Uyku düzensizliği bazı olumsuz durumları beraberinde getirir. Odaklanma problemi, öfkenin kontrol edilememesi, depresyon, motivasyon kaybı en çok oluşan durumlardır. Bu nedenle iyi uyku için gerekenler nelerdir belirtmeye çalışacağız.

İyi Bir Uyku için Neler Yapılabilir?

İyi uykunun önemi hakkında bazı noktalara değindik. İyi bir uyku için neler yapılabilir şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bir yatak odası, uyku için en uygun ortamdır. Yatak odası dışında yapılan tatlı olarak belirtilen kestirmelere uyku problemleri yaşamanıza neden olur.
  • Odanın sıcaklığı 21 derece civarında olması gereklidir.
  • Elektronik eşyalar, uyku düzeni için olumsuz etki etmektedir. Bu nedenle oda içinde bulunmaması gerekir.
  • Işık ve ses açısından minimal bir oda tercih edilmelidir. İzolasyon sağlanmalıdır.
  • Karanlık bir ortam melatonin açısından gereklidir.
  • 20.30 ve 23.00 arası uyuma saatleri olarak tercih edilebilir. Bu saatler, melatonin salgı düzeyi yüksek saatlerdir.
  • Gereksinimler uyku öncesinde giderilmelidir.
  • Akşam saatlerinde özellikle 19.00’dan sonra çay, kahve tüketimi daha az olmalıdır.
  • Düzenli uyku saati benimsenmesi, kaliteli uyku açısından önemli bir etkendir.
  • Uyku getiren yiyecekler tüketilmelidir. Daha sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı uyku kalitesini artırır.

Editör: TE Bilişim