DEVA Partisi Zonguldak Sağlık Politikaları Başkanı Dr. Ural Kaya ilaç yokluğu ile ilgili basın açıklaması yayımladı. Kaya açıklamasında 645 kalem ilacın piyasada bulunmadığını söyledi belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Maalesef ülkemiz yüksek enflasyon ve kur oynaklığı ile boğuşmaktadır. Özellikle yurtdışı para birimlerinin Türk Lirasına karşı değerlerinde ki hızlı değişkenliklerin olumsuz yansımaları hayatın her alanına sirayet etmektedir. Üreticiler önünü göremediği için yurtdışı menşeili hammadde satın almakta tereddüt ettiği gibi elinde ki hammaddeyi ürüne dönüştürüp satma aşamasında da ihtiyatlı davranmaktadırlar. Aynı şekilde sattığı malı daha yüksek fiyattan yerine koyarak zarar edeceğini düşünen birçok işletme satışlarını yavaşlatmakta ya da zaman zaman durdurmaktadır. Bu durum her alanda stokçuluk zihniyetini doğurmaktadır. Her sene kasım-şubat ayları arasında görülen ilaç bulunamama durumu bu zihniyetin eseridir.
İlaç bulamayan ebeveynlerin ‘çocuğuma bir şey olur mu’ korkusu, durumu açıklamaya çalışan eczacılar, reçete değiştirmek zorunda kalan doktorlar 2021 Türkiye’sinde istenmeyen manzaralar oluşturmaktadır.
İleri teknoloji ürünü medikal malzemeler ve ilaçlar ülkemize gelemiyor.
Sağlık bakanlığımız nezdinde uygulanan sabit kur (4.57 TL) ile mevcut kur arasında ki uçurum yabancı firmalar için çekince oluşturmaktadır. Bunun neticesinde yurtdışında kullanılan bazı ileri teknoloji ilaç ve medikal malzemelere yurtiçinde vatandaşlarımız erişememektedir. Bugün Türkiye Eczacılar Birliği tarafından yapılan açıklamada tam 645 kalem ilacın piyasada bulunamadığı belirtilmiştir.

Sağlık Bir İnsanlık Hakkıdır!
DEVA partisi olarak ülkemiz vatandaşlarının ruh ve beden sağlığını önemsiyoruz. Tüm halkımızı kapsayan eşit ve ulaşılabilir sağlık hizmetinin değerinin farkındayız ve bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Hem fedakâr sağlık çalışanlarımızı hem de değerli halkımızı mağdur değil memnun edecek sağlık politikaları üretiyoruz.
Dert değil DEVA olmaya geliyoruz.”

Editör: TE Bilişim