Tam kapanmada umutsuzluk, karamsarlık, tükenmişlik gibi hislerin artabileceği uyarısında bulunan Psikiyatrist Dr. Güçyetmez, "Gerekirse uzman yardımı alın, hobilerinize, sanata, spora vakit ayırın" tavsiyesinde bulundu.

Psikiyatrist Volkan Güçyetmez, tam kapanma sürecinde umutsuzluk, karamsarlık, bitkinlik ve tükenmişlik hislerinin artabileceği uyarısında bulundu.

Özellikle anksiyete, depresyon gibi sorunların sağlık çalışanları başta olmak üzere toplumun her kesiminde belirgin hale geldiğini vurgulayan Psikiyatri uzmanı Dr. Volkan Güçyetmez pandemi sürecinde ruh sağlığına daha fazla 'yatırım' yapılması gerektiğini dile getirdi. Dr. Güçyetmez, özellikle toplumun geleneksel yapısı ve alışkanlıkları itibariyle kısıtlamaların olumsuz etkisini daha fazla hissedebileceğine işaret ederek "Öncelikle toplum olarak Akdeniz iklimini de yansıtan bir şekilde, kişiler arası ilişkilerde daha sıcak ve yakın, birbirine kolay ısınan, misafirperver, eğlenceyi ve mutluluğu, acısını ve yasını komşusu ve akrabası ile birlikte yaşamayı seven samimi insanlardan oluşuyoruz. Pandemi sürecinde yaşadığımız kısıtlamaların, sosyal ve izole bir yaşamın hepimizin ortak olarak sahip olduğu mutlu olma ve stresle başa çıkma yollarımıza ket vurduğu oldukça açık. Kısıtlamaların etkisinin toplumumuzdaki etkilerinin bireyselliğe çok daha fazla önem veren batı toplumuna kıyasla daha fazla ve negatif yönde olacağı açık" diye konuştu.

'Uzman yardımı alın'

Pandeminin daha uzun sürmesi ve kısıtlamaların devam etmesi ile birlikte umutsuzluk, karamsarlık, bitkinlik ve tükenmişlik hislerinin artmasının da beklendiğini ifade eden Dr. Güçyetmez, "Bu tarz duyguların süresi ve miktarı arttıkça daha fazla kişide panik bozukluk ve post travmatik stres bozukluğu gibi kaygı bozuklukları, depresif bozukluk, tükenmişlik sendromu gibi ruhsal rahatsızlıklar görülecek. Ayrıca kişilerin önceki rahatsızlıklarının şiddetinin daha da artacağı ve artık baş edilemez duruma geleceği izlenecektir. Sadece psikolojik yakınmaları olan kişilerin değil, hepimizin ruh sağlığı için en iyi başlangıcın, bir an önce konu ile ilgili en doğru, güncel ve bilimsel bilgilere ulaşabileceğimiz ruh sağlığı ve hastalıkları doktorlarına başvurmak" dedi.

Krizi fırsata çevirin

Dr. Güçyetmez, bu dönemde normalde vakit bulunamayan hobileri yapma ve teknoloji ile arası iyi olmayanlara da internet, sosyal medya kullanımı, bilgisayar oyunları gibi konulara eğilme önerisinde bulundu. Gençlerin de sanatla, spor ve müzikle ilgilenerek pandemiyi fırsata çevirebileceklerini salık verdi.