TÜP BEBEK NEDİR?

Tüp bebek, anne adayından elde edilen yumurta ve baba adayından elde edilen spermlerin vücut haricinde laboratuar koşullarında bir araya getirilerek döllenmeyi sağlayan bir yardım üreme tedavisidir.

Tüp bebek tedavisinde her iki cinse ait yumurta ve spermler vücut ısısına yakın bir ortamda 2 gün kadar bekletilir. Bu 2 günlük süreçte yumurta ve spermlerde yarıya yakın döllenme sağlanır. Döllenen yumurta embriyo olarak tanımlanır. Embriyolar transfer aşamasına geldiği zaman anne rahmine transfer edilerek gebeliğin oluşması beklenir.

Embriyo transferi rahim ağzından ince bir kateter yardımı ile anne rahmine transfer edilir. Bu işlem embriyo transferi olarak adlandırılır. Tüp bebek tedavileri ile anne adaylarında yaklaşık olarak % 50 gibi bir civarda gebelik sağlanır. Fakat oluşan gebeliklerin bazıları düşük ile sonlanabilir.

Tüp bebek tedavisinde amaç bir takım hormon ilaçları kullanılarak anne adayının yumurtalıklarının uyarılmasıdır. Bu işlem yumurta üretimini artırmak için uygulanmaktadır. Embriyo sayısı fazla tutularak anne rahmine transfer edilirse gebelik şansı büyük oranda artmaktadır. Ancak fazla embriyo ile çoğul gebelik riski arttığı için yasalarca embriyo transfer sayısına kısıtlama getirilmiştir. 35 yaşına henüz ulaşmamış anne adaylarında 1 embriyo, 35 yaşını geçmiş anne adaylarında ise çift embriyo transferine izin verilmektedir.

Tüp bebek tedavisi ile sebebi açıklanamayan kısırlık, baba adayına bağlı gelişen kısırlık, endometriozis gibi daha birçok kısırlık problemlerine çözüm getirilebilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca baba adayının menisinden hiç sperm bulunmasa bile cerrahi girişim ile testislerden sperm hücresi elde etmek mümkün olmaktadır.

Tüp bebek ile dünyaya gelen bebekler doğal yollarla dünyaya gelen bebeklerden farklı değildir. Sadece normal yolla oluşan gebelikten farkı döllenmenin vücut haricinde oluşmasıdır. Ayrıca doğan bebeklerde de herhangi bir artı anamoli söz konusu değildir.

Editör: TE Bilişim