Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce (Akne), kıl köklerinin yağ bezleri faaliyeti nedeniyle tıkanması ve burada meydana gelen iltihaplı lezyonlardır. Özellikle ergenlik döneminde beğenilme kaygıları artar. Kimse arkadaş çevresinde “sivilceli yüz” olarak anılmak istemez. Bu sebeplerle yüzümüzde oluşan sivilce bizi her zamankinden daha çok rahatsız eder. Bir an önce sivilcenin yarattığı olumsuz görüntülerden kurtulmak isteriz.

Bu sebeple sivilce üzerine kapatıcılar sürerek tıkalı gözenekleri daha da tıkarız veya sivilceleri sıkarız. Sivilcelerin sıkılması sonucunda deri altında tahribat oluşabilir ve buradaki bakteriler cilt altında yayılabilirler. Orta ve uzun vadede cildin yapısı bozulur ve cilt bazen bu travmaları tamir edemeyebilir. Bunun sonucunda ise sivilce izleri ile baş etmek durumunda kalırız. İlerleyen yıllarda kendimize “Sivilce izlerini nasıl geçirebilirim?” diye sormaya başlarız.

Sivilce İzleri Zamanla Geçer mi?

Sivilce izi iyileşmesi sivilcelerin ciltte bıraktığı hasara, aktif sivilcelere yapılan müdahalelere, vücudunuzun hormonal yapısına, cildinizin tipine, sivilce izlerinin süresine vb. bağlıdır. Ayrıca vücudunuzun, bilhassa cildinizin sivilce izi için verdiği tepki de önemlidir. Sivilce izlerinin kendi kendine geçmesi her zaman mümkün olmayabilir ve dışarıdan bir müdahale gerektirebilir. Bu müdahaleler uzman bir dermatolog veya güzellik uzmanı eli ve bilgisiyle olabileceği gibi, birtakım geleneksel sivilce izi geçirme yöntemleri de uygulanabilir. Eğer siz de ‘kendisi gitti, izi kaldı’ diyorsanız, bu yöntemlerden birisi tam size göre olabilir. İşte sivilce izlerinin iyileşmesi ile ilgili uygulanagelmiş ve başarı sağlamış birkaç yöntem:

Derma Roller Uygulaması

Kozmetik ürünler satan mağazalardan kolaylıkla temin edebileceğiniz derma roller son dönemlerde oldukça yaygınlaşmış ve mucizevi sonuçlar verebilen bir ürün. Güzellik merkezlerine gidip devasa paralar ödemeden sivilce izi nasıl geçer evde geçer mi sorusunun cevabıdır.

Çalışma prensibi, cilt yüzeyinde mikro düzeyde travmalar oluşturarak cildin tepki vermesini ve kolajen üretimini artırarak travma oluşan bölgelere hücum ettirmesini sağlamak üzerinedir. Yapılan araştırmalar ve sahadan edinilen bilgiler, tek başına derma roller ile sivilce izi tedavisi başarısının %30 bandında olduğunu gösteriyor.

Kullanımı: Kullanmadan önce sivilce izi olan bölge uygun bir sabun ve ılık suyla, masaj yapılarak (kan dolaşımını artırmak adına) yıkanıp kurulanır. Sonrasında çok bastırmadan, yavaş hareketlerle derma roller sivilce izi yoğun olan bölgeler üzerinde yuvarlanarak gezdirilir. Küçük iğneleri cildinizde hissedersiniz; her iğne batışı, sizi “Evde sivilce izlerinden kurtulmak” hedefinize daha çok yaklaştırır.

Eğer çok acı veriyorsa uygulama öncesinde uygulama yapılacak bölgeye ‘anestol pomat’ sürülerek hassasiyet azaltılabilir. Uygulama sonrasında özellikle ilk on-on beş dakika cildinizin kızarır ve hassaslaşır. Su bazlı hafif nemlendiricilerle cildinizi ödüllendirebilirsiniz.

Derma roller uygulaması ilk iki hafta; haftada dört kez yapılır. Sonrasında uygulama sıklığı haftada bir veya ikiye düşürülebilir. Uygulamadan sonuç alabilmek ve sivilce izlerinin zamanla kaybolması mucizesine şahit olabilmek için en az altı ay boyunca istikrarlı bir şekilde uygulanmalıdır.

Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hijyen.
  • Derma roller aynı diş fırçası, rimel vb. gibi kişisel bir üründür.
  • Başka insanlarla -yakın akraba dahi olsa- ortak kullanılmamalıdır.
  • Aktif sivilce veya açık yara üzerinde uygulanmaması gerekir.
  • Eğer çok hassas bir cildiniz varsa ve/veya deri hastalıklarından mustaripseniz kullanmadan önce mutlaka uzman bir dermatoloğa danışınız.
  • Her kullanımdan önce ve sonra iğnelerin bulunduğu yuvarlak yüzey antiseptik sıvılarla yıkanmalıdır.

Maske Uygulaması

Nişastanın, ciltteki yara izleri ve sivilce izleri tedavisi üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Patatesten elde edeceğimiz nişasta ile hazırlayacağınız basit bir kür ile sivilce izlerinden kurtulmak mümkün. 

Yapılması ve Uygulanması:

Orta boy bir patatesi kabuğunu soyarak rendeleyin. Rendelediğiniz patatesi elinizle sıkıştırarak bir kâseye suyunu çıkarın. Göz kararı iki yemek kaşığından daha fazla olmamasına özen gösterin.

Bir yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin, iyice karıştırın.

Yüzünüzü uygun bir sabun ve ılık suyla yıkayıp kuruttuktan sonra elde ettiğimiz karışımı temiz bir pamuk ile cildinize uygulayın. On beş dakika beklettikten sonra yüzünüzü ılık suyla nazikçe durulayın. Sivilce izlerinden kurtulmak için bu uygulamayı haftada iki kez tekrarlayabilirsiniz.

Medikal Uygulamalar

sivilce lekeleri nasıl geçer. sivilce iz giderici merhem madecassol
Madecassol Merhem:
İnsanlar binlerce yıldır bozulan cilt dokularını tamir etmek, daha güzel bir cilde sahip olmak, yaralarını iyileştirmek için doğaya başvururlar. Bunun için doğayı gözlemlerler, bitki ve hayvanlardan faydalanırlar.

Kökeni Asya’nın sulak alanları olan ‘Centella Asiatica’ namı diğer ‘Aslan otu’ bitkisi, yara izini ve sivilce izini tedavi etmek, cildi yenilemek amacıyla yaklaşık üç bin yıldır kullanılmaktadır. Bu bitki, anavatanında “Gençlik iksiri” olarak adlandırılıyor.

Rivayet odur ki, aslanlar başka hayvanlarla kavga ettikten sonra yaralarını iyileştirmek için bu bitkinin üzerine yatarak yuvarlanırlar. “Sivilce yaralarına hangi krem sürülür” diye soracak olursanız, bunlardan belki de en bilineni ‘Madecassol’ isimli medikal kremdir.  

Kullanımı: Her akşam yatmadan önce temizlenmiş yüzünüze bir fındık tanesi büyüklüğündeki merhemi, iyice yedirerek ve masaj yaparak uygulayın, sonrasında durulamayın. Cildinizin gençleşmesine, yara izlerinin ve sivilce izlerinin iyileşmesi mucizesine tanıklık edin. Daha iyi sonuç alabilmek ve merhemin cildiniz tarafından daha iyi emilmesini sağlamak için derma roller ile birlikte de kullanabilirsiniz.

Salyangoz Özlü Cilt Bakım Kremleri: Salyangoz özleri kullanılarak üretilen kremlerin insan cildinde muazzam bir iyileştirme sağladığı biliniyor. Küçük bir araştırmayla size en uygun salyangoz özlü kremi edinerek cildinize uygulayabilirsiniz. Ayrıca ciltte yaşlanmaya bağlı kırışıklıklara da iyi geldiğini belirtmekte fayda var.

Kullanımı: Sıradan bir nemlendirici kremi cildinize uygular gibi basitçe kullanabilirsiniz.

Aloe Vera Özlü Cilt Bakım Kremleri: Aloe vera bitkisinin mucizelerini duymayanımız yoktur. Siz de evde sivilce izlerini gidermek için gönül rahatlığıyla alıp kullanabilirsiniz. Kremlere para harcamadan, “Sivilce yaralarına hangi krem sürülür” diye düşünmeden evde kendi aloe vera kürünüzü de yapabilirsiniz.

Yapılması ve Uygulanması:

Saksıda kendi aloe vera bitkinizi yetiştirebilirsiniz. Bir kez aldığınız bir bitki, size uzun süre yetecektir. Zira yapraklarını kestiğiniz zaman kendi kendisini onarıyor ve tekrar büyüyor.

Dış yapraklarından bir tanesini köke yakın bir yerden kesin. Yaprağı, kesilmiş kısmı aşağı bakacak şekilde bir bardağın içine dik bir şekilde yerleştirin ki içindeki reçinesi aksın. Bu işlem için on dakika beklemesi yeterlidir.

Yaprağın bir yüzünü patates soyacağı ile soyun, içindeki jeli kaşık yardımı ile çıkartın. Kolayca çıkacaktır.

Jelin üzerine başka bir mucize olan zeytinyağından bir kaşık koyun ve çatal ile iyice ezerek karışmasını sağlayın.

Bu karışımı, buradaki sivilce lekesi nasıl geçer diye düşündüğünüz bölgede yirmi dakika kadar beklettikten sonra yüzünüzü yıkayın.

Klinik Uygulamalar

Sivilce izlerine evde çözüm bulamazsanız, uyguladığınız yöntemler yeterli olmadıysa bir uzmana görünmeniz ve size en uygun ve modern bir sivilce izi tedavi yöntemi tespit etmesi gerekebilir. Bunun için devlet hastanelerine başvurabileceğiniz gibi, özel kliniklerde de sivilce izi nasıl geçer sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Günümüzde sürekli yeni sivilce izi tedavi yöntemleri keşfedilmekte ve insanların sivilce izinden kurtulma oranları artmaktadır. Kimyasal peeling, lazerli tedavi, plastik cerrahi uygulamaları ile oldukça can sıkıcı olan “sivilce izleri tedavi edilebilir mi” sorusuna olumlu yanıt verilebilir.

Editör: TE Bilişim