75. Dünya Sağlık Asamblesi halk sağlığına olağanüstü katkılar için ödüller verdi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 75. Dünya Sağlık Asamblesi’nin son günü 27 Mayıs 2022 tarihinde düzenlenen bir törenle, dünyanın dört bir yanından bir grup kişiye halk sağlığına olağanüstü katkılarından dolayı ödüller verildi.

Ödül töreninin açılışını yapan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları söyledi:
“2022 halk sağlığı alanındaki başarılı hizmetler ödüllendirildi. Dünya çapında çok sayıda sağlık sorununu başarıyla ele alan kişi ve kurumları kutluyor. Bu gerçek anlamda sağlık alanındaki şampiyonları tanımak için bir araya gelmek bizim için bir onurdur. Bu ödülleri genel olarak destekleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.”

DSÖ İhsan Doğramacı, Aile Sağlığı Vakfı Ödülü Prof. Dr. Mehmet Haberal’a verildi.

Prof. İhsan Doğramacı adına Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1997 yılından beri “DSÖ İhsan Doğramacı Aile Sağlığı Vakfı Ödülü” verilmekte. İlk ödül 1997 yılında Kazakistan’dan Sara Nazarbayeva’ ya, son ödül 2022 yılında ise Türkiye’den Prof. Dr. Mehmet Haberal’a verildi.

Ödül töreni öncesi bir konuşma yapan Bilkent Üniversitesi Mütevelli heyeti Başkanı Prof. Dr. Gülsev Kale, hem DSÖ İhsan Doğramacı Aile Sağlığı Vakfı Ödülü hem de ödüle layık görülen Prof. Dr. Mehmet Haberal ‘ın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

2022 DSÖ İhsan Doğramacı Aile Sağlığı Vakfı Ödülü alan Prof. Dr. Mehmet Haberal ise yaptığı konuşmada hem Ihsan Doğramacı ve ailesine, Vakıf yönetimine hem de Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü ve DSÖ yönetimine teşekkür etti.

Aşağıdaki kısa açıklama DSÖ yönetimi tarafından yapılmıştır.

“Genel cerrahi, organ nakli ve yanık tedavisi alanlarında öncü olan Profesör Mehmet Haberal, Türkiye’de organ nakli için yasal bir çerçeve oluşturulmasına yardımcı olurken, aile ve toplum sağlığına bütüncül bir yaklaşımla toplumsal kabul edilebilirliğini artırırken, terminal hasta aileleriyle birlikte çalışıyor. Liderliği ve ulusal, bölgesel ve küresel kurumlarla işbirliği, Türkiye’de çok sayıda organ nakli merkezinin kurulmasına ve bu çalışma alanıyla ilgilenen birçok sağlık profesyonelinin yetiştirilmesine yol açmıştır.”