Egzama bir cilt hastalığıdır. Belirtileri genelde ortak olmakla birlikte bazı belirtiler tek başına görülebilir.

Egzama belirtileri;

  • Deri üzerinde pullanma,
  • Deri üzerinde kızarıklık,
  • Derinin kuruması ve dökülmesi,
  • Derinin iltihap kapması,
  • Deride kabarcık gibi birçok belirti vardır.

Egzamanın kendi içerisinde çeşitliliğe sahip olduğu bilinmelidir. Egzama cilde değen herhangi bir şey tarafından oluşabilir. Bu güneş kadar hayatımızın bir parçası olan bir şey olabileceği gibi deterjan da olabilir.

Bunlarla birlikte stres de egzama sebebi olmaktadır. Stres ile birlikte alerjik reaksiyon gösterdiğiniz şeyleri dikkatle incelemeniz gerekmektedir. Yediğiniz bir besine alerjiniz var ise o kendini egzama olarak dışarı atabilir. Egzama neden olur bulaşıcı mıdır gibi pek çok soru sorulmaktadır ancak egzama bulaşıcı değildir.

Egzama Evde Geçer Mi?

Egzama, Atopik dermatit adıyla da anılmaktadır. Egzama kesinlikle bulaşıcı değildir. Egzamaya bir çözüm bulunmaz ise günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyebilir.  Bu yüzden egzama henüz ufak belirtiler göstermişken önlem almak ve evde birtakım tedaviler uygulamak işe yarayabilir. Ancak öncelikle egzamanın sebebini de bulmanız gerekir. Alerji sebebiyle oluşan egzamalar alerjiye sebep olan besini tüketmediğinizde bir daha ortaya çıkmazlar. Bunun gibi bir egzama ise egzama evde tedavisi mümkündür.

Egzamanın evde tedavisi için gerekli birkaç şey vardır. Aleovera veya salatalık gibi şişlik alan ve iltihap giderici yöntemleri deneyebilirsiniz. Bunlar dışında zerdeçal da etkili bir iltihap gidericidir. Zerdeçala süt vb. ekleyerek onu macun haline getirip egzama olan bölgenize sürebilirsiniz.

Egzama Kendiliğinden Geçer Mi?

Egzama bazı durumlarda kendisi geçebilir. Ancak bazı durumlarda ise egzamanın geçmesi için krem vb. kullanmak gerekmektedir. Bazı durumlarda özellikle de bebeklerde ve çocuklarda egzama çok daha hızlı geçmektedir.

Egzama kalıcı mı sorusu sıklıkla sorulsa da çoğu egzamada böyle bir durum söz konusu değildir. Kendisi geçebilen egzamalar olduğu gibi geçmesi için yardıma ihtiyacı olan egzamalar da vardır. Ancak egzamaya müdahale ederseniz kalıcı bir iz bırakabilirsiniz. Yani eğer ki egzamayı kaşırsanız o bölgede kalıcı bir iz bırakabilirsiniz. Bu gibi durumlar için ne kadar kaşınırsa kaşınsın müdahale etmemek önemlidir. Evde yapabileceğiniz birtakım kürler ile de egzamanın geçişini hızlandırabilirsiniz.

Egzama Genetik Midir?

Egzama çevresel faktörler sebebiyle gelişebildiği gibi genetik faktörler ile de gelişebilir. Yani sizde egzama varsa bu çocuğunuzda da olabilir demektir. Veya ailenizdeki sizden önceki kişilerde de olabilir demektir. Ancak egzamayı sadece genetik faktörlere bağlamak da doğru olmaz. Burada dikkat edilmesi gereken şey çevresel faktörlerdir. Egzamanın büyük bir oranda çevresel faktörler ile gerçekleştiğini belirtmek gerekir. Yedikleriniz, içtikleriniz yani tüm tükettikleriniz önemlidir. Bunlarla birlikte dış etkenlere karşı olan alerjileriniz de egzama konusunda belirleyicidir.

Genetik egzama da çözüme sahiptir. Yani genetik egzamaya sahip olduğunuzda korkmanıza gerek yoktur. Yaşam şartlarınıza dikkat etmeli ve egzamaya iyi gelen şeyleri bilmelisiniz. Genetik egzamanızı tetikleyen unsurlardan da olabildiğince uzak durmalısınız.

Egzama Vücudun Neresinde Olur?

Egzama vücudun her yerinde olabilir. Ancak vücutlarında egzamaya yakalanan insanlar bunun egzama olup olmadığını anlayabilmek için egzama vücudun nerelerinde görülür gibi soruları sıklıkla sormaktadırlar. Genelde saç derilerinde, koltuk altlarında, yüzde veya kasıklarda sıklıkla görülmektedir. Nemin en çok görüldüğü vücut bölgelerinde görülmeleri de dikkat çekicidir. 

Vücudunuzda egzamayı gördüğünüzde endişe duymamalı ancak sebebi hakkında kendinizce bir araştırma yapmalısınız. Bir şeye alerjiniz olabilir. Bu tükettiğiniz bir besin olabileceği gibi çamaşır suyu veya deterjan gibi maddeler de olabilir. Bu gibi durumlarda egzamayı önlemek de oldukça kolay olacaktır.

Editör: TE Bilişim