İlaç firmaları Pfizer ve BioNTech'in Covid-19'a karşı geliştirdiği aşının 3'üncü faz denemelerinin yüzde 90 oranında etkili olduğu açıklandı.

Bu açıklama dünya ekonomisi ve günlük hayatı alt üst eden ve 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan salgına karşı mücadelede büyük bir zafer niteliğinde.

Pfizer ve Alman ortağı BioNTech SE, koronavirüs aşısının büyük ölçekli klinik denemesinden başarılı verileri gösteren ilk ilaç üreticileri. Şirketler şu ana kadar ciddi bir güvenlik endişesi bulamadıklarını ve bu ayın sonlarında, ABD acil durum kullanım yetkisi almayı beklediklerini söylediler.

Yetki verilirse, aşı dozlarının sayısı başlangıçta sınırlı olacak. Aşının ne kadar süre koruma sağlayacağı da dahil olmak üzere pek çok soru işareti var. Ancak haberler, yeni koronavirüse karşı geliştirilmekte olan diğer aşıların da etkili olabileceği konusunda umut veriyor.

Pfizer'in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Albert Bourla yaptığı açıklamada, "Bugün bilim ve insanlık için harika bir gün. Enfeksiyon oranları yeni rekorlar kırarken, hastaneler aşırı kapasiteye yaklaşırken ve ekonomiler açılmakta zorlanırken dünyanın buna en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda aşı geliştirme programımızda kritik dönüm noktasına ulaşıyoruz" dedi.

Dünya hisse senedi piyasalarını izleyen MSCI endeksi, açıklamanın ardından rekor seviyeye ulaştı. Pfizer hisseleri New York'ta yüzde 6 artarken, BioNTech'in ABD hisseleri yüzde 18 yükseldi.

Testin son aşamasında olan diğer COVID-19 aşısı geliştiricilerinin hisseleri de habere tepki verdi. AstraZeneca Londra'da yüzde 0.5 yükseldi. Johnson & Johnson borsa açılmadan önceki işlemlerde yüzde 2.6 yükselirken, Moderna yüzde 1.8 düşüş gösterdi.

S&P 500 endeksi vadeli kontratları, Pfizer'in açıklamasının ardından rekor seviyeyi gördü.

TSİ 1505 itibarıyla S&P 500 endeksi vadeli kontratları yüzde 3.78 artıda bulunurken Dow Jones endeksi vadeli kontratları yüzde 4.69 artıda seyrediyor.

Nasdaq 100 endeksi vadeli kontratları yüzde 1.49 yükseldi.

Editör: TE Bilişim