Gelen son dakika haberine göre; koronavirüs aşılamasında yeni döneme geçildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılamada yaş sınırı ile ilgili müjdeyi verdi. Bakan Koca toplantı sonrası ise son gelişmelere ilişkin basın toplantısında flaş açıklamalarda bulundu. Koca Türkiye'nin umutla beklediği 'tam açılmanın' 3 şifresini paylaştı. İşte detaylar...

Bakan Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrası flaş açıklamalarda bulundu. Koca aşılama ile ilgili kritik detayları paylaşırken, tam açılmaya giden yolda önemli mesajlar verdi. Bakan Koca'nın açıklamalar şöyle:

Bilim Kurulumuzun aşılama programımız ve yerli aşı çalışmalarını ele aldığı son toplantısı ile ilgili sizleri bilgilendirmek için huzurlarınızdayım. Gördüğünüz gibi artık sizlere hangi kısıtlamaların uygulanacağı, hangi tedbirlerin alınacağı telkinleri için değil, normalleşmeyi daha hızlı ve güvenli nasıl sağlayacağımız ile ilgili bilgiler vermek için huzurlarınıza çıkıyorum.

Aziz vatandaşlarım, Büyüklerimizin ellerini doya doya öpeceğimiz, sevdiklerimizle kucaklaşacağımız, çekinmeden tokalaşacağımız günler yakın. El ele parklarda yürüyeceğimiz, tatili tatil gibi yapabileceğimiz, gündemimizi salgının değil bizim belirleyeceğimiz günlerin arifesindeyiz.

Bu, toplumsal bağışıklığı en kısa sürede kazanmamız için ilk şart. İster yaş ister meslek grubu sebebiyle sıranız gelmiş olsun, lütfen zaman kaybetmeden aşınızı olun. Yarın itibariyle 45 yaşının üzerindeki vatandaşlarımız da aşılanmaya başlıyor. Gelecek pazartesi günü ise 40 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız da aşı programına dahil edilmiş olacak.

İkincisi, aşılama ile toplumsal bağışıklığı elde edene kadar kişisel tedbirlerimize tavizsiz uymaya devam edelim. Aşı olan vatandaşlarımız da toplumsal bağışıklık elde edilene kadar tedbirlere uymalı. Unutmayalım, aşının bizi koruması için belirli bir süre geçmesi gerekiyor.

Üçüncüsü ise, salgın kontrolünün sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır. Bunun için şimdiye kadar dışarıdan tedarik ettiğimiz aşıların yerine kendi aşımızın kullanıma girmesi gerekiyor. Bildiğiniz gibi çok sayıda aşı geliştirme projemiz devam ediyor ve birinde son aşamaya geldik.

Aşıların belirli süre ile bağışıklık sağladığı ve iki doz aşı olan kişilerin üçüncü doz aşı olması gerekliliği konusunda bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Bu konuda bir klinik çalışma da bakanlığımızca planlanmış, hangi aşıların çapraz kullanılabileceği ve yerli aşımızın üçüncü doz olarak kullanımı değerlendirilmektedir.

Umarım artık Sağlık Bakanını daha az görecek sesini daha az duyacaksınız. Bundan sonra size vereceğim en önemli haberin yerli aşımızın başarısı ve salgının son bulduğu açıklaması olacağını görüyor ve o günü iple çekiyorum. Çok yakında salgın haberlerinden kurtulacağız. Gün gibi aydınlık, sağlıklı ve mutlu günler yakındır. Büyük Türkiye güçlü bir devlettir. Bu güce güvenin.

Koronavirüs ile mücadelede sıcak gelişmeler yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün 17.30'da bir araya gelen Koronavirüs Bilim Kurulu öncesi çok önemli bir duyuru yaptı.

Bakan Koca, sağlık çalışanlarına uygulanması tartışılan hatırlatma dozu ile ilgili, sağlık çalışanlarına uygulanan ilk aşının üzerinden önümüzdeki hafta 6 ay geçmiş olacağını hatırlatarak, "Biz onlarla ilgili çalışma yapıyor olacağız. Çalışmanın amacı immün yanıtına bakıp, antikora bakıp, hücresel yanıtını görüp, Sinovac, Biontech ve Faz-3 yerli aşımızı uygulayacağız. Aradaki yanıtı göreceğiz ve karşılaştıracağız. Devamında sonuca göre rapel (pekiştirme) doz eylülde devreye girecek" dedi.

Bakan Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin'in Türkiye'ye geleceğini ve ortak basın açıklaması yapacaklarını belirterek, "Uğur Hoca'ya dedim ki; 'Siz geldiğinizde herkes size aşıyı sorar, benim size sorduğum gibi. Sizin yoğun aşı göndermeniz lazım. Yoğun aşı gelmeli ki size bu soru sorulmasın. En az 20 milyon gelmeli. Haziran sonu için 30 milyona doğru doz gelirse sizin gelmeniz daha anlamlı olur'. Muhtemelen ay sonuna doğru gelir. Bize gelen şu anda 14,5 milyon doz. Ay sonu 30 milyon geliyor olması gerekiyor. Bunun hiç olmazsa 20-25 milyon gibi olması gerekiyor ki hoca geldiğinde aşıyı çok sormamış olsun vatandaşlarımız" diye konuştu.

AY SONU AŞI YAŞI HEDEFİ 20 

Bakan Koca, pazartesi günü 4,2 milyon doz daha Biontech aşısının geleceğini belirterek, 5'er 5'er indirdikleri aşılama yaşını da yarından itibaren 45'e çekmiş olacaklarını kaydetti.

Koca, Aşı miktarının giderek artması salgın için önemli. Biz o nedenle belirlenen Uğur Hocanın bahsettiği şekliyle 30 milyon doz ay sonuna kadar gelirse ay sonuna kadar 20 yaşa kadar indirmek istiyoruz. Yarından itibaren aşılama yaşı aşağıya inmiş olacak. Pazartesi biraz daha gelecek, haftaya çarşamba biraz daha indirmiş olacağız yaşı" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca dün yaptığı ilk açıklamada müzisyenlerin, film ve dizi prodüksiyon ekiplerinin bugün itibarıyla aşı olmaya başlayacağını belirtmişti. Sonraki mesajında da öğretim üyeleri ve üniversite personelinin bugünden başlamak üzere aşı yaptırabileceğini duyurmuştu.

Editör: TE Bilişim