İYİ Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Op. Dr. Evrim Balbaloğlu Ekim ayının meme kanserine farkındalık ayı olması nedeni ile bir mesaj yayımladı.

Balbaloğlu, meme kanseri belirtileri ve sürecinden bahsederek önemli uyarılarda bulundu.

Balbaloğlu’nun mesajı şu şekilde:
“Ekim ayı meme kanseri ne dikkat çekmek amaçlı olarak yurdumuzda ve tüm dünyada farkındalık ayı olarak kabul edilmiştir. Meme kanserinde erken teşhisin önemi bu ayda yapılan etkinliklerle dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli olup hastalık seyri açısından önemlidir. Her 8 kadından biri yaşam boyunca meme kanserine yakalanma riskine sahiptir. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Kadınlarda kanser nedenli ölümlerde meme kanseri ilk sıradadır. Her 5 meme kanseri tanısı konulan kadınlardan biri 40 yaş altındadır. Erken tanıda hastaların %90 iyileşmektedir. ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMLİ OLDUĞU 20-40 yaş arası kadınların 2 yılda bir kontrollerini yaptırmaları 40 yaş üstü kadınların her yıl kontrollerini yaptırmaları gerekir .Her kadının kendi muayenesini yapması da önem taşımaktadır .

Riskli hasta gruplarında olan kadınlarımız bu hassasiyeti daha fazla  göstermek durumundadır. Aile geçmişinde [anne,kız kardeş,çocuklarda]kanser öyküsünün olması ,daha önce meme kanseri geçirmiş olmak, göğüs bölgesine ışın tedavisi görmüş olmak ,12 yaşından önce adet görmüş olmak,55 yaş üstünde menopoza girmiş olmak, hiç doğum yapmamış olmak, alkol ve sigara kullanmak ,obezite hastalığı olmak ,bu kişilerde daha fazla kanser görülme riski mevcuttur.

Meme kanseri teşhis aşamasında bulguların önemi büyük olup bu bulgular tespitinde hemen doktora başvurulması gereklidir. Meme ve koltuk altında iki haftadan uzun süren şişlik, meme boyutlarında ortaya çıkan asimetri, meme başında akıntı, meme derisinde portakal görünüm, meme başında geri çekilme, memede ele gelen şişlik .

Meme kanserinde erken teşhisinde muayene yöntemleri önemli olup en önemli muayene yöntemi kişinin kendi muayenesini yapmak, doktor muayenesi, görüntü yöntemleri, mamografi, ultrasonografi, meme  manyetik rezonans görüntüleme, biyopsidir.

Tüm kanserlerde olduğu gibi, sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, alkol ve sigara tüketiminden uzak durma meme kanserine yakalanmamakta da önem kazanmaktadır. ERKEN TEŞHİSİN HAYAT KURTARDIĞINI UNUTMAYARAK hepinize sağlıklı bir hayat dilerim.”

Editör: TE Bilişim