Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Çocuklar idrar yolu enfeksiyonu olmaya oldukça müsaittir. Özellikle tuvalete kendileri girip çıkıyorlarsa temizleme işlemini yeterince yapamamaları nedeniyle idrar yolu enfeksiyonuna açıktırlar. Bu gibi pek çok sebep de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Ancak çocuğunuzda nedenini kestiremediğiniz bir ateş var ise idrar yolu enfeksiyonu olma ihtimali söz konusudur. Başka bir enfeksiyon belirtisi de olabileceği için son kararı doktor vermelidir. Çünkü idrar yolu enfeksiyonları kalıcı böbrek problemleri oluşturabilir. Erken müdahale önem arz etmektedir.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtisi en net bir biçimde ateştir. Ancak bununla birlikte idrarda yanma veya sık sık idrara çıkma isteği gibi istekleri de olabilir. Bu süreçte çocuklarınızı dikkatle gözlemlemelisiniz.

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Olur Mu?

Sadece büyükler idrar yolu enfeksiyonu olmaz. Çocuklarda da idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir. Özellikle çocuğunuz biraz çekingen ise kendini anlatamayabilir ve canı yanıyorsa bunu size belirtemeyebilir. Burada yapılacak şey çocuğunuzla sıklıkla konuşmak ve sizlere bu gibi durumları anlatmalarını sağlamaktır. İlerleyen idrar yolu enfeksiyonları böbrek problemlerine sebep olmaktadır. Bu yüzden erken teşhis önem arz etmektedir. Aileler genelde idrar yolu enfeksiyonların sadece bir temas ile gerçekleşebileceğini düşünürler bu yüzden çocuklar idrar yolu enfeksiyonu olur mu diye şaşırırlar.

Çocuğunuz sık sık tuvalete gidiyorsa, idrar kaçırıyorsa ve idrarında yanma varsa akla gelebilecek en yakın seçenek idrar yolu enfeksiyonudur. Bu durumda acilen tedaviye başlanması gerekmektedir. Ancak idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığından emin olmak için en kesin yöntem idrar tahlilidir.

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Evde Tedavi Edilebilir Mi?

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tedavisi öncelikle doktora görünerek yapılmalıdır. Çocukların sağlığı şakaya gelmemelidir. Bu yüzden öncelikle doktor tarafından tahlil yapılmalı ve sonuçtan emin olduktan sonra doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

Ancak aileler eğer isterse ve doktor da bunda bir sıkıntı görmezse idrar yolu enfeksiyonunu gideren bitki çaylarından veya meyve ve sebzelerde tüketilebilir. Bu evde yapılabilecek destekleyici bir tedavi yöntemi olabilir ancak öncelikle ilaç kullanılmalıdır. Aksi halde çocuk kesin bir biçimde iyileşmezse problem sıklıkla tekrarlayabilir. Çocuğunuzun günlük hayatını oldukça olumsuz etkileyerek ona zarar verir.

Bilinmelidir ki çocukların bağışıklık seviyesi oldukça güçlüdür ve idrar yolu enfeksiyonları ilaçları ile savaşarak çok daha kalıcı ve sağlıklı bir sonuç elde edebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Olan Çocuklar İçin Evde Neler Yapılabilir?

İdrar yolu enfeksiyonu evde tedavisi için birçok insan maydanoz kullanmaktadır. Özellikle maydanoz suyu idrar yolu enfeksiyonlarında müthiş bir etki gösterir. Maydanozu kaynattıktan sonra biraz demlenmeye bırakmak gerekmektedir. Ardından maydanozun kendisi sudan çıkarılır ve ılık halde tüketilir.

Çay gibi besinler ise bu dönemlerde asla tüketilmemelidir. Sıklıkla şeker vb. sağlıksız besinleri de bu dönemde tüketmemek faydalı olacaktır.

  • Kızılcık
  • Yoğurt
  • C vitamini içeren besinler
  • Günde en az 2 litre su tüketmek gibi birçok etken de idrar yolu enfeksiyonunu önlemektedir.

Bu süreçte çocuklarınızın kişisel bakımına da yardımcı olmanız tedavi sürecini hızlandıracaktır. Onlara kişisel bakımları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi vermek uzun vadede idrar yolu iltihabının bir kere daha tekrarlanmasını önleyecektir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Çocuklarda Ateş Yapar Mı?

Ailelerin çocuklarının idrar yolu enfeksiyonu olduğunu anlamasındaki en temel sebep ateştir. Birçok aile idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenmeden ateş nedeni ile çocuklarını hastaneye götürdüklerinde çocuklarının idrar yolu enfeksiyonu olduğunu öğrenirler.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri ateş ile kendini gösterir. Ardından birçok belirti de beraberinde gelebilir veya daha önceden kendilerini gösterebilirler. Ateş aşamasına gelmeden aileler bundan şüphelenmelidir. İdrar yanması, sık sık idrara çıkma ve birden altına kaçırma gibi belirtiler de görülmektedir.

Tüm bunların dışında bazı vücutlar daha farklı belirtiler de gösterebilir. Bunların arasında kusma ve halsizlik yer almaktadır. Kasık veya bel kısmındaki ağrılar da buna eşlik edebilir.