GEBELİKTE MİDE BULANTISI

Annelerin gebeliğe dair yaşadıkları en kötü deneyimlerden birisi mide bulantılarıdır. Midede burkulma hissi, her lezzetin istem dışı iğrenç bulunması ve kusmaya bağlı olarak boğazda kalan o kötü tat sanki hiç geçmeyecek gibidir. Oysaki bu denli hamileliği etkileyen mide bulantıları çoğunlukla ilk üç aylık dönemle karakterize bir gebelik sendromudur. Anne vücuduna yeni tanımlanmaya başlayan beta-hcg hormonu bu konuda etken olmakta ve plasenta oluşum sürecinde anneye zor anlar yaşatmaktadır. Anne adaylarının % 70inden daha fazlasında görülen gebelik bulantıları, vücutta hcg hormonu kabul görene kadar devam etmektedir. Gebeliğin yeni öğrenildiği süreç; beşinci haftalarda başlayan ve dördüncü aya kadar çoğunlukla geçecek olan sancılı bir dönemdir...

Gebelikte mide bulantılarına iyi gelebilecek öneriler:

  • Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gereklidir.
  • Aç mideye birden fazlaca yemek göndermek bulantıları artıracağı için öğünleri altıya çıkarıp hafif beslenme programı oluşturulmalıdır.
  • Ara öğünler için tuzlu hafif gıdalar, ayran, domates, meyve gibi besleyici değeri yüksek ve midede bulantı hissini yatıştıracak gıdalar tercih edilmelidir.
  • Yatmadan hemen önce yemek yemekte midede bulantıya yol açabileceği için bu konuya dikkat edilmelidir.
  • Parfüm kokusu, soğan kokusu, sigara kokusu, kızartma kokuları gibi kokulara karşı mide beyne daha çabuk sinyal gönderecektir. Bu kokulara karşı bulantı yaşanıyorsa biraz sabırlı olmak ve bu ortamlardan kaçınmak gereklidir.
  • Süt, yoğurt gibi ürünler midede bulantıya sebep veriyorsa doktor ile görüşüp bir süre tüketmemek gerekebilir.
  • Şayet hiç yemek yenilemeyecek kadar mide bulantıları- kusmalar yoğun ise su içimini ihmal etmemek ve bedendeki sıvı kaybına karşılık önlemler almak gereklidir. Meyve ve taze sebze tüketimi, gebelik vitaminlerinin alımı önemlidir. Aşırı oranda bulantı ve kusma yaşanıyorsa hastane koşullarında tedaviye ihtiyaç duyulabilinecektir.
Editör: TE Bilişim