Level Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeref Cavuldak, Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

AÇIKLANAMAYAN ATEŞ, KEMİK AĞRISI VE MORARMALAR VARSA DİKKAT!

Cavuldak açıklamasında “Dünyada kanserli çocuklar konusundaki farkındalığı artırmak için her yıl 15 Şubat günü ‘Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü’ olarak belirlenmiştir. Kanser ölümcül ve tedavisi uzun süreli ve sıkıntılı olan bir hastalıktır. Bu hastalığın bebeklerde, çocuklarda görülmesi daha büyük bir sorun oluşturmaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin çoğunluğunu lösemi ve lenfomalar oluşturmaktadır. Her türlü kanser çocuklarda görülmektedir. Hangi kanser olursa olsun tedavi uzun süreli ve zor bir süreçtir.” ifadelerini kullandı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeref Cavuldak velilere seslenerek dikkatli olmaları konusunda uyararak;
“Çocuklarımızı korumak için, sağlıklı ve doğal beslenme, fiziksel aktivitelerde bulunma, radyasyon ve manyetik alanlar ile zararlı çevresel alanlardan uzak durmaya dikkat etmeliyiz.

Bunun yanında; iştahsızlık, kansızlık, kilo kaybı, bacak ve kemik ağrıları, boyun ve koltuk altındaki şişlikler, burun diş eti kanamaları, morluklar ve uzun süreli ateş durumunda dikkatli olunmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Tedaviye erken başlanması, tedavi başarı oranının yüksekliği çocukların beklenen yaşam sürelerini uzatır. Tedavi çoğunlukla kemoterapi (ilaç tedavisi) olup bazen radyoterapi (ışın tedavisi) ve cerrahi tedavi eşlik etmektedir. Dirençli ve tekrar eden kanserlerde bu tedavilere ek olarak bazen kemik iliği nakli gerekmektedir. “dedi.

ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERİ NEDİR?

•Çocukluk çağı kanseri, 0-18 yaş arasında görülen kanser türüdür.

•Türkiye’de ve tüm dünyada çocukluk çağında en sık görülen kanser türü lösemi ve lenfomadır.

•Çocukluk çağı kanser türünün bilinen bir tarama programı yoktur. Fakat erken teşhis çok önemlidir.

Editör: TE Bilişim