Uyku Esnasında Daha Fazla Kalori Harcamak Mümkün Mü? İşte 5 Yolu

Uyku esnasında daha fazla kalori harcamak mümkün mü? Merak etmeyin, sizi çok iyi anlıyoruz. Böyle bir şey nasıl mümkün olabilir? dediğinizi duyar gibiyiz. Evet; hiçbir efor sarf etmeden, gece boyunca kalori harcamak mümkündür. Bu konu hakkında da sizlere, gerekli tüm detayları vereceğiz. İnsanı gerçekten zorlayan yollardan olan, spor ve diyet ile yıllarca uğraş vermektesiniz. Sizin için daha kolay bir yol var artık. Kalori harcama mevzusunda, sizlere büyük yarar sağlayacak o yazıyı inceleyelim.

Merak ettiğiniz hususlardan birisi de uykuda ne kadar kalori harcanır? sorusu olabilir. Örnek vermemiz gerekirse uyku esnasında; 5 dakikada 6, 10 dakikada 11, 30 dakikada 33 kalori yakabilmeniz mümkündür. Saat olarak baz aldığımızda ise her saat için ortalama, 50 ile 55 arasında kalori yakabilmekteyiz. Tabi tüm bunlar ortalama değerlerdir. Kilomuza bağlı olarak bu ortalamalar değişebilmektedir. 70 kilodaki bir insan için 65, 50 kilodaki bir insan için ise 47 kalori harcanabilir.

Kalori Nedir? Nasıl Hesaplanır?

‘’Uyku esnasında daha fazla kalori harcamak’’konulu yazımıza devam edelim. Devam etmeden önce kalori mevzusuna kısa bir bakış atmamız gerekecek. Genel itibariyle kalori enerji demektir. Tüm hayati uğraşlarımız için yiyeceklerden kalori almamız şarttır. Nefes almak, yürümek ve hatta düşünmek için kaloriye ihtiyacımız vardır. Bunun yanında kilomuza, yaşımıza ve boyumuza göre günlük kalori ihtiyaç değerlerimiz de değişebilmektedir. Kilo almamız ise kaloriye bağlı bir durumdur. 1 kilo 7700 kaloriye eşittir.

İnsanlar günümüzde yaşam koşullarından dolayı daha kolay bir şekilde kilo alabilmektedir. Bu nedenle insanlar; kolay yollardan bir tanesi olan ‘’uyku esnasında daha fazla kalori harcamak mümkün mü?’’ sorusunu sorabilmektedir. Uyku esnasında yaklaşık olarak, 0.017 kalori harcarız. Peki, hesaplamasını nasıl yapabiliriz? Örneğin 50 kilodaki bir insan ortalama olarak, yarım saatlik bir uykuda 25,5 kalori harcayabilmektedir. Hesaplaması ise: 50 (kilo) x 30 (dakika) x 0,017 şeklinde yapılabilir.

Uykudayken Nasıl Kalori Yakabiliriz?

Uyku esnasında daha fazla kalori harcamak için uyku öncesinde yapmanız gereken birtakım hazırlıklar vardır. Gün içerisinde bedensel ve yaşamsal koşullarının farklılığı nedeniyle; kalori yakma mevzusu, herkes için aynı olmamaktadır. Uyku esnasında kalori harcamak ise insanlar arasında ortak bir durumdur. Tüm bunların yanı sıra, geceyi uykusuz geçirmek de enerji harcatabilmektedir. Fakat bu durum sağlıksız ve çok kısıtlı olarak yapabileceğiniz bir durumdur. Bu nedenle uyku esnasında enerji harcamak mevzusuna kulak kesilmek gerekir.

Uyurken daha fazla kalori yakmak için midenizin aç olması gerekir. Böylece gün içerisinde tükettiğiniz besinlerden elde edilerek depo edilen yağlar, metabolizma sayesinde yakılabilir. Fakat tam tersi bir durum olarak; yatmadan önce yemek yiyerek midenizi doldurduğunuzda, yeni alınan kaloriler yakılmaya başlanır. Bu durumda depo edilen yağların yakılması, çok zor bir haline gelir. Bu nedenle uykudan önce bir şey yiyip içmemenizi öneririz.

1. Göz Bandı Kullanarak Karanlık Bir Ortamda Uyuyun

Uyku esnasında daha fazla kalori harcamak için göz bandı kullanmanız şart değildir. Önemli olan husus, bulunduğunuz ortamda ışık hüzmesinin fazla olmaması hatta mümkünse sıfırlanmasıdır. Çünkü karanlık bir ortamda uyurken melatonin (uyku hormonu) düzenli bir şekilde salgılanır. Ayrıca kalori harcama işleminde yardımcı rol üstlenen hücrelerin çalışması da sağlanır. Böylece kaliteli bir uyku çekebilir ve yağ yakımı gerçekleştirebilirsiniz.

Uykuda kalori harcama işlemini yapabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı hususlardan bahsetmekteyiz. Karanlık bir ortamda uyumanız, kalori harcamanızın yanında sağlığınız için de çok önemlidir. Aksi takdirde aydınlık bir ortamda uyumanız uykuya tam olarak dalamamanıza yol açar. Uykuya dalsanız bile REM uykusu dediğimiz derin bir uykuya dalmanız da zorlaşabilir. Bu durumda hormonlarınız düzgün çalışamayabilir ve kalori harcamanız da bu nedene bağlı olarak yavaşlayabilir.

2. Belirli Bir Uyku Düzenlemesi Oluşturun

Günümüzde gerek iş stresi gerekse farklı uğraşlarımız neticesinde düzenli bir uyku düzeni oluşturmakta zorlanabilmekteyiz. Uyku esnasında daha fazla kalori harcamak için ise düzenli bir uyku zamanı oluşturmak, öncelikli olarak yapmamız gerekenlerdendir. Çünkü düzenli bir uyku çizelgesi oluşturmak, yağ yakımını da düzenli bir zaman dilimine oturtabilir. Böylece kalori harcamamıza yardımcı olan metabolizma hızımız ve hormonlarımız dengelenir.

Kalori harcama konusunda düzenli bir uyku, tıpkı spor gibi size yardımcı olmaktadır. Ayrıca önemli bir bilgi vermek istiyoruz. Araştırmalar, insanın günde bir saat fazla uyuyarak bir yılda toplam 9 kilo verebileceğini göstermiştir. Gece uyumadan önce, uzun süre boyunca yaptığımız konuşmalardan ve özellikle başımızın bazen derdi olan sosyal medya hesaplarımızdan fedakarlık etmeliyiz. Uyurken kalori harcamak istiyorsak her gün aynı saatte uyumaya özen göstermeliyiz.

3. Yapabiliyorsanız Eğer Düşük Sıcaklıkta Uyuyun

Yapabiliyorsanız eğer o çok sevdiğiniz yorganınız olmadan uyumayı deneyin. Çünkü uyku esnasında daha fazla kalori harcamak için bu fedakarlığı yapmanız gerektiğini üzülerek söylemek isteriz. ‘’Hayır kesinlikle olmaz’’dediğinizi duyar gibiyiz. Eğer öyleyse odanızın sıcaklığını düşürmeyi deneyebilirsiniz. Ağır yorganlarla uyumak sizin için keyifli olabilir. Fakat kalori harcatan hücre ve hormonlarınız için bu durum pek de keyifli bir etken değildir.

Uyku esnasında daha fazla kalori harcamak için yazımızı incelemeye devam edebilirsiniz. Soğuk yerlerde uyurken daha fazla kalori yakmak mümkündür. Ayrıca düşük sıcaklıktaki bir yerde uyumak, vücudunuzdaki gereksiz şekerden kurtulmanızı da sağlar. Bu da kilo kaybınız için güzel bir etkendir. Düşük sıcaklıkta uyuyarak kan şekerinizi normal hale getirebilir, metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Bunun yanında kalori yakımınız için daha fazla ısı enerjisini açığa çıkarabilirsiniz.

4. Uyumadan Önce Radyasyondan Uzaklaşın ve Egzersiz Yapmayın

‘’Neden böyle bir başlık var’’ diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, uyku esnasında daha fazla kalori harcamak için sağlıklı bir uyku çekmeniz önemlidir. Az uyuyan insanlara göre uykusunu iyi alan insanlar, her yemek sonrasında daha fazla kalori yakabilmektedir. Eğer uyumadan önce egzersiz yapacak olursanız da vücudunuzun canlanmasını sağlayarak, uyumakta güçlük çekebilirsiniz. Uyumadan en az beş saat önce egzersiz yapabilirsiniz.

Uyku esnasında daha fazla kalori harcamak için yazımızdaki tüm detaylara dikkat etmenizi öneririz. Düzenli uyku konusunda radyasyon; her canlı için başlı başına zarar verici bir unsurdur. Farklı radyasyon değerleri olan elektronik aletler, uyku hormonunu kötü bir şekilde etkiler. Melatonin hormonunu neredeyse durduran bu cihazlar, kısa dalga boylu bir mavi ışık yaymaktadır. Bu mavi ışık, melatonin hormonunu yavaşlatarak sağlıklı bir uyku çekmenizi zorlaştırır.

5. Akşam Yemeklerinizi Dengede Tutun

İnsanlar daha sağlıklı olabilmek ve istediği kiloya kavuşabilmek adına gerekli yollara başvurur. Uyku esnasında daha fazla kalori harcamak da bu yollardan biridir. Akşam yemeklerinizi az miktarda olacak şekilde ve abartıya kaçmadan oluşturmanız gerekir. Aksi halde abartıya kaçtığınız durumlarda, yağ deponuzda daha fazla yemek bulunmuş olacaktır. Bu da uyurken kalori harcamanızı zorlaştırır.

Sağlıklı ve besleyici bir akşam yemeği vücudunuzdaki açlık modunu kapatır. Ayrıca protein bazlı beslenirseniz, kas onarımınıza yardımcı olur ve vücudunuzdaki kalori yakım miktarını arttırırsınız. Uykuda kalori harcamak için yapmanız gerekenleri yazımızda sizler için sunmaktayız. Umarız keyifle okuyup aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilmişsinizdir. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere. Sağlıklı ve dengeli bir uyku düzeninde kalmanız dileğiyle.

Editör: TE Bilişim