Su İçmenin Vücuda Faydaları
 

Peki ya günde ne kadar su içilmelidir?  Günde en az ne kadar su tüketilmelidir? Su tüketiminin önemi, suyun yararları. Bunları 4 ana başlık içinde anlatacağız.

GÜNDE NE KADAR SU İÇİLMELİDİR?

     Su ihtiyacı yaşa, cinsiyete, yağ oranına, hareket oranına, kıyafet ve ortam ısısına göre değişiklik gösterir. Sporcular daha çok su kaybeder. Ilık havada 2 litre. Egzersiz sonrası yaklaşık 4 litre su kaybedilir. Bunun için özellikle egzersiz sırasında sık sık ancak az su içilmelidir. Vücut 1 saatte 1 litre. Suyun apsorbe eder. Vücut susuz kalırsa dehitrasyona girer.

GÜNDE EZ AZ NE KADAR SU TÜKETİLMELİDİR?

     En az 2 en çok 4 litre su tüketilmelidir. Sporcular için bu miktar değişmektedir. Bu gerekli miktarı tüketmezsek eğer vücudumuz zarar görebilir.

SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ

     Bir yetişkin günde 10 bardak su kaybeder. Bu sebeple kaybedilen suyun yerine yenisinin tüketilmesi gerekir. Her ne kadar diğer içeceklerden su ihtiyacımızı karşıladığımızı düşünsek de kahve, çay ya da meşrubat gibi içecekler idrar yoluna faydalıdır ve bedenimizin ihtiyacı olan su miktarını kaybetmemize yol açar.

     Su vücudumuz için çok önemlidir. Su kalori içermez, bu nedenle de diğer yaparken de su ön plana çıkar. Yağ yakımında ve toksinlerin vücuttan atılmasında önemli rol oynayan su diyet ve egzersizlerde fazla abartıya kaçılmadan tüketilmelidir. Fakat aşırı su tüketimi halinde bedenimiz ihtiyaç duyduğu vitaminleri kaybeder.

     Su yaşamımızda vazgeçilmez olmasına karşın temel problem su içme kültürümüzü geliştirmememizdir. İnsan vücudundaki, karbonhidratların tümünü, yağların tümünü, proteinlerin yarısını, suyun %10’unu yitirse yaşam tehlikeye girer %20’lik su kaybı maalesef ölümle sonuçlanır.

SUYUN YARARLARI

     Su vücudu içten temizler. Saç, deri, tırnaklar bunların hepsinin sağlık ve temiz olması için suya ihtiyaç vardır. Su, çok tüketildiğinde vücudun atıklardan temizlenmesini sağlar. Su, fazla içildiğinde sindirim sistemi ve metabolizma, böbrekler, kalp ve dolaşım görevlerini daha iyi yapar. Bu da organlar ve özellikle deri için faydalıdır. Su bize hayati önemi olan maddeleri temin eder. Taşıma aracı olan kan olmasa vücudumuzda hücreler metabolizma işlemin devam ettiremezler. Kan büyüme hücreleri ve organları hayati önemi olan maddelerde besler. Ne kadar fala su içersek, kan daha iyi akar ve vücut hareketleri daha iyi çalışır. Su, doyurucudur ve diyetlerde çok içilmelidir.

     Bu sebepten dolayı içme ve kullanma suyu sürekli güvenilir bir şekilde temin edilebilmelidir. Suyun ayakta içilmesi yararlı değildir.

Editör: TE Bilişim