Vücudun İhtiyacı Olan Vitaminler 


A VİTAMİNİ 
Neye yardımcıdır: enfeksiyonlara karşı direnç vermede, gece görmesine ve renkleri seçmenize, epitelyum dokuların uygun büyümesine. 
Nerede bulunur: Yumurta sarısı, tam yağlı süt ve süt ürünleri, sarı-turuncu sebzelerde ve yeşil yapraklı sebzeler.
Diğer bilgiler: cildin yaşlanmasına karşı mücadele eder. 
Eksikliğinde: enfeksiyona duyarlılık, doğum kusurları, kalkınma ve büyüme sürecinde zorluklar.
Aşırı olursa: karaciğer ve dalakta kalıcı hasar oluşur.


B Vitaminleri
Tiamin (B1), riboflavin (B2), piridoksin (B6), kobalamin (B12)
Neye yardımcıdır: Bu vitamin besin enerji kullanımında iştirak ediyorlar.
Nerede bulunur: et, baklagiller, kepekli tahıllar, balık, buğday tohumu.
Diğer bilgiler: Vitamin B12 bitkiler aleminde mevcut değildir.
Eksikliğinde: yorgunluk, sinirlilik, sinirlilik, saç dökülmesi, akne, iştahsızlık.
Aşırı olursa: nörolojik problemler.
B5 vitamini 
pantotenik asit
Neye yardımcıdır: lipit metabolizmasında müdahale eder.
Nerede bulunur: bitki ve hayvanlar aleminde yaygın olarak mevcuttur.
Diğer bilgiler: saçları sağlıklı tutar.
Eksikliğinde: baş ağrısı, kusma, yorgunluk, karın ağrısı, uykusuzluk.
Aşırı olursa: bilinmeyen etkiler.
VİTAMİN B9 
Folat ya da folik asit
Neye yardımcıdır: DNA sentezi- genetik mirası korur.
Nerede bulunur: yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, yağsız et.
Diğer bilgiler: hamilelik döneminde anne çocukta spina bifidayı önlemek için folik asiti fazla alır.
Eksikliğinde: anemi, yorgunluk, uykusuzluk, iştah kaybı, fetus ile ilgili sorunlar.
Aşırı olursa: bilinmeyen etkiler.


VİTAMİN C 
askorbik Asit
Neye yardımcıdır: sinir uyarılarının iletimine yardım eden maddelerin- yani, kollajenin, antikorlar, hormonların etkin bir sentezini sağlar.
Nerede bulunur: kırmızı ve sarı meyve ve sebzeler, patates, brokoli, lahana.
Diğer bilgiler: C vitamini açısından zengin sebzeler soğuk algınlığı önlenmesinde yardımcılar.
Eksikliğinde: iskorbüt (destek dokularını etkileyen sorunlar), kanama, burun kanaması.
Aşırı olursa: Böbrek taşı riski.

D VİTAMİNİ 
Neye yardımcıdır: bağırsakların gıdalardan fosfor ve kalsiyumu emmesini sağlar. Bu maddeler bizim kemiklerin ana yapı taşlarıdır.
Nerede bulunur: süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı.
Eksikliğinde: yetişkinlerde osteoporoz, çocukta raşitizm oluşur.
Aşırı olursa:  çeşitli organların kalsifikasyonu, seğirmesi ve kas spazmları, kusma, ishal.

E VİTAMİNİ 
Neye yardımcıdır: antioksidan, serbest radikaller tarafından hücrelerin bozulmasını korur.
Nerede bulunur: zeytinyağı ve tohumları, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta.
Eksikliğinde: genel gelişimsel bozukluklar, sinir sistemi bozuklukları.
Aşırı olursa: uyku hali oluşur

VİTAMİN H 
biotin
Neye yardımcıdır: karbonhidrat ve lipid metabolizmasına müdahale eder.
Nerede bulunur: bitki ve hayvan dünyada yaygın olarak mevcut.
Eksikliği: iştah kaybı, yorgunluk, saç dökülmesi, yoğunlaşma kaybı olmaması.
Aşırı olursa: bilinmeyen etkiler.

K VİTAMİNİ
Neye yardımcıdır: yaralanma durumunda pıhtılaşma faktörlerinin oluşumunu sağlar.
Nerede bulunur: yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, zeytinyağı ve tohumu, tereyağı.
Diğer bilgiler: Ayrıca bağırsak bakterileri tarafından sentezlenir.
Eksikliği, kanama, gecikmiş kanama, yorgunluk, bulantı, burun kanaması.
Aşırı olursa: anemi, ateş basması terleme, kaşıntı.

Vitamin PP 
Niasin
Neye yardımcıdır: enerji için yağların mümkün kullanımını sağlar.
Nerede bulunur: ton balığı, somon, tavuk, sığır eti, karaciğer, tam tahıllar.
Diğer bilgiler: Niasin şekerin yağ kitlesinde birikmesi yerine enerjiye dönüşmesine yardımcı olur.
Eksikliğinde: nörolojik problemler.
Aşırı olursa: Cilt sorunları oluşur.

Editör: TE Bilişim