Diyetisyen Tuğçe Çetin Kurban bayramında yeme ve içmeye dikkat edilmesi hakkında uyardı. Çetin, Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Kurban Bayramına sayılı günler kaldı ve bayram sofralarımız da kırmızı et, tatlılar, börekler ve sarmalar genelde eksik olmamakta. Bayram günleri en çok yapılan hata, gün içinde öğün sıklığına dikkat etmemek ve porsiyon kontrolünü elden kaçırmak oluyor.  Bu nedenle bayramlar da bile günde 4-5 öğün olacak şekilde bir beslenme planı uygulanmalı.  Kurban bayramında dikkat edilmesi gereken bir başka önemli konu ise etlerin nasıl tüketilmesi gerektiğidir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirme de hem de sindirilmede zorluk oluşturacağı için kurban etlerinin kesildikten sonra hemen değil,  en az 24 saat dinlendirildikten sonra, ızgara, fırınlama veya haşlama yöntemiyle pişirilmesi gerekmektedir. Her zaman olduğu gibi bayram zamanı da kızartma yöntemiyle pişirmeden uzak durulmalıdır. Özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Kurban Bayramını sembolü olan et için dikkat çekmek istediğim nokta ise; Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri, baklagil yemeklerine ek bir yağ eklenmemesi gerektiğidir. Unutmayın et giren yemeğe yağ girmez.

Son olarak; bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenmeye uygun, porsiyon kontrolünün sağlandığı ve her besin grubunun yer aldığı  sağlıklı tabaklar yapmaya özen gösteriniz.

Herkese sağlıklı ve sevdikleriyle birlikte geçirecekleri mutlu bayramları olmasını diliyorum. “

Editör: TE Bilişim